Braća Teofilović u velikom dvorištu Močvare & Pogona Jedinstvo

Braća Teofilović u velikom dvorištu Močvare & Pogona Jedinstvo

location-iconKlub Močvara, Zagreb

More about the event

Buy tickets for Braća Teofilović u velikom dvorištu Močvare & Pogona Jedinstvo, 27.06.2022. in Klub Močvara, Zagreb

Vrelo zvuka predstavlja:
BRAĆA TEOFILOVIĆ (Srbija)
Lokacija: veliko dvorište Močvare i Pogona Jedinstvo
Ponedjeljak 27.6., vrata 20h, početak 21h

Upad u pretprodaji: 120 kn
Upad na dan koncerta na blagajni kluba: 150 kn

▬▬▬
Nakon što smo u veljači u klubu Močvara promovirali novi album braće Teofilović na prigodnoj turneji, sada imamo čas najaviti koncert ovog sjajnog dvojca koji će se održati u velikom dvorištu Močvare i Jedinstva. Braća Teofilović tom će prilikom predstaviti njihov novi, uspješni album "Element" koji je objavljen ove godine za Croatia Records, ali i podsjetiti na sve druge pjesme iz bogate karijere.

Blizanci Teofilović, Ratko i Radiša, rođeni su u Čačku, a glazbom su se počeli baviti gotovo slučajno. Tamošnji dirigent Predrag Peruničić je, prilikom pokretanja gradskog zbora, jednom prilikom čuo Ratka i dugo ga nagovarao da se počne baviti pjevanjem. No, tada je ljubav prema košarci bila jača, a kada je Ratko napokon popustio, sa sobom je poveo i Radišu za kojeg Peruničić nije ni znao da postoji. Osupnut ljepotom njihovih glasova, dirigent je zbog strukturirao oko braće Teofilović, a njih dvojica uvijek ističu kako je upravo on zaslužan što su se odlučili profesionalno baviti glazbom.

Nakon iznenadne smrti Predraga Peruničića, braća se sele u Beograd gdje započinju s istraživanjem starih glazbenih zapisa i muzičke baštine Srbije i Balkana. Tradicijsko glazbeno i poetsko naslijeđe interpretiraju autentičnim, do tada nezabilježenim a capella dvoglasjem, koji postaje njihov zaštitni znak i koji ih s razlogom svrstava u jedinstvenu muzičku pojavu na Balkanu. Prvi album su objavili 1998., a nakon toga su izašla još tri studijska i jedan koncertni album od kojih je "Vidarica" iz 2012. snimljena s Miroslavom Tadićem te im donio do sada najveće priznanje struke i publike.

Osim s Tadićem, braća Teofilović su surađivala i s Vlatkom Stefanovskim te drugim glazbenicima, nastupali diljem svijeta, a trenutno rade na zajedničkom materijalu s Matijom Dedićem. Njihova jedinstvena vokalna izvedba jednostavno je magična i teško je bilo kojem glazbeniku ne izraziti želju za suradnjom. Isto tako je nemoguće ostati ravnodušan dok slušate Ratka i Radišu u njihovoj izvedbi, a o tome najbolje svjedoče riječi renomiranih domaćih autora:

Miljenko Jergović:
Vokalna muzika ima u sebi nešto što gotovo pa organski utječe na čovjeka. To je muzika nad muzikama, a njih dvojica su u stanju tako otpjevati u svoja dva glasa neku pjesmu da nam se učini da ta pjesma prije njih zapravo nije niti postajala. Njih dvojica su, na neki način, ono što bi se moglo nazvati materijalnim kulturnim dobrom kojeg bi trebalo staviti u zaštitu ministarstva kultura i ministarstva za ljudske resurse. Braća Teofilović nečemu što pripada mrtvoj i dosadnoj tradiciji daju jedan novi, posve neočekivan i na neki način moderan život. To što oni rade je savršeni netradicionalni tradicionalizam.

Aleksandar Dragaš:
Nema tih riječi kojima se može opisati i dočarati magija glasova braće Teofilović u kojima kao da su se "nataložili" vjekovi u kojima su pjesme koje pjevaju nastajale.

Branimir Pofuk:
Tiho mumljajući, usklade intonaciju, zatvore oči i tako, ne gledajući se, u istom trenutku i u istom dahu zapjevaju. U zanosu znaju podići i raširiti ruke kao da prstima iz nekih drugih dimenzija skupljaju note narodnih pjesama. Pjevaju samo narodne pjesme, srpske, makedonske, goranske... s Kosova i Metohije, iz Sandžaka, Pirota i Vranja... odnedavno i dalmatinske, samo da su izvorne, što drevnije. Pjevaju ih na svoj način istražujući za njih dvojicu blizanački sudbonosnu tajnu dvoglasja. Sklada dvojice. Ratko pjeva prvi, a Radiša drugi glas, ali glasovi su im slični kao i lica. Ne robuju tercama. Draže su im kvarte i kvinte drevnijeg prizvuka. A osobito su impresivni kad Radiša uhvati ison, kako se u bizantskoj tradiciji zove onaj temeljni, poput same zemlje postojani ton nad kojim onda Ratko klikće kao orao nad Šar planinom.

Patricija Softić/Glas Istre:
Zatvorenih očiju, stisnutih šaka, glava lagano podignutih prema nebu, neprestano kontrolirajući glas da ne eksplodira pod silinom emocija, braća Teofilović iznose pred publiku svoje srce koje kuca u ritmovima i stihovima narodne glazbe s ovih prostora.

Diskografija:
Čuvari sna (1998.)
Sabazorski vetrovi (2001.)
Koncert – Belgrade Live (2007.)
Vidarica (2012.) s Miroslavom Tadićem
Teofilovići (2016.)
Element (2022.)

▬▬▬
Vrelo zvuka je Močvarin projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

▬▬▬
Koncert se održava u sklopu projekta "Močvarno poduzetništvo" kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Zajedno do fondova EU. Više o Močvarnom poduzetništvu saznaj na www.mochvara.hr/poduzetnistvo.

Share event: