CIRKOBALKANA 11; MONODISCIPLINA: Dora Komenda (HR): Konstrukt

CIRKOBALKANA 11; MONODISCIPLINA: Dora Komenda (HR): Konstrukt

location-iconcirkuski šator CirkoBalkane un dvorištu Pogona Jedinstvo i k, Zagreb

More about the event

Buy tickets for CIRKOBALKANA 11; MONODISCIPLINA: Dora Komenda (HR): Konstrukt, 16.06.2023. in cirkuski šator CirkoBalkane un dvorištu Pogona Jedinstvo i k, Zagreb

Dora Komenda / Cirkus Kolektiv (HR): Konstrukt

Rad u nastajanju

Konstrukt je projekt koji se kroz analitičku refleksiju i dekonstrukciju zračnih elemenata u cirkusu bavi neuspjehom, a inspiriran je iskustvom bavljenja cirkusom u kontekstu hrvatskih prilika. Kroz tri metafore o neuspjehu, koristeći paradoks instalacije koja se ruši, projekt se bavi pitanjem kako se nositi sa razočarenjem, i koje nas to ludilo tjera da sami sebi zadajemo Sizifov posao.

Projekt je započeo kao analiza cirkuskih rekvizita i njihovih konstruktivnih osobitosti s arhitektonskog gledišta. Razvijanjem bazičnih i na prvu neprimjetnih intervencija u elemente kao što je akrobatska tkanina, uže ili trapez, postiže se da su elementi fragilni, nesigurni, neprikladni za korištenje i u samoj svojoj suštini besmisleni. Akrobat koji pokušava izvesti svoju točku na njima postaje Sizif koji neprestano pada, i neprestano iznova bira aktivnost koja ne donosi rezultat, besciljno ulaže energiju i ogoljuje se pred publikom u svojem neuspjehu. Ono što se nameće kao otvoreno pitanje je koja je reakcija na neuspjeh? Prihvaćanje ograničenja, odustajanje, neprekinuti bezglavi prkos, ili deus ex machina koji nas sve izbavlja iz prokletstva nadnaravnom silom, jer nijedno rješenje koje ima uporište u stvarnosti nije moguće.

“Konstrukt” je nominiran za titulu circusnext laureata u ediciji 2022.—2023.

Autorica: Dora Komenda

Izvode: Klara Barišić, Georgina Cassels, Georgiana Johnson

Dizajn svjetla: Domagoj Šoić

Dizajn zvuka: Mišo Komenda

Produkcija: Cirkus Kolektiv

Koprodukcija: circusnext

Dora Komenda je arhitektica i samouka cirkuska umjetnica iz Splita. 2015. godine magistrirala je arhitekturu i istovremeno otkrila cirkus te se od tada razvija u obje discipline. Od 2018. godine radi kao producentica u Cirkus Kolektivu, a 2021. godine osniva arhitektonski ured Kolektiv tri.

Share event: