OPĆA OPASNOST

OPĆA OPASNOST

Klub Boogaloo, Zagreb

More about the event

Buy tickets for OPĆA OPASNOST, 04.12.2021. in Klub Boogaloo, Zagreb

Bend "OPĆA OPASNOST" osnovali su dvojica mladih županjaca, Slaven Živanović - Žiža i Pero Galić 1992. godine. Pridružili su im se Igor Kolić i Silvio Soljačić na gitarama, Eugen Nemet na bubnjevima i Ivan Nol na bas gitari.

1993. godine snimili su i objavili svoj prvi studijski materijal, album u obliku kasete, koji je naslovljen jednostavno„Opća Opasnost“. Grupu ubrzo napuštaju Ivan i Eugen, Igor preuzima bas gitaru, a za bubnjeve sjeda Ranko Šlibar.

U jesen iste godine ulaze u studio, pod produkcijom Marijana Brkića iz Parnog Valjka snimaju, a 1994.g. konačno i objavljuju svoj prvi službeni album, „Treba mi nešto jače od sna“. Pjesme "Opća Opasnost", "Jednom kad noć", “Nebeski znak” i "Treba mi nešto jače od sna" probijaju se na visoka mjesta tadašnjih top ljestvica.

1995. godine bend izdaje album pod nazivom „Amerika“, koju producentski potpisuje Žarko Fabek-Febo. Uoči ulaska u studio zbog osobnih razloga grupu napušta gitarist Silvio Soljačić. Ubrzo nakon toga pridružuju im se Vlado Soljačić - Sojka (mlađi brat bivšeg gitarista Silvija) na gitari i Branimir Jovanovac - Bani na klavijaturama.

Krajem 1996. godine, bend ponovno ulazi u studio, te snimaju novi album „Ruski rulet“. Ovaj puta se za produkciju oslanjaju na vlastite snage, te zajednički potpisuju Branimir Jovanovac Bani i Opća Opasnost. Nakon snimljenje dvije pjesme, Ranko napušta bend, a pridružuje im se Josip Kamenski - Kameni. Album izlazi 1997.

Naravno, svi su čuli za „Jednom kad noć“, baladu koju svi pjevaju i po kojoj se ovaj bend prepoznaje. Prisjetimo se samo još nekih uspješnica kao što su pjesma „Njene sjene“ koja je pobrala nagradu publike na „Arenafest-u 95“, „Srce zna“ nagradu na „Arenafest-u 96“ ili „Mjesečar“ koji postaje pobjednička pjesma „OSFEST-a“ 1997.g. u Osijeku. Uspješna je bila i suradnja sa Najboljim hrvatskim tamburašima (Zlatni dukati) i „slavonijaniziranom“ rock pjesmom „Rastaviše i nas dvoje“ s kojom zajednički osvajaju 1. nagradu na festivalu „Zlatne žice Slavonije 2001“.

Potaknuti činjenicom da je bend Opća Opasnost početkom devedesetih izazivao poprilično zanimanje na hrvatskoj rock-sceni, organizatori velikog spektakla grupe WHITESNAKE u Hrvatskoj 2008.g. baš njima upućuju pozivnicu da nastupe kao support bend ovim rock legendama.

To dečke dodatno motivira za novi početak i da pokušaju ponovo tamo gdje su stali 2001., tako da u travnju 2009. u zadnjoj, kreativno najboljoj postavi benda, zajedno sa svojim „matičnim“ autorom Marijom Vestićem, bend ulazi u studio MAK (Gradište) i snima svoj novi singl „Uzalud sunce sja“.

Opet se ponovilo i na hrvatskom gostovanju grupe URIAH HEEP 2009. - support bend ponovo OPĆA OPASNOST.

Novim singlom, pjesmom ”Uzalud sunce sja” na „15. Međunarodnom festivalu u Bihaću“ 2009. osvajaju nagradu za najbolju izvedbu, zatim nagradu stručnog žirija, te nagradu za sveukupnog pobjednika festivala.

Nastavljaju nizati nova diskografska ostvarenja: „THE BEST OF“ (2009), “15 GODINA… I ovaj grad - live DVD“ (2010) i posljednji album “VRATI SE NA SVJETLO“ (2011).

DVD naziva „OPĆA OPASNOST 15 GODINA…I OVAJ GRAD – Live Županja 2009“ u kategoriji „Najbolji video program 2010“ nominiran je za hrvatsku diskografsku nagradu Porin, najprestižnije priznanje za glazbenički rad u Hrvatskoj.

Bend prima i međunarodnu nagradu FENDER-ROLAND I MEGA MUZIKA AWARD po izboru publike za najbolji ROCK-BEND 2010. godine u Hrvatskoj što dokazuje prisutnost njihove glazbe.

Poharali su sve domaće top liste hitovima sa njihovog najnovijeg studijskog izdanja “Vrati se na svjetlo”. Na njemu populariziraju svoj kraj i Slavoniju sa pjesmom „Tri rijeke“ u suradnji sa prvom zvijezdom RTL-ovog show-a „Hrvatska traži zvijezdu“ Zoranom Mišićem.

Postižu ogroman uspjeh pobjedom nad konkurencijom u nominaciji za nastup na najvećem rock spektaklu 2011.g. u Hrvatskoj, ispred slavnog BON JOVI-a.

I što je najvažnije u priči oko benda.... okupili su oko sebe veliki broj mladih koji su prepoznali kvalitetu njihove glazbe i pošli njihovim stopama. Cijela postava benda od albuma “Ruski rulet” 1997. g. do danas se nije promijenila. Bend ima vrhunski tim autora, a svoje albume snimaju i produciraju sami. Sve ovo vrhunski „odrađuju kod kuće”, u „svome miru“ i na taj način svima dokazuju da se to može, iako kilometrima daleko od Zagreba. Osim toga imaju i publiku, koja ih usprkos dužem izbivanju sa scene, nije zaboravila.

Niti Opća Opasnost ne zaboravlja sve one koji su uvijek bili uz nas. Svoju Županju, fanove, prijatelje i suradnike. Posebno ćemo spomenuti Josipa Maričića – Mrču, jednog od naših autora i velikog prijatelja, koji je rano preminuo i nije dočekao nastavak ove predivne i istinite priče... priče u koju je baš on na samom početku utisnio veliko slovo.

COVID-19 safety measures

COVID-19

This event requires an EU Digital Covid Certificate

On-site testing will be available

Disinfectants are available at the entrance and inside the venue