Klangforum Wien

Klangforum Wien

location-iconZagrebačko kazalište mladih, Zagreb

More about the event

Buy tickets for Klangforum Wien, 16.04.2023. in Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb

Izvedba ansambla Klangforum Wien, ovaj put pod dirigentskim vodstvom Johannesa Kalitzkea, kombinira tri izuzetne skladateljske osobnosti: Chayu Czernowin, Mirelu Ivičević i Saru Glojnarić. Navedene su skladateljice djela koja se nalaze na programu skladale upravo za ansambl Klangforum Wien, a u njima, kao i u drugim svojim skladbama, bave se i različitim izvanglazbenim temama. Chayu Czernowin, primjerice, karakterizira angažiranost u kontekstu egzistencijalnih svjetskih pitanja i sklonost proučavanju zvučnih te taktilnih tekstura onkraj, kako će sama reći, racionalnosti i konvencija. Mirela Ivičević, pak, u svojoj već izvođenoj skladbi tematizira strahote fašizma i stradanja u BiH tijekom 1940-ih, a svestrana Sara Glojnarić u skladbi Pure Bliss pokušava glazbeno oblikovati užitak koji donosi blaženstvo.

Sve tri skladbe zadiru u ljudsku psihu i pomiču granice tradicionalne estetike glazbe. Drugim riječima, pozivaju na promjenu tradicionalnih kodova prepoznajući najrazličitija iskustva, poput iskustva onostranog i nespoznatljivog (Czernowin), boli i nelagode (Ivičević), ali i velike ugode (Glojnarić), kao jednako važna. Intimni doživljaji i spoznaje manifestiraju se na različite načine: Ivičević se u svojoj skladbi referira na djedovo stradanje u spomenutu ratnom kontekstu, dok Glojnarić isprepliće iskustva ansambla Klangforum Wien sa svojim vlastitim, obuhvatnim glazbenim iskustvom. Pritom se poigrava sa životnim ciklusom skladbe i personalizira je u odnosu prema ansamblu. Naime, za svaku izvedbu pod palicom novoga, gostujućeg dirigenta sukladno njegovim glazbenim afinitetima kreira novu varijantu tape segmenta unutar partiture.

Prostor ZKM-a svakako će biti izazovno mjesto ispreplitanja elektronike i izvedbe ansambla uživo, kako u slučaju dvaju domaćih skladateljica, tako i u slučaju praizvedbe Chaye Czernowin, nastale u koprodukciji festivala Wien Modern i Varšavska jesen s 32. MBZ-HDS-om. Solist na ovome koncertu bit će Uli Fussenegger, kontrabasist i skladatelj, član ansambla Klangforum Wien. Važno je spomenuti i da su skladbe Mirele Ivičević i Sare Glojnarić nastale u kontekstu nagrade Erste Bank Kompositionspreis, koja se dodjeljuje izvanrednim skladateljicama i skladateljima za njihov autorski rad. Obje su skladateljice dobitnice navedene nagrade, a Sara Glojnarić pritom je najmlađa dobitnica te nagrade te prva dobitnica koja nije državljanka Austrije. Sara je također laureatkinja nagrade Zaklade Ernst von Siemens 2023. za mlade skladatelje, dvije godine nakon što je istu nagradu primila Mirela Ivičević.

Chaya Czernowin, čiji skladateljski stil opisuju kao senzualan i neustrašiv, pa čak i kao ekvivalent Picassovoj Guernici, izraelsko-američka je skladateljica komorne i orkestralne glazbe s elektronikom i bez nje. Dobitnica je najprestižnijih glazbenih nagrada, a njezina djela izvodili su najveći ansambli suvremene glazbe na svijetu.

Prije same izvedbe u foajeu Zagrebačkoga kazališta mladih održat će se razgovor u kojem će sudjelovati skladateljice u gostima Chaya Czernowin, Mirela Ivičević i Sara Glojnarić te Peter Paul Kainrath, umjetnički ravnatelj i izvršni direktor ansambla Klangforum Wien. Razgovor će moderirati skladateljica Margareta Ferek Petrić. Navedena skladateljica i umjetnička voditeljica 32. Muzičkog biennalea Zagreba ujedno će voditi i program Glazbeni portret članova ansambla Klangforum Wien, koji će se održavati u Klubu Močvara, a cilj mu je u intimnom okruženju predstaviti članove ovog ansambla publici.

 

Klangforum Wien
Johannes Kalitzke, dirigent
 
Uli Fussenegger, kontrabas                            


Vera Fischer, flaute
Markus Deuter, oboa
Bernhard Zachhuber, klarineti
Yulia Drukh, klarineti
Daniel Dundus, saksofon
Lorelei Dowling, fagot
Christoph Walder, rog
Anders Nyqvist, truba
Bruce Collings, trombon
Daniel Holzleitner, trombon
Josef Steinböck, tuba
Krassimir Sterev, harmonika
Nico Couck, električna gitara
Joonas Ahonen, klavir
Johannes Piirto, sampler
Lukas Schiske, udaraljke
Alex Lipowski, udaraljke
Annette Bik, violina
Judith Fliedl, violina
Dimitrios Polisoidis, viola
Benedikt Leitner, violončelo
John Eckhardt, kontrabas

Peter Böhm, tonska režija


Mirela Ivičević, Case White, za ansambl i elektroniku
Sara Glojnarić, Pure Bliss, za Klangforum Wien, gosta-dirigenta i elektroniku
***
Chaya Czernowin, Seltene Erde: alchimia communicationis, za kontrabas solo, komorni ansambl i elektroniku

______________________________ ______

Organizacija:

Muzički Biennale Zagreb

______________________________ ______

#musicbiennalezagreb 

Share event: