Koncertne dvorane u Zagrebu

20. studenoga, 2023.
Arena Zagreb koncertna i sportska dvorana

Organizirate li koncert u Zagrebu? Uz bogatu kulturnu ponudu grada, koncertne dvorane predstavljaju srce glazbene scene. Entrio ima misiju olakšati vam odabir idealnog prostora za vaš sljedeći glazbeni događaj. Ovaj …

Vrijeme čitanja:

Organizirate li koncert u Zagrebu? Uz bogatu kulturnu ponudu grada, koncertne dvorane predstavljaju srce glazbene scene. Entrio ima misiju olakšati vam odabir idealnog prostora za vaš sljedeći glazbeni događaj. Ovaj kratki, opušteni i informativni vodič vodi vas kroz najistaknutije koncertne dvorane u Zagrebu. Svaka od njih ima vlastito bogato naslijeđe te brojna uspješno održana događanja. Od povijesnih do modernih prostora, otkrit ćemo vam sve što trebate znati kako biste uspješno planirali svoj veliki koncert. Ili konferenciju. Ovo je prvi u nizu članaka o koncertnim mogućnostima u Hrvatskoj, pa ubacite naš blog u bookmarke jer će i drugi prostori u Zagrebu, ali i drugim gradovima, uskoro doći na red.

Koje su to koncertne dvorane u gradu Zagrebu?

U ovom tekstu ćemo predstaviti Dom sportova, koncertnu dvoranu Cibona, Arenu Zagreb, koncertnu dvoranu Blagoje Bersa, koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog te Tvornicu kulture.

Ne možemo spominjati koncertne dvorane bez govora o Domu sportova

Adresa: Trg Krešimira Ćosića 11, 10000, Zagreb (Google Maps)

Dom sportova već zauzima status veteranske koncertne dvorane u Zagrebu, iako nije započela svoj put kao koncertna.

Dom sportova se sastoji od osam dvorana, a najpoznatije su Velika i Mala dvorana u kojima se odvijaju brojna sportska i glazbena događanja. U Velikoj dvorani se nalazi 5000 fiksnih sjedećih mjesta. Taj broj se može povećati do 6358 mjesta, uz 1000 mjesta za stajanje na galeriji. Ako se za koncertna događanja uzme u obzir i parter, moguće je dodati 2000 sjedećih mjesta ili 3000 stajaćih. Kao što vidite, s razlogom se zove Velika.

Razdragana publika na koncertu benda Toto u Domu sportova
Publika na koncertu benda Toto u Domu sportova (Izvor fotografije: DarioZg / Shutterstock.com)

Mala dvorana osigurava 3100 sjedećih mjesta na fiksnim tribinama. U koncertnom kontekstu, nisu sva mjesta dostupna za sjedenje zbog postavljanja pozornice, ali se broj mjesta može proširiti i na parter.

Nekoć je Dom sportova imao adresu na Trgu sportova, a 1995. godine taj trg mijenja ime u Trg Krešimira Ćosića. Upravo je Krešimir Ćosić 1972. godine, zajedno sa selekcijom Europe, otvorio Dom sportova u utakmici protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Deep Purple je bio prvi veliki rock bend koji je nastupio u Jugoslaviji. Prvo su odradili Pionir u Beogradu, da bi dan kasnije zasvirali u Domu sportova. Relevantna svjetska imena su se izredala kroz godine — Queen, Rolling Stonesi, Elton John i brojni drugi. Cibona je u Domu sportova igrala sve svoje najvažnije utakmice sve do 1987. godine, a Dražen Petrović je živio na četrnaestom katu preko puta dvorane. Dom sportova je ujedno i dom najstarijeg klizačkog natjecanja na svijetu — Zlatne piruete.

Website: Dom sportova

A Dvorana Cibona (Košarkaški centar Dražena Petrovića)?

Adresa: Savska 30 (Google Maps)

Sportsko-poslovni centar Cibona je izgrađen u rekordno kratkom vremenu uoči Univerzijade 1987. godine. Danas je kapacitet višenamjenske sportske dvorane 5400 mjesta, a nerijetko se u dvorani održavaju i koncerti pa s razlogom nosi i status koncertne dvorane.

Dvorana od 4. listopada 1993. godine nosi ime Dražena Petrovića, a dogodit će se da čujete i “Draženov dom”. Uz dvoranu je 2006. godine otvoren i Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović.

Kip Dražena Petrovića pred ulazom u Cibonu
Kip Dražena Petrovića pred ulazom i “Mirkova cigara”, neboder u sklopu košarkaškog centra (Izvor fotografije: DarioZg / Shutterstock.com)

Dvorana je odlično povezana s ostatkom grada većim prometnicama te tramvajskim linijama, a iza dvorane se nalazi i veliki parking.

Košarkaški rekord dvorane u europskoj povijesti kluba je postavio upravo Dražen Petrović – i to u prvoj europskoj utakmici u tada novoj dvorani. Pala su 62 koša.

Website: KK Cibona / Dvorana

Najveća imena glazbene scene ne zaobilaze Arenu Zagreb

Adresa: Ulica Vice Vukova 8 (Google Maps)

Arena Zagreb je postala jedan od simbola grada, zahvaljujući svojih vizualno-arhitektonskim rješenjima. Izgrađena je 2009. godine te je najnovija velika koncertna dvorana na ovom popisu, ali i jedna od najvećih. Osim koncertne namjene, primarno je izgrađena kao sportska dvorana i to za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine.

Pogled iz zraka na Arenu Zagreb
Zračna snimka Arene Zagreb (Izvor fotografije: photosounds / Shutterstock.com)

Osnovna konfiguracija sjedala osigurava 15024 sjedeća mjesta.

Arena zauzima tlocrtnu površinu od 29540 kvadratnih metara, a ako se u obzir uzmu sve etaže – bruto površina iznosi nevjerojatnih 90340 kvadratnih metara.

Smještena je u jugozapadnom dijelu grada, na Laništu, a do nje je jednostavno doći automobilom i autobusom, a i tramvaj se nalazi u blizini.

Prvi događaj u Areni je bila prijateljska utakmica između rukometnih reprezentacija Hrvatske i Rusije, a prvi koncert je održan nekoliko tjedana kasnije – i to hrvatske legendarne rock grupe Prljavo kazalište, a prva svjetska zvijezda u Areni je bila upravo Beyonce koja je u Zagrebu započela svoju turneju.

Website: Arena Zagreb

I manje koncertne dvorane poput KD Blagoje Bersa imaju važnu ulogu u kulturnoj slici grada

Adresa: Trg Republike Hrvatske 12 (Google Maps)

Pogled na Muzičku akademiju - dom koncertne dvorane Blagoje Berse, uz Muzej za umjetnost i obrt
Muzička akademija (desno) i Muzej za umjetnost i obrt (lijevo); izvor fotografije: Boris15 / Shuttestock.com

Koncertna dvorana Blagoje Bersa je najnovija koncertna dvorana u Zagrebu i nalazi se u zgradi Muzičke akademije, preko puta Hrvatskog narodnog kazališta. Zamišljena je kao središte pedagoškog procesa Muzičke akademije, ali i kao središte zagrebačkog kulturnog života. Na raspolaganju je 300 sjedećih mjesta, a opremljenost dvorane je na visokoj razini. Promjenjiva geometrija pozornice i gledališta, orkestralna jama, podizne platforme, plesni pod, scenska rasvjeta, kino-platno, projektor… Nije ni čudo što glasi za jednu od najboljih koncertnih dvorana u gradu.

Website: KD Blagoje Bersa

Tekst ne bi bio potpun bez Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog

Adresa: Trg Stjepana Radića 4 (Google Maps)

Ispred koncertne dvorane Vatroslav Lisinski
Boris15 / Shutterstock.com

Koncertna dvorana u pravom smislu riječi, nazvana prema velikom hrvatskom skladatelju Vatroslavu Lisinskom, autoru opere Ljubav i zloba.

Dvorana je izgrađena i otvorena 1973. godine, a 29. prosinca se slavi kao Dan Dvorane Lisinski. Ove 2023. godine će biti 50 godina od otvorenja. Dvorana je obogatila kulturnu ponudu Zagreba i Hrvatske, a udomila je impresivnu listu ansambala, solista, ali i popularnih glazbenih zvijezda te čak i zvijezde stand-up comedy scene. Dom je i kongresima, skupovima, izložbama, predstavama i filmskim projekcijama.

Sastoji se od Velike dvorane, Male dvorane, četiri salona za sastanke i predvorja. Velika dvorana prima 1896 ljudi dok Mala zaustavlja prodaju ulaznica nakon 304 prodane ulaznice.

Lisinski je simbol grada, turistima pomaže u orijentaciji, a građanima Zagreba pruža priliku slušati svjetske zvijezde iz najrazličitijih žanrova.

Uz vrhunske dirigente, ansamble i soliste, u srcu ove koncertne dvorane su nastupile i neke od najvećih zvijezda pop i jazz glazbe kao što su Tina Turner, Ray Charles, Sting, Nick Cave, Chris Cornell, Arturo Sandoval, Cesaria Evora, Omara Portuondo, The Platters, Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Dianne Reeves, Juliette Gréco, Natalie Cole, Chick Corea…

Web-stranica: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Hala Zagreb može biti sve

Adresa: Slavonska Avenija 3b (Google Maps)

Nastup Bajage i Instruktora, popunjenost dvorane je jasno vidljiva na slici
Koncert Bajage i Instruktora u Hali Zagreb

Hala Zagreb je multimedijalni centar u pravom smislu riječi i smješten je u Heinzelovoj ulici. Prostori imaju višesturku namjenu pa je Hala Zagreb idealna za najrazličitije tipove događaja. Može se iskoristiti kao klupski prostor, koncertna dvorana, festivalska lokacija, ali i ugostiteljski objekt te kongresni centar.

Industrijski uređena, na odličnoj lokaciji uz dvije velike prometnice (Heinzelovu ulicu te Slavonsku aveniju), povezana je i autobusnim i tramvajskim linijama. Vanjski prostor u proljetnim i ljetnim mjesecima može primiti do 5 tisuća ljudi. Hala ima i vlastiti parking.

Tvornica kulture je jedinstven koncertni klupski prostor u gradu

Adresa: Ul. Pavla Šubića 2 (Google Maps)

Legendarna Tvornica, dom urbane kulture, brand je grada Zagreba koji nudi odlične produkcijske mogućnosti. Ponosno nosi titulu najvećeg koncertnog klupskog prostora u Zagrebu i male su šanse da će itko preuzeti titulu u ovoj težinskoj kategoriji. Tvornica je otvorila sva svoja vrata 1999. godine i tako u centru izgradila priliku za izgradnju glazbenog nepca hrvatske publike. Tvornica od samih početaka nije nijednom imala krizu identiteta, jasno je kakva je institucija u pitanju.

Koncert benda White Lies u Velikom pogonu Tvornice kulture, klupsko-koncertne dvorane kojoj je program popunjen veći dio godine
Koncert benda White Lies u Tvornici kulture (Izvor fotografije: Zamrznuti tonovi, Shutterstock.com)

Sastoji se od Velikog pogona i Malog pogona koji mogu funkcionirati odvojeno, ali se spajaju i kao dvije zone za određene događaje.

Veliki pogon može primiti do dvije tisuće ljudi, a ozvučenje i svjetlosni efekti su prilagođeni svjetskim standardima i riderima velikih svjetskih zvijezda.

Mali pogon funkcionira kao mjesto za okupljanje i druženje uz kavu, a površina iznosi 143 kvadratna metra upotrebljivog prostora te može primiti do tristo ljudi.

Web-adresa: Tvornica kulture

I za kraj…

Ulaznice za evente u ovim koncertnim dvoranama možete pronaći na Entrio.hr!

Piše: Franjo Opačak

dogadaji
event-industrija
koncertne-dvorane-2
Podijeli: Kopirano