Matija Dedić Jazz.hr Quintet

Matija Dedić Jazz.hr Quintet

location-iconZKM, Zagreb

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za Matija Dedić Jazz.hr Quintet, 09.11.2020. u ZKM, Zagreb

Matija Dedić Jazz.hr Quintet

Matija Dedić – klavir

Saša Nestorović – saksofon

Davor Križić – truba

Zvonimir Šestak - kontrabas

Kruno Levačić - bubnjevi

Matija Dedić, koji je prošle godine obilježio 25 godina umjetničkog djelovanja, ovogodišnji je dobitnik nagrade “Miroslav Sedak Benčić” Hrvatskog društva skladatelja za autorsko djelovanje. Radi se o iznimno plodnoj i uspješnoj karijeri tijekom koje je objavio dvadesetak albuma te je ostvario suradnje s najvažnijim hrvatskim i mnogim uglednim stranim glazbenicima, među ostalima s Boškom Petrovićem, Krunom Levačićem, Tamarom Obrovac, Davorom Križićem, Busterom Williamsom, Niels-Henningom Ørstedom Pedersenom, Ronom McClureom, Joeom Sundersom, Lennyjem Whiteom, Geneom Jacksonom, Johnom Hollenbeckom i Gregoryjem Hutchinsonom.

Nastupao je na gotovo svim kontinentima, u Lincoln Centeru te na uglednim festivalima kao što su Montreux Jazz Festival i San Sebastian Jazz Festival. Dobitnik je više od trideset nagrada Porin, od čega četiri za najbolju skladbu. Osim kao cijenjeni pijanist, tijekom cijelog tog razdoblja aktivan je kao skladatelj, a dao je velik doprinos i promociji uglednih hrvatskih autora čije skladbe izvodi i kojima je posvetio albume: Dori Pejačević, Arsenu Dediću i Gibonniju.

Njegova su djela odraz iznimne maštovitosti, kontemplativna i osjećajna, u skladu s njegovom osobnošću. Matija se uspio osloboditi razmišljanja u stilskim okvirima. Uglavnom ih piše bez namjere da se prikloni nekom od žanrova, iako se najčešće radi o prožimanju jazza, klasike i popa. Dedić se, osim kao sjajan pijanist, maštovit improvizator, potvrdio i kao respektabilan skladatelj čija djela nadilaze granice lokalnog značaja. Garancija za postizanje takvih rezultata Dedićeva je glazbena filozofija koja se zasniva na neprestanom učenju, proučavanju različitih idioma, poznavanju tradicije, ali uz kretanje u novim smjerovima, izgradnji vlastitog imagea te proučavanju i poštivanju svih glazbenika koji djeluju na jazz sceni. Potvrdu za ispravnost svojeg glazbenog puta Dedić je dobio od mnogih vrhunskih glazbenika, zapravo od svih s kojima je surađivao.

Koncertom na Jazz.hr-u podsjetit će na početak svoje karijere i djelovanje u Boilers Quartetu, te suradnju sa saksofonistom Sašom Nestorovićem kojeg je pozvao kao gosta.

Podijeli događaj: