JazzHR Festival - Spring edition 2023.

JazzHR Festival - Spring edition 2023.

location-iconTvornica Kulture P232, Zagreb

JazzHR Festival - Spring edition 2023.

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za JazzHR Festival - Spring edition 2023., 18.05.2023. - 20.05.2023. u Tvornica Kulture P232, Zagreb

JazzHR sezona Hrvatskog društva skladatelja dosad je okupila renomirana imena domaće jazz scene, a nakon niza koncerata organizatori sada najavljuju i festival JazzHR - Spring edition. Festival će se održati od 18. do 20. svibnja ove godine u Tvornici kulture.

 
18/05/23
18/05/23 ▷ 19:30

RTS Big Band & solisti

koncert autorskih skladbi solista iz Hrvatske, Srbije i Slovenije uz jazz orkestar

Vladimir Krnetić - dirigent

SASTAV ORKESTRA:

Rastko Obradović, Kristijan Mlačak, Ljubomir Turajlija, Aleksandar Jaćimović, Đorđe Kujundžić - saksofoni

Nikola Cvetković, Marko Đorđević, Nemanja Banović, Lazar Šarenac - trube

Corey Wilcox, Nemanja Zlatarev, Kosta Vukašinović, Ivan Platner - tromboni

Ivan Aleksijević - klavir

Jevrem Ćosić - gitara

Milan Pavković - bas

Miloš Grbatinić - bubnjevi

Goran Potić - muzički producent

Tihomir Jakšić - organizacijski producent

SOLISTI I SKLADATELJI:

Ajda Stina Turek - vokal

Dina Rizvić - klavir i vokal

Jaka Kopač - saksofon

Vladimir Kostadinović - bubnjevi

Davor Križić - truba

Prvi put na pozornici festivala JazzHR imamo priliku ugostiti Big band Radio-televizije Srbije - jedini profesionalni jazz ansambl u Srbiji u takvoj formaciji. Osnovan 1948. godine, brzo se afirmirao kao izvođački sastav s odličnim interpretacijama i eminentnim dirigentima, kompozitorima i aranžerima koji su ga predvodili, kao što su Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut. Danas djeluje kao moderni orkestar koji realizira uspješne koncertne sezone nastupajući sa vrhunskim jazz muzičarima iz zemlje i svijeta.

RTS Big Bandu na ovom koncertu pridružit će se solisti i skladatelji iz Slovenije, Srbije i Hrvatske koji će predstaviti svoju autorsku glazbu. Orkestar će također sam izvesti i nekoliko skladbi srpskih skladatelja.

RTS Big Band Web: https://www.facebook.com/mprodukcijarts

PROGRAM:

Dina Rizvić (klavir i vokal)

Slutnja (D.Rizvić/arr. D.Rizvić)

Night and Day (C.Porter/arr. D.Rizvić)

Ajda Stina Turek (vokal)

Underneath the Blossom of a Desert Rose (A.S.Turek/arr. A.Vrabec)

The World We Don’t Live In (A.S.Turek/arr. A.Vrabec)

Jaka Kopač (alt saksofon)

Flyin’ High (J.Kopač/arr. L.Krajnčan)

Jaka Kopač (alt saksofon) & Vladimir Kostadinović (bubnjevi)

Milena (V.Kostadinović/arr. L.Krajnčan)

Vladimir Kostadinović (bubnjevi)

The Left Side of Life (V.Kostadinović/arr. L.Krajnčan)

Davor Križić (truba)

To the Lite (D.Križić/arr. L.Žužić)

+ Skladbe srpskih kompozitora (big band bez solista)

 

 
19/05/23
19/05/23 ▷ 19:00

Nove nade jazza "Marjan Marjanović": Borna Pehar

Borna Pehar - klavir, kompozicije

Hrvoje Kralj - kontrabas

Borko Rupena - bubnjevi

Tradicionalna smotra Nove nade jazza "Marjan Marjanović" sustavno predstavlja mlade hrvatske jazz glazbenike i skladatelje koji se tek afirmiraju na sceni. Na ovoj su se manifestaciji kroz godine predstavili brojni jazzisti, od kojih su neki poslije toga ostvarili uspješne samostalne karijere. Ove godine predstavljamo mladog glazbenika Bornu Pehara, koji će u formaciji tria izvesti svoje autorske skladbe i aranžmane.

Borna Pehar (1997.) je klavirist i skladatelj iz Zadra. Osnovnu i srednju glazbenu školu završio je u svom rodnom gradu, nakon čega odlazi na godinu dana u Mostar na studij klasične glazbe. Nakon odluke da prekine s klasičnom akademijom, započeo je studij jazz klavira na konzervatoriju Kärntner Landeskonservatorium u Klagenfurtu (Austrija) u klasi Roberta Bargada. U listopadu 2019. godine sudjeluje na 8. hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika “Boris Papandopulo”, gdje je njegov trio osvojio 2. nagradu stručnog žirija. Bio je i među finalistima Večernjakove domovnice (u kategoriji glazbe) koja je održana u Frankfurtu 2020. godine. Trenutno polazi magisterij jazz klavira na prestižnom Sveučilištu za glazbu i umjetnost grada Beča.

Borna Pehar Web: https://www.facebook.com/borna.pehar/


19/05/23 ▷ 19:30

Pavle Miljenović Quintet

Koncertna promocija albuma “Arrival”

 

Pavle Miljenović - gitara, kompozicije

Saša Nestorović - saksofon

Hrvoje Galler - klavir

Zvonimir Šestak - kontrabas

Borko Rupena - bubnjevi

Jazz gitarist Pavle Miljenović rođen je u Zagrebu 1982. godine. Završio je studij jazz gitare na konzervatoriju Kärntner Landeskonservatorium u Klagenfurtu (Austrija) u klasi Agostina Di Giorgia 2010. godine. Iza sebe ima dva studijska albuma koja su dobila izvrsne kritike, a prihvatila ih je i publika, koja nije ograničena isključivo na ljubitelje jazz glazbe. Sada predstavlja svoj treći autorski album Arrival (Croatia Records, 2022), snimljen u studiju Artesuono kod vrsnog snimatelja Stefana Ameria, na kojem potpisuje sve kompozicije i aranžmane te na kojem su mu se i ovaj put pridružili dugogodišnji suradnici, redom vrsni jazz glazbenici.

"Inspiracija za album Arrival je, pretpostavljam, oduvijek bila u meni. Samo sam trebao dozrijeti umjetnički, zanatski i kao osoba da ga realiziram. Ideja je bila izraziti se na iskren i nepretenciozan način te stilski i kompozicijski konzistentno mojem prvom albumu s kvintetom – Begin. U tom sastavu uvijek stavljam naglasak na melodiju te mentalne slike, odnosno “filmičnost” same glazbe, kao da prate neku scenu iz života", Pavle navodi svoju ideju iza novog izdanja te dodaje da će album doprijeti do publike i unutar i van jazz idioma, jer je, kako kaže, skladan i odsviran potpuno iskreno i bez artističkih kompromisa.

Pavle Miljenović Web: https://www.facebook.com/pavlemiljenovicmusic

 

19/05/23 ▷ 20:30

Miro Kadoić Quintet

 

Miro Kadoić - saksofoni, flauta, kompozicije

Boris Majcen - truba, krilnica

Petar Ćulibrk - klavir

Nikola Matošić - kontrabas

Gašper Bertoncelj - bubnjevi

Miro Kadoić rođen je u Zagrebu. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu stekavši zvanje akademskog glazbenika. Glazbom se profesionalno počeo baviti 80-ih godina svirajući u blues sastavima te surađujući s pop-rock glazbenicima (Massimo Savić, Parni Valjak, i dr.). 1985. godine postaje članom tadašnjeg Plesnog Orkestra RTV Zagreb (danas Jazz orkestar HRT-a) koji napušta 1993. godine radi daljnjeg usavršavanja, između ostalog u New Yorku, a iste godine postaje član Big Banda RTV Slovenija. Od 2007. godine do danas zaposlen je u Jazz orkestru HRT-a kao prvi saksofonist i solist. Višestruki je dobitnik nagrade Status Hrvatske Glazbene Unije za najboljeg alt-saksofonista i flautista. Osim jazz glazbu, sklada i klasičnu i filmsku glazbu. 2008. godine dobiva nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju jazz kompoziciju.

Prije Dana (Aquarius Records, 2022) naslov je njegovog posljednjeg, devetog po redu albuma, na kojem je ponovno okupio glazbenike iz svojeg kvarteta nakon 10 godina. Osim kompozicija sa spomenutog albuma, sastav će izvesti i neke starije kompozicije u novim aranžmanima.

Miro Kadoić Web: https://www.music.com.hr

 

20/05/23
20/05/23 ▷ 19:30

Joe Kaplowitz - The Keyboard Extravaganza

Koncertna promocija albuma “The Keyboard Extravaganza”

 

Joe Kaplowitz - klavir, kompozicije

Janko Novoselić - bubnjevi

Gosti pijanisti: Matija Dedić, Hrvoje Galler, Viktor Lipić i Zvjezdan Ružić

Joe Kaplowitz je pijanist, orguljaš, tubist, skladatelj i aranžer. Profesionalno se bavi glazbom od svoje 15-e godine. Svoj prvi autorski studijski album Organic Intelligence objavio je 2019. godine te je za njega nagrađen Porinom za najbolju izvedbu i za najbolji album jazz glazbe. Ostvario je i suradnju s Jazz orkestrom HRT-a na albumu With Every Breath kao aranžer i solist na kojem sudjeluje zajedno sa svojom suprugom Lelom Kaplowitz, renomiranom hrvatskom jazz vokalisticom i autoricom. Redovan je član Jazz orkestra HRT-a te jedan od najaktivnijih glazbenika na hrvatskoj jazz sceni. Svira i surađuje s brojnim glazbenicima diljem regije. Višestruki je dobitnik nagrade Status za najboljeg klavirista, a bavi se i edukacijom kroz program “Mala škola jazza” u sklopu kojeg poučava teoretske i praktične aspekte jazz glazbe.

Album The Keyboard Extravaganza jedinstveni je projekt na kojem se Kaplowitz ostvario kao autor, aranžer i producent te na kojem gostuje sedam eminentnih hrvatskih pijanista: Matija Dedić, Viktor Lipić, Zvjezdan Ružić, Toni Starešinić, Kristian Terzić, Zlatan Došlić i Hrvoje Galler te cijenjeni bubnjar Janko Novoselić. Glazbeni stilovi skladbi na abumu uključuju jazz, klasiku, rock i funk.

Album Link: https://bfan.link/the-keyboard-extravaganza


20/05/23 ▷ 20:30

Jure Pukl ANOROK

Predpromocija novog albuma “MELT”

Jure Pukl - tenor saksofon, elektronika, kompozicije

Ralph Alessi - truba

Joe Sanders - kontrabas

Ferenc Nemeth - bubnjevi

Jure Pukl jedan je od najplodnijih i najcjenjenijih slovenskih jazz saksofonista, nagrađen najvišom nacionalnom nagradom za doprinos umjetnosti u Sloveniji (Nagrada Prešernovega sklada 2015.). Svoje sveučilišno obrazovanje je stekao u inozemstvu - klasični i jazz saksofon studirao je na Sveučilištu u Beču kao i na Glazbenom konzervatoriju u Haagu, nakon čega je dobio stipendiju za Berklee College of Music, gdje je nastavio studij kod majstora kao što su Joe Lovano i George Garzone. Magistrirao je glazbu na Glazbenoj akademiji u Grazu te potom otišao u New York, gdje se uspješno afirmirao na sceni kreativne improvizacije.

Na pozornicu JazzHR-a Pukl se vraća nakon 15 godina, prezentirajući svoj najnoviji internacionalni projekt ANOROK, koji spaja all-star postavu iz različitih područja glazbe i improvizacije. Ansambl je bio na turneji u SAD-u i Europi neposredno prije nego što je pandemija pogodila svijet 2020. godine te se sada prvi put ponovno okuplja, prezentirajući materijal sa Puklovog nadolazećeg albuma MELT (Whirlwind Recordings, 2023). Puklova autorska glazba nadahnuta je trenutnom kaotičnom političkom i društvenom situacijom u svijetu te stilski zadržava svoju srž u jazzu, improvizaciji i suvremenoj klasičnoj glazbi. Projekt je proširen elektroničkim zvukovima koji ilustriraju i reflektiraju zvukove planete na kojoj živimo te kao takav služi kao posveta Zemlji i nama, njezinim stanovnicima.

Jure Pukl Web: https://jazzhrfestival.com

 

 
dodatni program: 18-20/05/23
18-20/05/23 ▷ 22:00

Nove nade jazza "Marjan Marjanović": Spice Melange

Svake večeri nakon glavnog programa, u Malom pogonu Tvornice kulture održat će se jam sessioni predvođeni bendom Spice Melange mladog klavirista Ivora Lakića

Ivor Lakić (HR) - klavir

Vid Luka Narea (SLO) - kontrabas

Fabricio Bertrami (BRA) - bubnjevi

Tradicionalna smotra Nove nade jazza "Marjan Marjanović" sustavno predstavlja mlade hrvatske jazz glazbenike i skladatelje koji se tek afirmiraju na sceni. Na ovoj su se manifestaciji kroz godine predstavili brojni jazzisti, od kojih su neki poslije toga ostvarili uspješne samostalne karijere.

Ove godine predstavljamo klavirski trio Spice Melange, sastav mladog hrvatskog klavirista Ivora Lakića i njegovih kolega sa jazz akademije u Trstu, koji će svojom autorskom glazbom predvoditi jam sessione u Malom pogonu Tvornice svaku večer nakon koncerata.

Ivor Lakić (2002.) je klavirist i skladatelj iz Rijeke, gdje je završio glazbenu školu I.M. Ronjgova. Trenutno studira jazz klavir na Konzervatoriju Tartini u Trstu, gdje je sa svojim kolegama osnovao sastav Spice Melange i radi na objavi njihovog debitantskog albuma.

 
18-20/05/23 ▷ 20:30 (Mali Pogon)

Izložba jazz fotografija Mateja Grgića

Matej Grgić dugogodišnji je medijski i kulturni djelatnik te službeni profesionalni fotograf festivala JazzHR. Iza sebe ima tri samostalne izložbe i nekoliko skupnih, a fotografirao je gotovo sve nastupe poznatih inozemnih i domaćih izvođača u Hrvatskoj unazad petnaest godina. Uglavnom se bavi fotografiranjem koncerata rock, jazz i klasične glazbe. Ekspresiju i mimiku jazz glazbenika smatra jednim od najizvornijih i najprirodnijih u koncertnoj fotografiji pa mu iste služe kao konstantan motiv u radu. Na svojoj izložbi u sklopu ovogodišnjeg festivala predstavit će fotografije inozemnih jazz velikana koje je fotografirao na njihovim nastupima na jazz festivalima u Zagrebu u periodu od 2011.-2013. godine.

Podijeli događaj: