Krupni kadrovi, DIVERT & Silvia Marchig, repriza

Krupni kadrovi, DIVERT & Silvia Marchig, repriza

Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za Krupni kadrovi, DIVERT & Silvia Marchig, repriza, 28.06.2020. u Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

autorica: Silvia Marchig
izvode: Lada Bonacci, Marina Bura, Silvia Marchig
foto, video, dizajn i savjet na probama: Tara Ivanišević
glazba: Vincenzo Bellini, arija "Casta Diva" iz opere "Norma" u izvedbi Marije Callas
autorski zvuk u predstavi: Luka Gamulin
svjetlo: Jason Mulhausen
kostimi: Tea Kantoci
umjetnička voditeljica: Iva Nerina Sibila
produkcija: DIVERT/IMRC 2020.
koprodukcija: Creative Crossroads / LLB EU projekt

"Krupni kadrovi" izvedba su koja se igra:
pogledima na tri ženska tijela na pozornici,
pogledima na ono što prepoznajemo,
pogledima na ono što zovemo stvarnost,
pogledima na blisko živo biće,
pogledima na estetske normative,
pogledima na egzotično drugo,
pogledima na to što neposredno jest,
pogledima u prošlost i budućnost,
pogledima na ono što izmiče interpretaciji,
pogledima na onu koja me gleda / onoga koji me gleda.

Uzvraćamo pogled i pokušavamo razapeti našu izvedbu, parafrazirajući Peggy Phelan, kao klimavi most preopterećen težinom i usidren s jedne strane u korporealnom, u tijelu sada i ovdje, a s druge strane te kovitlajuće izvedbene bujice u psihološkom i intimnom iskustvu onoga što se utjelovljuje.

Krupni kadrovi iz naslova preslikavaju se u metodologiju, u pogled koji dolazi toliko blizu da viri u intimu, a pri tom pristaje na to da mu izmiče cjelina, naracija, objašnjenje zašto smo ovdje, kao i cilj prema kojem idemo.

"Krupni kadrovi" izlažu naše žudnje i zanose bez potrebe za interpretacijom koja bi stvorila neku razumljivu i novu stvarnost te ih puštaju da plutaju u pogledu gledatelja nesputani značenjem.

Afirmirajući apstraktnost cjeline tijela, prostora, zvuka i odnosa, ovo je plesna predstava koja u nekim elementima koketira s mogućim značenjima i interpretacijama, dosljedno nas vraćajući u stvarnost tijela; kože, disanja i pokreta, u duboku, iskonsku stvarnost u kojoj život i krhkost/smrtnost znače isto, jedno su.

"Krupni kadrovi" finalna su faza projekta "Otklon/ožiljak: preuzimanje" realiziranog koprodukcijskom linijom Creative Crossroads europskog projekta Life Long Burning (LLB) – Towards a sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe su-financiranog programom Kreativna Europa. Koprodukcijski partneri: Plesni centar TALA Dance center, Zagreb, Uferstudios Berlin, Workshop Foundation, Budimpešta / Nacionalni kulturni fond (NKA) Mađarske. Financijski podržano: Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za kulturu grada Zagreba.