Resistance of the Earth / Igor Lumpert Sinchronisity

Resistance of the Earth / Igor Lumpert Sinchronisity

location-iconPeti kupe, Zagreb

Resistance of the Earth / Igor Lumpert Sinchronisity

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za Resistance of the Earth / Igor Lumpert Sinchronisity, 06.03.2024. - 07.03.2024. u Peti kupe, Zagreb

Resistance of the Earth / Igor Lumpert Sinchronisity
Igor Lumpert - saksofon
Leo Genovese - piano
Drew Gress - kontrabas
Jeff Williams - bubnjevi

Smještaj u kozmos i suptilna percepcija geografskih, mentalnih, emotivnih i duhovnih krajolika pretočenih u glazbene kompozicije – ono je što zanima slovenskog glazbenika Igora Lumperta. Kada se nađemo u stranom i isprva nepoznatom kraju i tamo prvi put vidimo nešto poznato, u nama se budi svijest da su naši životi isprepleteni i povezani.
„Već neko vrijeme me inspirira proces u kojem znakovi, oblici i obrasci iz mog svakodnevnog života u Brooklynu pokreću sjećanja na moje rodno Novo mesto i Sloveniju. Kad sam doma, proces ide u suprotnom smjeru, a rodni me grad podsjeća na Brooklyn. Ovo iskustvo inspiriralo je novi projekt Sinchronisity“, kaže Lumpert.
Uz neke novije skladbe, materijal koji sviraju, uključuje i one iz multimedijskog projekta "Resistance of the Earth" koje je Lumpert skladao 2012. za završetak projekta Europske prijestolnice kulture.
Igor Lumpert ugledni je slovenski saksofonist koji je nastupao na jazz festivalima u Münchenu, Ljubljani, Beogradu, Novom Sadu te u velikim jazz klubovima u New Yorku. Pozornicu je dijelio s legendama jazza kao što su Reggie Workman, John Abercrombie i Chico Hamilton.

Leo Genovese je argentinski jazz pijanist, klavijaturist i skladatelj koji je svirao s bendom The Mars Volta. S velikim Wayneom Shorterom osvojio je Grammy za najbolju jazz improvizaciju, i to za kompoziciju sa Shorterovog albuma Live at the Detroit Jazz Festival. Genovese je dobio i kritičarsku nagradu DownBeat za najboljeg novog pijanista.

Njujorški basist Drew Gress intenzivno nastupa s umjetnicima na vrhuncu suvremene improvizirane glazbe. Uz nekoliko bendova koje je vodio, svirao je i s glazbenicima kao što su Ralph Alessi, Don Byron, Bill Carrothers i Ravi Coltrane.

Impresivan je i popis glazbenika s kojima je surađivao bubnjar Jeff Williams. Na sceni već više od 50 godina, Jeff je u početku svirao sa Stanom Getzom, a niz suradnji nastavio je s imenima kao što su Dave Liebman, Joe Lovano, Lee Konitz i mnogi drugi.

Podijeli događaj: