EPIC RIDES 2022 - ŠOTOVENTO / OTOK KRK

EPIC RIDES 2022 - ŠOTOVENTO / OTOK KRK

location-iconTrg Krčkih glagoljaša, Krk

More about the event

Buy tickets for EPIC RIDES 2022 - ŠOTOVENTO / OTOK KRK, 10.09.2022. in Trg Krčkih glagoljaša, Krk

Otok Krk ima most. Otok Krk ima autohtonu vinsku sortu. Ima i aerodrom. Ima i grad koji se zove kao otok.
I neki drugi otoci imaju most (npr. Pag), autohtonu vinsku sortu (npr. Pošip na Korčuli), aerodrom (npr Brač) i grad koji se zove kao otok (npr. Hvar).

Ali nijedan otok nema Šotovento.

Pitate se što je Šotovento? E pa to je dio Krka za koji možda niste čuli, a niste čuli za njega jer je on skriveni biser najvećeg kvarnerskog otoka.

Pored velikih turističkih središta na otoku, predio koji se naziva Šotovento ostao je skriven od masovnog turizma i kao takav svojim šarmom plijeni one koji idu cestama kojima se rjeđe ide. No, s druge strane, ovdje je pravo bogatstvo ponude privatnog smještaja u kućama, apartmanima i vilama gdje još uvijek možete doživjeti pravu i autohtonu domaćinsku atmosferu. Na Šotoventu je i višestruko nagrađivani kamp Glavotok.

Naziv Šotovento potječe od talijanskih riječi “sotto” & “vento” što u doslovnom prijevodu znači “ispod vjetra”. Ime sve govori, jer ovo područje je zaštićeno od jakih sjevernih vjetrova, poznatijih u ovim krajevima kao bura.
Samim time zelen je, šumovit i pitom.

Pinezići, Skrbčići, Milohnići, Linardići, Žgaljići i još desetak manjih zaseoka razbacanih na ovom području broje ukupno oko 1.000 stanovnika. Da bi vam bilo možda malo jasnije gdje je to – Šotoventu pripadaju i lokaliteti Glavotok (samostan na krajnje zapadnoj točki otoka) te trajektna luka Valbiska. Administrativno pripada gradu Krku.

Kad bi nas netko pitao gdje bi odveli gosta prvi put biciklom na otoku Krku, odveli bi ga na Šotovento.

Odvest ćemo i vas.

 

Share event: