Think Space | Kultura i društvo | Graditi bez novca

Think Space | Kultura i društvo | Graditi bez novca

location-iconLauba, Zagreb

O događaju

Preuzmi karte odnosno ulaznice za Think Space | Kultura i društvo | Graditi bez novca, 28.02.2014. u Lauba, Zagreb

Trenutno postoji potreba za redefiniranjem arhitektonske prakse. Ova težnja izrodila se iz financijske krize koja je uzrokovala pokretanje pitanja pristupa socijalne i kulturne pozicije. Arhitekti, dizajneri i umjetnici ponovno osvještavaju političkie implikacije svojih aktivnosti te kako ih mogu koristiti za stvaranje nove stvarnosti. Subverzija tržišnih vrijednosti i obnovljeni interes za različitie kulturne projekte mogu biti od pomoći pri definiranju novih gledišta baziranih na kulturnim kontradikcijama. U isto vrijeme ona sadrže fascinantnu mogućnost (re)konstrukcije sustava iz temelja. Kako to mijenja svakodnevni kulturni život u gradu? Kako se gradovi prilagođavaju novim ekonomskim modelima reagirajući na konstantne promjene u kojima živimo?
Možemo li projektirati bez novca kakvog ga trenutno poznajemo? Možemo li zamisliti arhitektonske prakse koje prihvaćaju nekonvencionalne oblike naknade? Kao i ostali stvaratelji u kulturi, mogu li arhitekti biti inicijatori društvenih projekata za koje, umjesto pridonoseći isključivo svojim projektantskim vještinama, također mogu pridonijeti istraživanjem i osmišljavanjem alternativnih izvora financiranja?

- neka su od pitanja koja je u natječajnom zadatku postavio Pedro Gadahno, kustos njujorške MoMA-e i žirator Think Space natječaja Culture & Society čije će nagrađene autore i radove Gadanho osobno predstaviti u petak od 19 h u Laubi!

Društvo arhitekata Zagreba i Think Space program pozivaju vas, kako bismo zajednički propitali mogućnost postojanja prostora za kulturnu razmjenu bez novca ili neovisno o njemu.

U nastavku događanja, umjetnici i stručnjaci iz zemlje i inozemstva svojim će zanimljivim i raznolikim iskustvima kroz formu okruglog stola razgovarati na temu arhitekture, kulture, društva, novca i njihovog suživota danas, te potencijala u budućnosti.

Završnim događanjem u drugom natječaju ciklusa Money, Think Space će najaviti i svoj posljednji arhitektonsko-konceptualni natječaj ove sezone - Environment/ Subtraction. Temu ovog zanimljivog natječaja javljanjem iz New Yorka, kratko će nam predstaviti iznimna teoretičkarka, arhitektica Keller Easterling, profesorica na sveučilištu Yale.

Gosti okruglog stola Culture & Society

 ·         Pedro Gadanho, portugalski arhitekt, kustos odjela za suvremenu arhitekturu Muzeja za suvremenu umjetnost / MoMA, New York (u Zagrebu)

 ·         Ethel Baraona Pohl i Cesar Reyes Najera, Phd, arhitekti, izdavači i autori iz Barcelone, gosti kustosi ovogodišnjeg Think Space ciklusa (videokonferencija,  iz Barcelone)

 ·        Dinko Peračić, arhitekt (u Zagrebu)

 ·        Matevž Čelik, slovenski kritičar i istraživač, ravnatelj Muzeja za arhitekturu i oblikovanje / MAO, Ljubljana (u Zagrebu)

 ·       Emina Višnić, menadžer u kulturi, ravnateljica POGONa - zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade (u Zagrebu)

 ·         Dr.sc. Tomislav Pletenac, antropolog i filozof, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, moderator okruglog stola, član Think Space programskog odbora (u Zagrebu)

 

S veseljem vas očekujemo u petak od 19:00h, te vas pozivamo da nam se po završetku službenog programa, od 21:00h, uz čašicu vina pridružite u neformalnom druženju sa zanimljivim gostima.

Podijeli događaj: