Potplaćeni! Ne plaćamo! - Rujanske svečanosti

Potplaćeni! Ne plaćamo! - Rujanske svečanosti

location-iconSpomen dom Pazin, Pazin

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za Potplaćeni! Ne plaćamo! - Rujanske svečanosti, 15.09.2023. u Spomen dom Pazin, Pazin

Dario Fo "Potplaćeni! Ne plaćamo!"

AUTOR: Dario Fo
PRIJEVOD: Aleksandar Bančić, Valter Roša

REŽIJA, ADAPTACIJA: Patrik Lazić

SCENOGRAFIJA: Paola Lugarić
KOSTIMOGRAFIJA: Desanka Janković
OBLIKOVATELJ SVJETLA: Dario Družeta

IGRAJU: Marijana Peršić, Aleksandar Bančić, Nika Ivančić, Valter Roša, Luka Mihovilović

Talijanski nobelovac Dario Fo napisao je 1974. komediju čiji osnovni zaplet počiva na osiromašenim radnicima koji, smatrajući da su cijene artikala u supermarketima daleko veće od njihovih platežnih mogućnosti, odluče proizvode plaćati onoliko koliko oni sami procijene da ti proizvodi zaista vrijede. Premda želimo vjerovati da kazalište ima snage mijenjati društvenu realnost, obično se uvjerimo kako je teatar prilično nemoćan u odnosu na masovne medije i moć koju imaju internet, društvene mreže, televizija ili tisak.

Izuzetak koji će samo potvrditi ovo pravilo je pojava koja se dogodila baš negdje u vrijeme praizvedbe ovog teksta u Italiji, kad su pojedini radnici zaista provodili akciju poluplaćanja po milanskim supermarketima poslije čega je podignuta tužba protiv Foove družine kao potencijalnoga inicijatora ove sitne anarhije.

Ne trebamo osiromašeno i izigrano radništvo tražiti u Italiji 70-ih godina prošlog stoljeća, jer su se i kod nas, u novonastalom kapitalizmu, često događali i još se uvijek događaju slučajevi propasti industrija, stečajeva, blokiranih računa i deložacija. Gorka Foova satira bit će nam povod da radnju smjestimo u naše vrijeme i ovdašnje okolnosti. Na pola puta između smijeha i melankolije nalazi se ova komedija u kojoj
će se prepoznati radnici s margine našega društva.

Kroz smijeh doći do istine – vjerujem da je to način koji najbolje razumijemo.
Patrik Lazić, redatelj

Podijeli događaj: