OPĆA OPASNOST

OPĆA OPASNOST

location-iconKlub Boogaloo, Zagreb

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za OPĆA OPASNOST, 02.12.2023. u Klub Boogaloo, Zagreb

Jedan od naših najboljih rock bendova priprema vam još jedan koncert za pamćenje, u subotu 02.12.2023.u 21h. Vrata kluba otvaraju se u 20h!

Bend "OPĆA OPASNOST" osnovali su dvojica mladih županjaca, Slaven Živanović - Žiža i Pero Galić 1992. godine. Pridružili su im se Igor Kolić i Silvio Soljačić na gitarama, Eugen Nemet na bubnjevima i Ivan Nol na bas gitari.

1993. godine snimili su i objavili svoj prvi studijski materijal, album u obliku kasete, koji je naslovljen jednostavno„Opća Opasnost“. Grupu ubrzo napuštaju Ivan i Eugen, Igor preuzima bas gitaru, a za bubnjeve sjeda Ranko Šlibar.

U jesen iste godine ulaze u studio, pod produkcijom Marijana Brkića iz Parnog Valjka snimaju, a 1994.g. konačno i objavljuju svoj prvi službeni album, „Treba mi nešto jače od sna“. Pjesme "Opća Opasnost", "Jednom kad noć", “Nebeski znak” i "Treba mi nešto jače od sna" probijaju se na visoka mjesta tadašnjih top ljestvica.

1995. godine bend izdaje album pod nazivom „Amerika“, koju producentski potpisuje Žarko Fabek-Febo. Uoči ulaska u studio zbog osobnih razloga grupu napušta gitarist Silvio Soljačić. Ubrzo nakon toga pridružuju im se Vlado Soljačić - Sojka (mlađi brat bivšeg gitarista Silvija) na gitari i Branimir Jovanovac - Bani na klavijaturama.

Krajem 1996. godine, bend ponovno ulazi u studio, te snimaju novi album „Ruski rulet“. Ovaj puta se za produkciju oslanjaju na vlastite snage, te zajednički potpisuju Branimir Jovanovac Bani i Opća Opasnost. Nakon snimljenje dvije pjesme, Ranko napušta bend, a pridružuje im se Josip Kamenski - Kameni. Album izlazi 1997.

Naravno, svi su čuli za „Jednom kad noć“, baladu koju svi pjevaju i po kojoj se ovaj bend prepoznaje. Prisjetimo se samo još nekih uspješnica kao što su pjesma „Njene sjene“ koja je pobrala nagradu publike na „Arenafest-u 95“, „Srce zna“ nagradu na „Arenafest-u 96“ ili „Mjesečar“ koji postaje pobjednička pjesma „OSFEST-a“ 1997.g. u Osijeku. Uspješna je bila i suradnja sa Najboljim hrvatskim tamburašima (Zlatni dukati) i „slavonijaniziranom“ rock pjesmom „Rastaviše i nas dvoje“ s kojom zajednički osvajaju 1. nagradu na festivalu „Zlatne žice Slavonije 2001“.

Potaknuti činjenicom da je bend Opća Opasnost početkom devedesetih izazivao poprilično zanimanje na hrvatskoj rock-sceni, organizatori velikog spektakla grupe WHITESNAKE u Hrvatskoj 2008.g. baš njima upućuju pozivnicu da nastupe kao support bend ovim rock legendama.

To dečke dodatno motivira za novi početak i da pokušaju ponovo tamo gdje su stali 2001., tako da u travnju 2009. u zadnjoj, kreativno najboljoj postavi benda, zajedno sa svojim „matičnim“ autorom Marijom Vestićem, bend ulazi u studio MAK (Gradište) i snima svoj novi singl „Uzalud sunce sja“.

Opet se ponovilo i na hrvatskom gostovanju grupe URIAH HEEP 2009. - support bend ponovo OPĆA OPASNOST.

Novim singlom, pjesmom ”Uzalud sunce sja” na „15. Međunarodnom festivalu u Bihaću“ 2009. osvajaju nagradu za najbolju izvedbu, zatim nagradu stručnog žirija, te nagradu za sveukupnog pobjednika festivala.

Nastavljaju nizati nova diskografska ostvarenja: „THE BEST OF“ (2009), “15 GODINA… I ovaj grad - live DVD“ (2010) i posljednji album “VRATI SE NA SVJETLO“ (2011).

DVD naziva „OPĆA OPASNOST 15 GODINA…I OVAJ GRAD – Live Županja 2009“ u kategoriji „Najbolji video program 2010“ nominiran je za hrvatsku diskografsku nagradu Porin, najprestižnije priznanje za glazbenički rad u Hrvatskoj.

Bend prima i međunarodnu nagradu FENDER-ROLAND I MEGA MUZIKA AWARD po izboru publike za najbolji ROCK-BEND 2010. godine u Hrvatskoj što dokazuje prisutnost njihove glazbe.

Poharali su sve domaće top liste hitovima sa njihovog najnovijeg studijskog izdanja “Vrati se na svjetlo”. Na njemu populariziraju svoj kraj i Slavoniju sa pjesmom „Tri rijeke“ u suradnji sa prvom zvijezdom RTL-ovog show-a „Hrvatska traži zvijezdu“ Zoranom Mišićem.

Postižu ogroman uspjeh pobjedom nad konkurencijom u nominaciji za nastup na najvećem rock spektaklu 2011.g. u Hrvatskoj, ispred slavnog BON JOVI-a.

I što je najvažnije u priči oko benda.... okupili su oko sebe veliki broj mladih koji su prepoznali kvalitetu njihove glazbe i pošli njihovim stopama. Cijela postava benda od albuma “Ruski rulet” 1997. g. do danas se nije promijenila. Bend ima vrhunski tim autora, a svoje albume snimaju i produciraju sami. Sve ovo vrhunski „odrađuju kod kuće”, u „svome miru“ i na taj način svima dokazuju da se to može, iako kilometrima daleko od Zagreba. Osim toga imaju i publiku, koja ih usprkos dužem izbivanju sa scene, nije zaboravila.

Niti Opća Opasnost ne zaboravlja sve one koji su uvijek bili uz nas. Svoju Županju, fanove, prijatelje i suradnike. Posebno ćemo spomenuti Josipa Maričića – Mrču, jednog od naših autora i velikog prijatelja, koji je rano preminuo i nije dočekao nastavak ove predivne i istinite priče... priče u koju je baš on na samom početku utisnio veliko slovo.

Podijeli događaj: