Premijera predstave

Premijera predstave "U potrazi za Ivanom" u Zaprešiću

location-iconVršilnica, Novi dvori, Zaprešić, Zaprešić

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za Premijera predstave "U potrazi za Ivanom" u Zaprešiću, 14.04.2024. u Vršilnica, Novi dvori, Zaprešić, Zaprešić

Predstava „U potrazi za Ivanom“ čiji se tekst temelji na nagrađivanom romanu spisateljice Sanje Lovrenčić, koja ujedno potpisuje i dramatizaciju, stavlja u fokus lik naše proslavljene spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, čija djela svojom maštovitošću i duboko humanim porukama zauzimaju posebno mjesto u hrvatskoj kulturnoj baštini. Projekt se bavi istraživanjem unutarnjeg, osobnog svijeta Ivane Brlić Mažuranić, pitanjima potisnute kreativnosti i želje za pisanjem u patrijarhalnom ozračju, kontrole nad vlastitim životom pitanjem istinskog samoostvarenja usprkos ograničenjima okoline. Misao vodilja projekta " U potrazi za Ivanom" je istraživanje i dešifriranje izuzetno bogate i kompleksne pojave Ivane Brlić Mažuranić, s posebnim akcentom na njezine unutarnje osobne konflikte, nedoumice, nesigurnosti.

Značenje ovoga projekta na nacionalnoj razini jest da nastaje uoči velike obljetnice, naime ove godine navršava se 150 godina od Ivanina rođenja, a pored neupitne vrijednosti njezinog književnog opusa, predmet našeg istraživačkog pristupa kroz predstavu je traženje odgovora na pitanja - koliko je u ozračju burnog obiteljskog života i neospornog književnog uspjeha, uspjela sačuvati osobni integritet i biti u potpunosti zadovoljna svojim životom.

Njezin tragičan kraj, i brojne depresivne epizode, otvaraju pukotinu u toj besprijekornoj slici uspješne supruge, majke, spisateljice, a naša predstava ciljano aktualizira pitanje ženske osobnosti i pune realizacije osobnog potencijala usprkos, ili uz nametnuta ili samonametnuta ograničenja i očekivanja okoline! Prožimanje lutkarskog medija i dramskih elemenata, pridonijet će inovativnosti u pristupu, i dodatno naglasiti unutarnje sukobe, koji su Ivanu pratili cijeli život.

Igraju: Katarina Perica Kirin, Marina Kostelac, Matilda Sorić

Režija: Morana Dolenc, 

Dramatizacija: Sanja Lovrenčić,

Scenografija i lutke: David Peroš Bonnot,

Kostimi: Tihana Ostreš,

Obrada glazbe: Davor Rocco,

Scenski pokret: Rebeka Čuljak,

Predstavu nose tri glumice od kojih svaka predstavlja ne samo jedan period u Ivaninom životu već i dio njezine osobnosti koji se međusobno isprepliću i čine bogatstvo njezinog unutarnjeg svijeta.

Ovaj projekt podržali su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Sl. Brod, Zagrebačka županija, Grad Zaprešić.

Zaprešićka premijera realizirat će se u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Zaprešića te s Ogrankom Matice hrvatske u Zaprešiću. 

Nakon predstave bit će razgovor s autoricom teksta, redateljicom i glumicama koji moderira Višnja Poropat Vujnovac.  

Podijeli događaj: