PINK TURNS BLUE + LILITH CAGE

PINK TURNS BLUE + LILITH CAGE

location-iconKlub Boogaloo, Zagreb

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za PINK TURNS BLUE + LILITH CAGE, 12.04.2023. - 13.04.2023. u Klub Boogaloo, Zagreb

KULTNI BERLINSKI DARKWAVE / POST-PUNK BEND PINK TURNS BLUE PO PRVI PUTA U HRVATSKOJ, U SRIJEDU 12.04.2023. U ZAGREBAČKOM BOOGALOO CLUBU

U srijedu 12.04.2023. će po prvi puta u Hrvatskoj, u zagrebačkom Boogaloo Clubu, nastupiti kultna berlinska darkwave / popst-punk grupa Pink Turns Blue, a kao njihovi gosti slovenska nova darkwave supergrupa Lilith Cage kojoj će također ovo biti prvi nastup u Hrvatskoj.

Pink Turns Blue su osnovani 1985. godine u Berlinu i dolaze iz post punk scene. Nazvali su se prema pjesmi američke grupe Hüsker Dü, a njihov zvuk je u početku bio inspiriran grupama poput The Cure, The Chameleons, Clan of Xymox,... 1987. godine objavljuju svoj debitantski album 'If Two Worlds Kiss' koji je donio mračne prizvuke u njihov post-punk zvuk i približio se darwave zvuku. Taj album danas slovi za jedan od klasika post-punk i darwave scene.

1987. godine dobivaju priliku nastupati na Europskoj turneji sa tada popularnom, vrlo kontravernom jugoslavenskom grupom Laibach. Na turneji se pjevač, gitarist i osnivač grupe Pink Turns Blue, Mic Jogwer sprijateljio sa Janezom Križajem, toncem grupe Laibach, a koji je bio vlasnik tadašnjeg najboljeg audio studija u Jugoslaviji „Tivoli“ stacioniranim u Ljubljani. Tako je došlo do realizacije snimanja novog albuma Pink Turns Blue u Ljubljani. Zanimljivo je  da su svoje snimanje platili audio opremom za studio koju su preko Jugoslavenske granice prokrijumčarili iz Njemačke.

1988. godine prvo izlazi singl „Touch The Sky“, a zatim i njihov drugi album „Meta“ koji je prednjačio sa klavijaturističkim teškim „The Cure“ zvukom. Album se vrlo dobro prodavao, a drugi singl „Your Master Is Calling“ koji im je osigurao i TV nastupe na „Tele 5“, se vrtio na radio postajama širom svijeta i postao i ostao njihova najpoznatija pjesma koja također slovi za klasik post-punk / darkwave scene i nalazi se na mnogim kompilacijama tog žanra te se vrti na mnogim post-punk dark partyjima i dandanas.

Treći album „Eremite“ također je snimljen s Janezom Križajem u Ljubljani i objavljen u travnju 1990. Pjesma "Michelle" je remiksirana u Manchesteru i objavljena u listopadu kao singl.

Četvrti studijski album, „Aerdt (Art+Earth)“, snimljen je ponovo u Ljubljani i objavljen 1991. godine.

U proljeće 1991. se Mic Jogwer i basist grupe Ruebi Walter sele u London. Pjesma "Seven Years" sa albuma „Aerdta“ ponovno je snimljena u dance verziji i objavljena kao singl u rujnu 1991. Početkom 1992. slijede još dva dance orijentirana singla; "Overloaded" i "Star".

U svibnju 1992. Pink Turns Blue objavljuju svoj peti album „Sonic Dust“ snimljen u Londonu, a u prosincu 1992. Pink Turns Blue snimaju svoj šesti album, „Perfect Sex“ sa Davidom M. Allenom, producentom The Cure i Sisters Of Mercy, no album je objavljen tek 1994. Tada grupu napušta bubnjar Louis Pavlou kako bi se pridružio The Cure sa kojima snima album „ Wild Mood Swings“.

U studenom 1994. izlazi unplugged album „Muzak“ koji su snimili Mic Jogwer i njegov kolega inženjer zvuka Marc Williams u njegovom stanu u Londonu. Sadrži izbor pjesama Pink Turns Blue izvedenih uz akustične instrumente.

Godine 1995. Pink Turns Blue se razilazi, a Mic Jorgwer vrača u Berlin. Mic kasnije je objasnio da je preseljenjem u London bend izgubio svoju glazbenu orijentaciju i da je to razlog razlaska.

Početkom 2003. „Wave-Gotik-Treffen“ (najveći dark/goth/post-punk festival na svijetu) u Leipzigu, zovu Pink Turns Blue na jedinstveni Re-Union nastup. Pink Turns Blue su ponudu prihvatili, a nakon koncerta odmah dobili nove ponude od strane velikih festivala poput „Mera Luna“ na kojem su nastupili 2004. godine i tako je band opet bio u pogonu. Tada izlazi njihov prvi „best of“ album „Re-Union“ na kojem se pored njihovih hitova nalaze i neke raritetne i demo snimke.

Sedmi studijski album „Phoenix“ snimljen je u Berlinu zimi 2004./2005., miksao ga je Janez Križaj u Ljubljani i objavljen u travnju 2005. Album je dobio vrlo dobre kritike i proglašene „albumom mjeseca“ u nekoliko prestižnih glazbenih magazina poput Sonic Seducer, Orkus, Zillo,... kao što je dospio na visoka mjesta na alternativnim top listama.

Osmi album „Ghost“ objavljen je 2007., ponovo je proglašen albumom mjeseca, a Pink Turns Blue ponovo nastupaju na  „Wave-Gotik-Treffen“-u.

U studenom 2009. Pink Turns Blue objavljuju svoj deveti album „Storm“ sa singlovima „Storm Rider“ i „Run From Me“ koji su dospjeli na 2. mjesto na njemačkoj alternativnoj ljestvici. „Storm“ je također dobio pohvale kritike od strane mainstream tiska i donio međunarodnu pozornost i pozive na festivale.

U travnju 2016. Pink Turns Blue objavljuju svoj deseti studijski album „The AERDT – Untold Stories“ s koji je osam uzastopnih tjedana ostao na 3. mjestu ljestvice njemačkih alternativnih ljestvica.

U rujnu 2021. objavljuju svoj jedanaesti još uvijek aktualan album „TAINTED“ koji je dobio izuzetno pozitivne reakcije, uključujući 'album godine 2021.' Byte FM-a (Hamburg), najbolji album godine 2021. Post Punk Com (New York), a čak 3 pjesme sa albuma ulaze na njemačke Indie top liste ostaju tamo više od 20 tjedana; "There Must Be So Much More", "You Still Mean Too Much To Me", "Not Even Trying". Sa novim albumom se približavaju modernom darkwave post-punk zvuku koji je ponovo inn.

Pink Turns Blue su trenutno na svjetskoj turneji, a u Zagreb dolaze nakon turneje po južnoj americi gdje će po prvi puta nastupiti u zagrebačkom Boogaloou Clubu u srijedu 12.04.2023. Kao posebni gosti će nastupiti slovenska nova darkwave super grupa Lilith Cage sastavljena od iskusnih glazbenika uključujući originalnog bubnjara grupe Laibach i Demolition Group.

Početak koncerta je najavljen za 20:00 sati a cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 18 €, dok će na dan koncerta ulaznice koštati 20 €.

Podijeli događaj: