Ladarice i Orkestar - koncert Ansambla LADO u Muzeju grada Zagreba

Ladarice i Orkestar - koncert Ansambla LADO u Muzeju grada Zagreba

location-iconMuzej grada Zagreba, Zagreb

Ladarice i Orkestar - koncert Ansambla LADO u Muzeju grada Zagreba

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za Ladarice i Orkestar - koncert Ansambla LADO u Muzeju grada Zagreba, 21.06.2024. u Muzej grada Zagreba, Zagreb

L A D A R I C E I ORKESTAR
Vokalno-instrumentalni koncert Ansambla LADO

Vokalni sastav Ladarice osnovan je davne 1965.godine na inicijativu Božidara Potočnika, koji je neformalno okupio devet tada ponajboljih ženskih glasova Ansambla LADO. S njima je, za potrebe tadašnjeg Radio Zagreba, snimio desetak obrada narodne glazbe. Godinu dana poslije braća Božo i Zlatko Potočnik osnivaju ženski vokalni ansambl, koji se prvotno zvao Devet mladih, a od 1968. dobiva ime Ladarice.

Zvonke glasove slavnih žena, Ladarica, i Božu i Zlatka Potočnika, povezivali su entuzijazam i ljubav prema prikupljanju, obrađivanju i snimanju tradicijske građe te vrhunski nastupi. Tako su Ladarice, pod vodstvom Bože Potočnika, snimile brojne narodne pjesme, a svojim su vokalnim umijećem, uz vrhunske glazbene obrade svog osnivača, ostavile čvrsti biljeg kvalitete i stvorile poseban stil izvođenja koji je postao trajni brend hrvatske narodne glazbe. Božo Potočnik ne samo da je obrađivao narodne pjesme nego je za brojne festivale skladao nove skladbe, stvarajući u različitim glazbenim stilovima za potrebe radija i televizije, a sve je to u izvedbi Ladarica odzvanjalo iskonskom ljepotom. Slavne žene pjevale su i predstavljale slavnu baštinu s mnogo ljubavi i glazbenog i glasovnog umijeća i do dan danas ostale su baštinice hrvatske tradicijske kulture.

Ladarice su 2008. godine, na poticaj tadašnjeg umjetničkog voditelja Ansambla LADO Ivana Ivančana mlađeg, pripojene Ansamblu. Od tada sve umjetnice Lada baštine, čuvaju, izvode i pronose slavno ime svojih legendarnih prethodnica. Danas, u godini u kojoj LADO obilježava 75. obljetnicu, sjećamo se slavnih izvedbi Ladarica kroz izvedbu današnjih Ladarica, plesačica pjevačica, uz pratnju Orkestra Ansambla LADO. Glazbena ostavština Ladarica je velika, a za ovaj koncert odabrane su neke od najljepših obrada narod nih pjesama poput Zorja je zorja, Čula jesam da se dragi ženi, Oj djevojko moja, Malo Međimurje, kao i neka od najboljih autorskih ostvarenja festivalskih skladbi, poput Vezovi i jorgovani, Turopoljski svati, Nekaj grmi z Otrovanca i mnoge druge. Koncert završava skladbom Poleg vode Drave, popularnom pjesmom u izvedbi Ladarica, koja je i uvodna špica popularne dramske serije Gruntovčani.

Neki su od današnjih umjetnika iz Orkestra Ansambla LADO imali prigodu dijeliti scenu s originalnim Ladaricama, a na ovom koncertu dijelit će scenu s njihovim nasljednicama, aktualnim umjetnicama Ansambla LADO. U čast utemeljitelju legendarnog noneta, ovaj koncert posvećujemo Boži Potočniku, koji je dirigirao koncertima Ladarica. Ove godine tu čast ima maestro Jurica Petar Petrač, koji će dirigirati suvremenim Ladaricama i Orkestrom Lada i publici pružiti djelić uzbuđenja umjetničkog doživljaja, ispisujući neke nove stranice o Ladaricama i novu povijest Ansambla LADO.

Podijeli događaj:

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili tvoje korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potraži u Korištenje kolačića (cookies).

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možeš mijenjanjem postavki u svom browseru.

  • Analitički kolačići pomažu nam unaprijediti web-stranicu prikupljanjem i analizom podataka o njezinu korištenju.

  • Marketinške kolačiće koristimo radi povećanja relevantnosti oglasa koje primaš.