SOUNDED BODIES FESTIVAL: Anna, balla // Together we sound 2

SOUNDED BODIES FESTIVAL: Anna, balla // Together we sound 2

location-iconZagrebački Plesni Centar, Zagreb

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za SOUNDED BODIES FESTIVAL: Anna, balla // Together we sound 2, 30.10.2021. u Zagrebački Plesni Centar, Zagreb

Sounded Bodies, festival izvedbenih umjetnosti, u organizaciji udruge Domino, ove će se godine održati od 29. do 31. 10. u prostorima Zagrebačkog plesnog centra (Ilica 10). Program festivala fokusiran je na proučavanje povezanosti raznih izvedbenih formi te okuplja umjetnike koji teme proučavaju na inovativan, kreativan i slojevit način. Na ovogodišnjem izdanju bit će predstavljeni radovi hrvatskih umjetnika koji istražuju mogućnosti koreografije i izvedbenih formi u odnosu zvuka (glasa) i pokreta (tijela).

Subota 30.10. 20:00 Anika Cetina - Anna, balla
                       20:45 Koraljka Begović, Nastasja Štefanić Kralj - Together we sound 2

Anika Cetina - Anna, balla
plesna predstava

Vitomir Jovičić Simke tragično je preminuo 2009. godine u Rijeci. Tijekom večernjeg izlaska, nakon prisile na break dance i rap, gurnut je u rijeku gdje se je, pred mnoštvom okupljenih, ugušio utapanjem.  

Rad je pokrenut vlastitim sjećanjem, osjećajem odgovornosti i potrebom za odgovorom na tragičan događaj. 

Koreografija se temelji na pojedinačnim i zamišljenim iskustvima žrtve, počinitelja i svjedoka koje održavam u jednom izvođačkom tijelu. Afektivno izvođačko stanje koreografski razvijam u izvedbeni modalitet koji radi kao obrambeni mehanizam za suočavanje s uvjetima koreografije, izvedbe i sebe same.

Anna, balla je rad vlastite tuge, frustracije i boli. 

U koreografiji se koriste motivi dramskog djela 4.48 Psychosis autorice Sarah Kane te pjesma Schiccherie autorice Madame. 

Rad je nastao za vrijeme akademske godine 2020./2021., u produkciji Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, tijekom studija Suvremenog plesa, izvedbenog smjera, prilikom kolegija Istraživački projekt 1 i 2, pod mentorstvom doc.art. Irme Omerzo.

Koreografija i izvedba: Anika Cetina
Posebne zahvale Irmi Omerzo i Valentini Miloš. 

Koraljka Begović, Nastasja Štefanić Kralj - Together we sound 2
plesna predstava, prezentacija rada u nastajanju

Novi projekt autorskog tima kojeg čine plesne umjetnice Koraljka Begović i Nastasja Štefanić Kralj, multimedijalni umjetnik Bojan Gagić te inženjer elektrotehnike i multimedijalni umjetnik Miodrag Gladović, nastavak je istraživanja odnosa tijela i tehnologije s kojim su započeli 2017.godine, a čiji je produkt bila predstava Together We Sound koja je premijerno izvedena u Zagrebačkom plesnom centru. Koristeći Xth Sense biofizički instrument i software autora Marca Donnarumme, kao polazišnu inspiraciju, Miodrag Gladović je napravio vlastiti software koji putem senzora na tijelima plesačica bilježi kretanje mišića i protok krvi, generirajući zvučni material. Promjene u intenzitetima pokreta, oblici kretanja, veličine pokreta i tenzije u mišića utječu na zvuk koji nastaje a koji dalje oblikuje Bojan Gagić u finalnu zvučnu sliku. 

Kako zvuči kretanje, kako zvuče naši mišići, primarna su pitanja kojima se bavimo u ovom radu. U nastavku koji pripremamo za 2022 godinu istražujemo daljnje mogućnosti tehnologije u spoju s plesnim tijela. Povećavamo broj senzora koje koristimo te ozvučavamo sve dijelove tijela (ekstremitete – ruke / noge, torzo, lice..). Kroz ovo istraživanje propitujemo na koje načine tehnologija koju koristimo utječe na naše kretanje, kako uvjetuje koreografiju i kvalitetu pokreta, ali i obrnuto, na koji način svaki detalj pokreta i intenziteta utječe na senzore koje koristimo i samim time stvaramo specifično zvučnu sliku – zajedno osluškujemo kretanje. 

Koreografske odluke koje donosimo u kontekstu ozvučenog tijela stvaraju specifičan plesni jezik negdje na prostoru prema virtualnom ozvučenom tijelu koje ne egzistira samo u domeni fizikusa nego i van njega putem zvučnih valova, senzora, žica, ozvučenja… Na koji način u bliskom kontaktu tehnologije i prirode / zvuka koji produciramo vlastitim kretanjem i tijela koje proizvodi to isto kretanje kreiramo neka nova bića, tijela koja se pretvaraju u nestalne figure, stalne promjene bez granica tjelesnosti, i prenose zvučne valove van granice vlastite kinesfere i opipljivosti. Što je za nas virtualno tijelo, kako ga kreiramo i tretiramo. 

Rad na predstavi biti će usmjeren u istraživanje durational performance.

AUTORSKI TIM:
Koreografija i izvedba: Koraljka Begović i Nastasja Štefanić Kralj
Oblikovanje zvuka: Bojan Gagić
Tehničko vodstvo: Miodrag Gladović

SURADNICI:
Kostimografija: Dalibor Šakić
Oblikovanje svjetla: Saša Fistrić
Grafičko oblikovanje: Ana Kunej
Prijevodi: Marta Huber
Producentica: Koraljka Begović
Produkcija: UPUH i udruga Domino 

 

 

Podijeli događaj: