Prezentacija/diskusija: Što podrazumijevaju izmjene poziva Potprograma MEDIA za hrvatske korisnike?

Prezentacija/diskusija: Što podrazumijevaju izmjene poziva Potprograma MEDIA za hrvatske korisnike?

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj / Kuća Europe, Zagreb

O događaju

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske organizira događanje Što podrazumijevaju izmjene poziva Potprograma MEDIA za hrvatske korisnike?, koje će se održati 19. listopada o. g. U njegovu će fokusu biti pojašnjenje novosti u okviru poziva Potprograma MEDIA.

Usvajanjem Programa Kreativna Europa – Potprograma MEDIA za razdoblje od 2014. do 2020. godine osiguran je ukupan iznos europskoga proračuna od 1,46 milijardi eura za korisnike koji dolaze iz 37 zemalja članica Potprograma MEDIA. U određenom će trenutku iz članstva morati izići Švicarska, dok se zaključno s 2017. „ograničenim“ sudjelovanjem pridružuju Gruzija, Moldavija, Ukrajina te Tunis početkom 2018. godine, što znači da će Potprogram MEDIA činiti ukupno 39 zemalja članica.

Zahvaljujući prošlogodišnjemu događanju Ovako MI to radimo!, predstavnici DKE – ureda MEDIA koji dolaze iz zemalja niskoga produkcijskog kapaciteta (iz tzv. „malih“ zemalja) uspjeli su pravovremeno lobiranjem osigurati svojevrsnu „financijsku zaštitu“ u okviru kriterija poziva namijenjenoga razvoju pojedinačnih projekata. Od ove godine hrvatski prijavitelji ne mogu više računati na automatske bodove (njih ukupno 10), već će se za Medijina sredstva natjecati zajedno s prijaviteljima koji dolaze iz zemalja visokoga i srednjega produkcijskog kapaciteta. U dogovoru s Europskom komisijom i Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu osigurano je da se projekt iz zemlje niskoga produkcijskog kapaciteta, ako prikupi minimalni broj bodova za prolaz u daljnju proceduru – njih 75, može zajedno s ostalim projektima iz iste kategorije natjecati za europsku financijsku potporu (u tu je svrhu rezervirano 27 % ukupnih sredstava namijenjenih razvoju pojedinačnih projekata).

Kada govorimo o festivalima, posebno će se vrednovati kategorija koja podrazumijeva umrežavanje i partnerstvo s drugim europskim filmskim festivalima i to izvan matične zemlje. Takav način suradnje i umrežavanja filmskih festivala pridonosi stvaranju mogućnosti dijeljenja financijskih troškova u pogledu prijevoda i titlanja filmova, uključivanja putem online platforma i dr.

Osim uvida u novosti vezanih uz kriterije pojašnjene u smjernicama poziva, Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, pružit će i uvid u mehanizme podjele financijskih potpora iz perspektive svih Medijinih poziva (14), s naglaskom na pojedinim zemljama koje prednjače u kontekstu dobivenih sredstava, te u različite izazove ispunjavanja prijavnica poziva, posebice kada se radi o prijavitelju iz zemlje niskoga produkcijskog kapaciteta.

S obzirom na ograničen broj mjesta, ljubazno molimo da svoje mjesto rezervirate na vrijeme, najkasnije do 18. listopada do 16 sati.

Događanje je organizirano u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, a odvijat će se u Kući Europe, Ulica Augusta Cesarca 4, Zagreb. Održavat će se od 9:30 do 14:00 sati. Registracija je moguća od 9:30 do 10:00 sati, a po završetku samoga događanja uslijedit će lagani ručak i druženje.

Dobro došli!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!