profile-page-header
Lokacija

MEDVEDGRAD

location-icon Medvedgrad, Zagreb - Prikaži na kartilink-icon

Aktualni događaji

link-icon link-icon

O nama

location-icon Medvedgrad, Zagreb - Prikaži na kartilink-icon

Službeni kontakt za kupce:

Na Malome Plazuru, ugnijezdio se slikoviti srednjovjekovni burg koji od 1254. godine bdije nad Zagrebom. Iako je izgrađen da bi zaštitio građane, biskupe i crkveno blago, zbog svog je dobrog strateškog položaja kroz povijest uvijek bio u središtu mnogih političkih previranja.

Veličanstven i neprobojan, Medvedgrad je svojim čvrstim zidinama godinama čuvao riznice mnogih gospodara. Plemstva koja su vladala Medvedgradom, svoje su skriveno blago nerijetko stjecali pljačkanjem okolnih sela i gradova. Podsljemenskim selima i danas kruže zloglasne priče o grofovima Celjskim i Crnoj Kraljici, koje prepričavaju teror zbog kojeg su mnogi staovnici Gradeca sredinom 15. stoljeća u strahu napustili svoje domove.

Nakon razornog potresa 1590., napušteni Medvedgrad postaje mjesto potrage za skrivenim blagom Crne Kraljice na koje dolaze razni pustolovi i lovci. Rekonstrukcijom burga koja je započela 1979. iznikla je osmerokutna kapela sv. Filipa i Jakova, južna obrambena kula, palača za stanovanje i još neki dijelovi drevne utvrde. Godine 1994. pod južnom je kulom podignut „Oltar domovine“, djelo kipara Kuzme Kovačića, u kojem gori vječni plamen u čast svim hrvatskim junacima.

Ulaznice, odnosno, karte, za događaje na Medvedgradu, dostupne su na Entriu!

Više informacija o Medvedgradu, ponudi i mogućnosti posjeta, pogledajte na web stranici Centra za posjetitelje Medvedgrad.

link-icon

Prošli događaji