Val kulture & Močvarin program Vrelo zvuka: VARTRA (Srbija)+Tippstrip

Val kulture & Močvarin program Vrelo zvuka: VARTRA (Srbija)+Tippstrip

location-iconKlub Močvara, Zagreb

Val kulture & Močvarin program Vrelo zvuka: VARTRA (Srbija)+Tippstrip

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za Val kulture & Močvarin program Vrelo zvuka: VARTRA (Srbija)+Tippstrip, 16.02.2023. u Klub Močvara, Zagreb

Val kulture & Močvarin program Vrelo zvuka predstavljaju: 

VARTRA (Srbija)
Četvrtak 16.2.2023.

Vrata 20h, koncert 21h

Val kulture u suradnji s Vrelom zvuka vam po prvi put u Zagreb dovodi srpsku grupu world fusion grupu Vartra. Svi oni koji vole mistične, paganske zvukove u kombinaciji s drevnim slavenskim motivima i mračnim, pomalo doom metal podlogama ne smiju propustiti koncert grupe koja je svojim novim albumom počela osvajati europsko tržište.

Vartra je osnovana 2017. godine u Beogradu kada su Siniša Gavrić i sestre Ivana i Aleksandra Stošić počeli  da rade na muzici za plesni performance “Buđenje Dubočke kraljice” Ivaninog plesnog studija “Twisted Dolls Pole Art Studio”. Inspirirani etno zapisom “Šojmanjita” koji je snimio etnolog Paun Es Durlić, nastala je prva pjesma “Flori” i Vartra je započela s okupljanjem benda.

Od početka svojeg djelovanja Vartra je inspiraciju za svoj rad crpila iz balkanske tradicijske glazbe i folklora, a prije svega iz 'bajalica' s ovih prostora. Bajalice su, za one koji nisu upoznati s ovim izrazom, svojevrsna magijska praksa kojom su pučke travarke i iscjeliteljice liječile bolesti i odbijale zle sile, a koristile su se i kako bi se stupilo u kontakt s nadnaravnim silama.

Opis bajalica je potreban kako bi se lakše razumjelo ono što Vartra radi jer je ta magična mističnost prisutna u njihovoj muzici. Spoj starog i novog kojeg ova grupa koristi u svojem izričaju podsjeća na sve one skandinavske dark-folk-gothic-bendove koji su posljednjih godina stekli veliku popularnost u cijelom svijetu. Nešto slično bi se vrlo lako moglo dogoditi i Vartri posebno jer su sa svojim drugim albumom, "Basma", dobili velika priznanja u cijeloj Europi. Taj album je objavila ugledna njemačka izdavačka kuća CPL-Music, jedna od najpoznatijih world music izdavačkih kuća u Europi.

Ono što Vartri daje posebnu draž je organski zvuk ručno pravljenih šamanskih bubnjeva i zvečki koje multi-instrumentalist i pjevač Siniša Gavrić izrađuje od životinjskih koža iz cijelog svijeta, od drveta i prirodnih materijala iz rijeka i s planina Srbije. Pored mantričnog bubnjanja kao osnove (Siniša Gavrić, Andrej Bunjac, Julius Velker), praiskonskom zvuku doprinose i kaval, frula (Siniša Gavrić, Aleksandra Stošić), didžiridu (Stevan Momčilović), violina (Ana Katić) i vokali bazirani na slovenskom i orijentalnom melosu (Ivana i Aleksandra Stošić).

Vartra dolazi u Močvaru predstaviti svoj album i publiku odvesti na mistično putovanje. Na vama je samo da im se pridružite.

Vartra Music:

Official Website: http://vartramusic.com/

Youtube: https://www.youtube.com/c/Vartra

Facebook: https://www.facebook.com/vartramusic/

Instagram: https://www.instagram.com/vartramusic/

 

Vartra Official Shop: www.vartratribe.com

Etsy Store:

https://www.etsy.com/shop/VartraDrums
https://www.etsy.com/shop/VartraTribe

Tippstrip je srpski producent koji na scenu donosi psihodelični progressive house koji je poprilično dramatičan i pompozan, stvaran pod utjecajem filmske glazbe i zvučne slike. Osnova kompletne muzičke konstrukcije zasnovana je na melodičnim repetativnim linijama, mračnim sintisajzerima i ritmičnim bitovima koji vam neće dozvoliti stajanje. Tippstrip ima puno izdanja i kompilacija objavljenih za engleske, španjolske i njemačke izdavčke kuće, u koje svrstavamo i njegov prvi album “Snowpiercer” inspiriran istoimenim filmom. Drugi album “Rustendorf” izašao je pošli tjedan za njemački label - Iono Music. U setovima koje slušamo, Tippstrip pušta isključivo svoju glazbu sa nekih od prethodnih izdanja ili trake koje će uskoro biti objavljene.

Podijeli događaj: