LVMEN u Rijeci

LVMEN u Rijeci

Omladinski kulturni centar Palach, Rijeka

O događaju

Distune vam predstavlja…

LVMEN (Češka)
Tomáš Palucha (Češka)
srijeda, 12.9. @OKC Palach
ulaznice:40/60kn
pretprodaja: Dallas music shop Rijeka, sustav Entrio

Legendarni češki post hardcore/metal bend Lvmen otvara novu, 9. klupsku sezonu programa Distune vam predstavlja.Prošlogodišnje uskrsnuće benda obilježio je sjajni povratnički album "Mitgefangen Mitgehangen", s kojim dolaze i do Rijeke. Osebujne klavijature, brutalni rifovi, vrišteći/pjevni vokali, virtuozni bubanj, glasovni semplovi I prekrasni vizuali sve je to Lvmen!
Društvo iz benda Tomáš Palucha otvara koncert.


Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 40,00kn moguće ih je kupiti u Dallas music hop Rijeka i u sustavu Entrio dok će cijena na ulazu biti 60,00kn

LVMEN (Češka)
https://lvmen.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Lvmencz/
Lvmen možemo najbolje okarakterizirati kao post – metal/post – hardcore bend osnovan 1995. u Pragu, poznat po svom velikom utjecaju na formiranje mnogih benodva iz ovoga ili sličnih žanrova od kojih neki i dan danas sviraju. Osebujnim klavijaturama, brutalnim rifovima, vrištećim/pjevnim vokalima, virtuznim bubnjevima, glasovnim semplovima iz 60-ak filmova (ponajviše češkog redatelja Františeka Vláčila, koji je postao i njihovim zaštitnim znakom), prekrasnim vizualima, Lvmen uistinu predstavlja vrlo močan kolektiv, prožet težinom Nurosisa, matematički metaliziranim ritmom Isisa, silovitošću Swansa, i žalobnim prizvukom Slintovog "Spiderlanda".
U ranim 90-ima, Neurosis je (kao i u ostatku svijeta) svojim karakterističnim katarzičnim zvukom, imao između ostalog veliki utjecaj i na underground u Češkoj.U svega nekoliko godina postojanja i traženja, Lvmen je 1998. i 2000., objavio svoja prva dva albuma na labelu Day After Records (''Lvmen'' i ''Raison D'etre'') kojima su, pogotovo na svojim javnim nastupima, koje možmo smatrati legendarnima, jednako uspješno inspirirali publiku, kao i njihovi američki uzori.

Ponajviše zbog osobnih nesuglasica i egzinstencijalnih razloga, band se povukao na neko duže vrijeme, sve do 2006, kada im izlazi novi album 'Mondo". Iako su sa ''Mondom" i ''Heronom'' (2008.) postigli zapažen uspjeh, 2011. u prometnoj nesreći smrtno je stradao njihov gitarist Dada, pa se ponovo povlače u osamu.
Njihov posljednji album objavljen u ljeto 2017. pod nazivom "Mitgefangen Mitgehangen",
(što u prijevodu znači: ''ono što se započne, treba se završiti''), dostojan je svojih prethodnika i ponovono pokazuje Lvmenovu snagu da se nosi sa svim osobnim tragedijama; vrlo je atmosferičan – ujedno mračan i agresivan, melankoničan je i sjetan.

Tomáš Palucha (Češka)
https://www.facebook.com/tomaspalucha/
https://tomaspalucha.bandcamp.com/
Dvojica entuzijastičnih prijatelja, vrlo aktivna na češkoj DIY sceni, Jan Tomáš i Libor Palucha u ljeto 2002. započinju zanimljiv projekt pod nazivom Tomáš Palucha. Već u samom početku usvajaju koncept u kojem će na svakom slijedećem nastupu pozivati druge da sudjeluju u improvizaciji njihove glazbe pa vrlo brzo stječu reputaciju vrlo interesantnog banda na prostorima Češke, naročito zbog zvuka koji se konstantno mijenja kako se mijenjaju izvođači iz showa u show, slijedeći u svojoj improvizaciji gitarske dionice postojećeg dvojca.

Nakon mnoštva manjih izdanja, 2016. izlazi njihov prvi LP pod nazivom „Guru“. Nakon 3 godine snimanja uz pomoć još dvadesetorice ljudi koji su radili na ploči (uključujući članove Graila, Girls Against Boysa, Obitsa...) sam album može se smatrati ostvarenjem zadanog koncepta. Stoga je i izabran albumom godine na Češkom omladinskom radiju i ubrzo je kompletno rasprodan. Tada je dvojac odlučio da u stalnu postavu uključe Regala (bubnjevi) i Tomáša Vondru (bas gitara/semplovi), koji su zajedno radili na drugom albumu pod nazivom „Čaro“, koji je izdan nedavno u produkciji Day After Recordsa.

Novo oformljena postava zaokružila je osnovnu muzičku ideju pa ih se sa pravom počinje uspoređivati sa bendovima poput Eartha, Grailsa pa i Godspeed You! Black Emperora. Prelazeći preko svih žanrovskih klišeja i pravila, uvijek tražeći novi zvuk i pristup, Tomáš Palucha uspješno izbjegava vezivanje uz jednu određenu glazbenu kategoriju i uspjeva na živim nastupima okupiti što različitiju publiku

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 40,00kn moguće ih je kupiti u Dallas music hop Rijeka i u sustavu Entrio dok će cijena na ulazu biti 60,00kn.

Program se provodi uz financijsku podršku Zaklade "Kultura nova".