SVETICA U TAMI - predstava o Majci Terezi

SVETICA U TAMI - predstava o Majci Terezi

location-iconCentar za kulturu Trešnjevka, Zagreb

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za SVETICA U TAMI - predstava o Majci Terezi, 03.03.2017. u Centar za kulturu Trešnjevka, Zagreb

Predstava nastala po autentičnim zapisima Majke Tereze prati inspirativni životni put spoznaje, sazrijevanja i sumnji najveće svjetske humanitarke Majke Tereze. Okupila se zvučna glumačka ekipa u Centru za kulturu Trešnjevka (CeKaTe teatar) kako bi se uprizorila hrvatska praizvedba teksta makedonskog prozaika i dramatičara Venka Andonovskog.

Glavnu ulogu u predstavi tumači karizmatična Kostadinka Velkovska, dok su u ostalim ulogama  poznati kosovski glumac Ilir Tafa te Velimir Čokljat, Mia Krajcar, Šiško Horvat Majcan i Ljiljana Čokljat.  Dramaturginja predstave je Željka Turčinović, redateljica Ivana Peroš, a kostimografkinja Doris Kristić. Izbor glazbe potpisuje Igor Savin, Dizajn svjetla u nadležnosti je Saše Mondecara, a oblikovatelj fotografija i videa je Ivan Šurina. Tekst je s makedonskog preveo prof. dr. Borislav Pavlovski.

Predstava “Svetica u tami” prati kronologiju života Majke Tereze; njezinu skromnu katoličku obitelj (majka Drana, brat Lazar) albanskih korijena u kojoj se rodila u Skoplju 1910. godine, rađanje želje da se zaredi i posveti siromašnima, kao i njezin put preko Zagreba, Irske do indijske Kalkute gdje osniva red Misionarki ljubavi.

Na putu prepoznajemo silnu snagu i energiju kojom ta sitna žena svjedoči ispravnost svoga puta pomažući najsiromašnijima i najbjednijima, onima od kojih su svi digli ruke,  ne gledajući na vjeru, boju kože i nacionalnost, imajući na umu samo čovjeka kojemu treba ljubav i pomoć. Upravo zbog takvoga života Majka Tereza dobila je Nobelovu nagradu za mir, a 4. rujna 2016. je proglašena svetom. Premijera je bila 22. listopada 2016. u Centru za kulturu Trešnjevka.


Nakon premijere (22. 10. 2016. na dan Ivana Pavla II koji je bio veliki prijatelj Majke Tereze) teatrologinja prof. dr. Sanja Nikčević pozvala je predstavu na Drugi festival kršćanskoga kazališta u Zagrebu (proljeće 2017.) Veleposlanica Republike Makedonije pozvala je predstavu na gostovanje u Skopje, Bitolu, Kumanovo…

/ Ulaznice /

Cijena ulaznice na blagajni CeKaTe teatra iznosi 60kn, a za studente učenike te umirovljenike 50kn.


Podijeli događaj: