KAZALIŠNA PREDSTAVA

KAZALIŠNA PREDSTAVA "DOWN, BY LAW"

location-iconGradsko kazalište lutaka, Split

KAZALIŠNA PREDSTAVA

More about the event

Buy tickets for KAZALIŠNA PREDSTAVA "DOWN, BY LAW", 04.01.2024. in Gradsko kazalište lutaka, Split

„Down, by Law” je višestruko nagrađivana predstava redateljice Mile Čuljak, nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i Umjetničke organizacije Koautorska inicijativa OOUR. Prvi put je izvedena u HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci u svibnju 2018. godine i ovo je prvo gostovanje predstave u Splitu!!!

Autobiografska monodrama "Down, by Law" pisana je kao impresija razdoblja od rođenja dječaka Borisa sa dijagnozom sindroma Down do trenutka kada je tekst napisan. Borba sa željama, očekivanjima, trajanjima, operacijama i bolestima usađena u višak 21. kromosoma gradila je i posebno roditeljstvo koje je autorica upisivala u novi kod – izvedbeni kod zajedništva. Autorica monodrame, Mila Čuljak, koja je Borisova majka, stremila je ojačanju svakodnevice koja je donijela silinu emotivnog, organizacijskog, njegovateljskog i društvenog balansiranja. U želji da ova priča, kao i Boris, doprinese shvaćanju i podršci zajednice osobama s Down sindromom (ali i općenito zajednici djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom), tražila je tijelo koje će ju ispisati, isplesti i isplesati. 

Riječka je publika predstavu proglasila najboljom u programu Hrvatske drame u sezoni 2017./2018., a Jeleni Lopatić pripala je tada nagrada publike za najbolju dramsku žensku ulogu. Prerađena u audio dramu u režiji Hane Veček, "Down, by Law" je ušla u uži izbor za najbolju europsku dramu 2022. godine koju dodjeljuje BBC!

Više informacija o predstavi, nagradama, press clipping i ostalo dostupno je putem poveznica: https://hnk-zajc.hr/predstava/down-by-law/  i  https://hnk-zajc.hr/drama-down-by-law-mile-culjak-u-uzem-izboru-za-nagradu-bbc-ja-za-najbolju-audio-dramu/

Predstava traje oko 55 minuta i izvodi se bez pauze. Nakon predstave biti će organizirano neformalno druženje sa redateljicom Milom Čuljak i glumicom Jelenom Lopatić, prvakinjom drame HNK Ivan pl. Zajc Rijeka.

Organizatori gostovanja predstave su Udruga za sindrom Down 21 Split u suradnji s Pravobraniteljem za osobe s invaliditetom, Područni ured Split i uz podršku Grada Splita.

Organizacija gostovanja predstave "Down, by Law" je humanitarnog karaktera i sav prihod od prodaje ulaznica biti će namijenjen za rad i djelovanje Udruge za sindrom Down 21 Split, čiji je glavni cilj unapređenje kvalitete života djece i odraslih sa sindromom Down.

 

 

 

Share event: