Zagrebačka premijera filma

Zagrebačka premijera filma "U tranziciji 2.0"

VIP club, 10000 Zagreb

O događaju

>>> Napomena: zagrebačka premijera filma "U tranziciji 2.0" u VIP clubu okupila je 12. lipnja 2012. oko 120 gledatelja. Album s fotkama s tog događaja je ovdje. Ova stranica i dalje je aktivna radi prikupljanja donacija za rad grupe Tranzicijski Zagreb. <<<

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Grupa Tranzicijski Zagreb s veseljem prostire zeleni tepih umjesto crvenoga i poziva na filmsku premijeru u VIP club**, Trg bana Jelačića 9.

U utorak, 12. lipnja 2012. s početkom u 19 sati prikazujemo britanski dokumentarni film U tranziciji 2.0 u režiji Emme Goude, uz popratni pametan, dinamičan i zabavan program u kojem sudjeluju: 

  • Dražen Šimleša, tranzicijski aktivist još i prije nego što se to tako zvalo, te sociolog i znanstvenik koji se bavi izučavanjem održivog razvoja u kontekstu nacionalnih interesa, ako je suditi prema njegovom posljednjem objavljenom radu.
  • Svjetlana Lugar, baka i čuvarica okoliša iz novozagrebačkog naselja Travno, organizatorica projekta “Mamutica za čist okoliš”, što god da joj je iduće na redu i o tome će pisati novine i portali.
  • Zoran Skala, inženjer koji je shvatio koliko su krhki temelji sustava u kojem živimo, pa postao najvatreniji zagovornik tranzicije kod nas, radi kao viši savjetnik za razvojne i međunarodne projekte u riječkom Zavodu za prostorno uređenje PGŽ, na Radio Rijeci ima svoju emisiju “Skalanada”.
  • Vjeran Piršić, na više načina osebujan i sveprisutan ekološki aktivist s Kvarnera, neoboriv zagovornik obnovljivih izvora energije i autor Krčke deklaracije o kojoj ćete doznati više kad nam se pridružite ili ako progooglate.
  • Danijel Balaban, tranzicijski aktivist i permakulturni dizajner iz Pule, inicijator tranzicijskog pokreta u Puli i koordinator grupe “Pula u tranziciji”, obično mu je sve jasno.

Moderator će biti Nenad Maljković, socijalni poduzetnik i inicijator grupe Tranzicijski Zagreb.

Film U tranziciji 2.0 inspirativno je uranjanje u globalni tranzicijski pokret, niz od 16 priča sa 7 kontinenata u kojima obični ljudi rade izvanredne stvari. Doznat ćete o mjestima koja tiskaju vlastiti novac, posvuda uzgajaju hranu, lokaliziraju ekonomiju i grade vlastite sunčane elektrane. Tranzicijski pokret je ideja koja se viralno širi planetom, društveni eksperiment u nošenju s ovim nesigurnim vremenima uz optimizam i usmjerenost na rješenja. U svijetu koji se čini sve više sumornim, ovo je priča o nadi, dosjetljivosti i moći uzgajanja povrća na neočekivanim mjestima. Više na www.intransitionmovie.com.

Nakon projekcije filma neko vrijeme provest ćemo u strukturiranom razgovoru kojeg će moderirati Martina Stažnik, profesionalna facilitatorica. To je nešto zabavnije od okruglog stola ili pitanja iz publike. Razgovarat ćemo o budućnosti tranzicijskog pokreta u Zagrebu i to na način koji će uključiti sve prisutne.

Prije, tijekom i nakon programa svirat će nam: 

  • Ice Cream Band, studenti Robert na klarinetu, Benjamin na bendžu (naravno) i Stjepan na kontrabasu sviraju dixieland jazz iz čiste ljubavi prema toj glazbi, a honorar im uvijek dobro dođe.
  • DJ Dalibor Matanić (Cannes Film Festival closing night, Motovun Film Festival, Majmunovo…), poznat i kao redatelj igranih filmova, bit će domaćin plesnog programa Cinematic nakon premijere pa do kasno u noć.

Broj mjesta je ograničen. Minimalna donacija je 10, preporučena 20 kuna, a poželjna svaka od gore navedenih.  

 

* [NOVČANICU ZA TRANZICIJU] :: Ovo okupljanje namijenjeno je i prikupljanju novca za aktivnosti grupe Tranzicijski Zagreb, čiji rad možete podržati jednom novčanicom po vlastitom izboru. Od prikupljenog novca bit će podmireni svi troškovi događaja, uključujući i naknadu za prikazivanje filma koja se uplaćuje u fond za financiranje idućeg filma, U tranziciji 3.0. Ako što ostane, to će biti utrošeno na buduće aktivnosti grupe Tranzicijski Zagreb. Svi sudionici događaja dobit će e-mailom izvještaj o prikupljenom i utrošenom novcu. Grupa Tranzicijski Zagreb je građanska inicijativa potpuno neovisna o bilo kojem financijeru; aktivnosti inicijative financiraju isključivo članovi i prijatelji.

** Ulaz u VIP club je iza terase Gradske kavane; tamo će na zelenom tepihu pola sata prije početka zasvirati naši svirači, čut ćete ih i uputite se prema njima.