14. Jazzg/IDA NIELSEN & FUNKBOTS/Predgrupa: B's FUNstallation

14. Jazzg/IDA NIELSEN & FUNKBOTS/Predgrupa: B's FUNstallation

location-iconPeti kupe, Zagreb

Tickets / services / products

Price

Quantity

Early bird (do 5. 10. 2023.)

1.50 EUR

Cijene ulaznica:
- do 5.10. 2023.: 25 eura + naknada za izdavanje 1,5 eura
- od 6.10.2023.: 30 eura + naknada za izdavanje 1,5 eura
- na dan koncerta: 35 eura + naknada za izdavanje 1,5 eura

25.00 EUR

(188,36 kn)

Cijene ulaznica:
- do 5.10. 2023.: 25 eura + naknada za izdavanje 1,5 eura
- od 6.10.2023.: 30 eura + naknada za izdavanje 1,5 eura
- na dan koncerta: 35 eura + naknada za izdavanje 1,5 eura

Tickets:

0.00 EUR

(0.00 HRK)

x Fee :

0.00 EUR

(0.00 HRK )

Total:

0.00 EUR

(0 kn)

More about the event

Buy tickets for 14. Jazzg/IDA NIELSEN & FUNKBOTS/Predgrupa: B's FUNstallation, 21.10.2023. in Peti kupe, Zagreb

Ida Nielsen, danska bas gitaristica, skladateljica i pjevačica, međunarodno je poznata glazbenica. U anketi utjecajne glazbene web stranice Music Radar za 2019., uvrštena je među deset najboljih basistica svijeta, uz kultne basiste kao što su Stanley Clarke i Victor Wooten.

        Ida Kristine Nielsen, poznata i kao Bas Ida, Bassida ili Ida Funkhouser, rođena je 1975. u Danskoj. Počela je svirati bas gitaru kao šesnaestogodišnjakinja, 1998. je diplomirala električni bas na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Danskoj, a pažnju glazbene javnosti privukla je kao članica danskog pop rock benda Michael Learns to Rock i belgijske kultne grupe Zap Mama. Prvi album kao voditeljica sastava, “Marmelade”, objavila je 2008.

        Prekretnica u njezinoj karijeri dogodila se 2010. kad je dobila poziv od Princea da se pridruži njegovom bendu New Power Generation. S njim je snimala albume i koncertirala sve do Princeove smrti 2016. Osim toga, bila je članica Princeovog ženskog pratećeg benda 3rdeyegirl koji je pokrenut 2012., a u kojem je djelovala s američkom bubnjaricom Hannah Wellton i kanadskom gitaristicom Donnom Grantis. O suradnji s glazbenom legendom, Ida je rekla da je to za nju bilo čarobno glazbeno putovanje, ispunjenje najvećih snova iz djetinjstva, te svakako najveći dar koji je dobila u životu, a iskustvo koje je stekla nemjerljivo. “Najvažnija stvar koju me Prince naučio je svirati svim srcem. Stalno!”, izjavila je.

        Nakon što je niz godina bila usredotočena na suradnju s Princeom, Ida se ponovno posvetila svojoj samostalnoj karijeri. Objavila je nekoliko albuma i često nastupa na koncertima i festivalima sa svojim bendom Funkbots. S njima će nastupiti i u Zagrebu, a njihovu glazbu opisuju kao “visokoenergetski funk show pun dobrih vibracija, čvrstog groova i suptilnih referenci na njezinog bivšeg poslodavca i učitelja”.

Prije Ide Nielsen i njenog pratećeg banda, koncert će održati hrvatski sekstet B's FUNstallation.

Krajem prošle godine objavili su treći autorski album "Hold On" i proslavili 10 godina kontinuiranog djelovanja. Ove je godine bio nominiran u kategorijama nagrade Porin u kategoriji za najbolji album jazz glazbe i najbolju skladbu jazz glazbe.

Pod nazivom B's FUNstallation (skraćenica od Baja's) krije se šest glazbenika srednje hrvatske jazz generacije koje je okupio trubač Zvonimir Bajević u proljeće 2012. Zajednički projekt, u kojemu je kreativno ostvarivanje u potpunosti otvoreno i poticano od strane svakog njegovog kotačića, prirodno je izrastao na dugogodišnjem zajedničkom muziciraju i prijateljevanju u okviru HGM Jazz orkestra Zagreb. Kasnije su nastavil na zajedničkom profesionalnom putu u Jazz orkestru HRT-a, čiji su bili ili jesu većim dijelom stalni članovi. Slijedom životnih i profesionalnih okolnosti koje vode mlade glazbenike, ali i glazbenog sazrijevanja („always keep the channel open"), ideja okupljanja manjeg, fleksibilnog izvođačkog sastava okrenutog istraživanju glazbenog izraza njegovih članova učinila se prirodnim slijedom stvari. Sudjelovanje svih članova u mnoštvu različitih projekata, te s dugim nizom glazbenika (Elvis Stanić Group, Jazz Me Do Quintet, Satellite Quartet, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Jazz Orkestar HRT-a, HGM Jazz orkestar Zagreb, The Problems, Lasse Lindgren Big Constellation, The Bonebomb, Big band RTV Slovenija...) s kojima su članovi B's FUNstallation surađivali i ostvarivali svoju glazbenu afirmaciju, ostavio je velik utjecaj i tragove koje kroz vlastite kompozicije pokušavaju sintetizirati u svoje viđenje stvari, pojava, osjećaja i situacija koje doživljavaju.

  Članovi sastava su: Mario Bočić (tenor saksofon), Zvonimir Bajević (truba, krilnica), Davor Doležal (gitara), Luka Žužić (klavijature, trombon), Goran Rukavina (kontrabas, električna bas gitara) i Borko Rupena (bubnjevi).

Share event: