Kazališni performans Welcome

Kazališni performans Welcome

Bazeni Kantrida, Rijeka

O događaju

U produkciji sarajevskog Udruženja Kontakt i režiji Nermina Hamzagića premijerno se izvodi kazališni performans Welcome.

Radi se o predstavi koja je posvećena izbjeglicama i šalje snažnu poruku o izbjegličkoj krizi kao sramnom licu 21. stoljeća.
Utorak, 26.6., Bazeni Kantrida.
Cijena ulaznice: 50,00kn

TEATARSKI PERFORMANS WELCOME


Teatarski performans “Welcome” u režiji Nermina Hamzagića, produkcija Kontakt Sarajevo, nastao je sa ciljem da preispita naš intimni odnos pre¬ma ljudskim sudbinama onih koje nazivamo izbjeglicama.
U ljeto 2015 godine, Balkan postaje rutom spasa. Ovo trusno područje, miniranih staza i masovnih grobnica, postaje putem nade za one koji u očaju i želji za boljim životom kreću na zapad. Raspadom bivše Jugoslavi¬je sličnu sudbinu je doživljelo na milione građana iz regiona koji su spas tražili diljem svijeta. Svijesni vlastite recentne prošlosti, osjećamo intimnu potrebu, ali i obavezu da umjetnički progovorimo o izazovima koji se nalaze pred nama. Vode su postala groblja, u čijem će odrazu još dugo biti vidljiva i prepoznatljiva naša civilizacijska sramota. Na desetine ljudi gubi živote u pokušajima ilegalnih prelazaka.

Kontekst danas, u kojem govorimo o iz¬bjeglicama znatno je izmijenjen u donosu na 2015. O ljudskim sudbinama se više ne govori, već su ljudski životi postali instru¬mentom globalne politike koji se koriste za promicanje partikularnih političkih interesa. Govori se o kvotama, o brojevima, o metrima bodljikave žice kojom se sretni ograđuju od onih manje sretnih. Ksenofobija, rasizam, fašizam bukte Evropom.
“Welcome” koristi vodu kao medij. Voda olimpijskog bazena postaje projekciono platno, Sredozemno more, obala Grčke, oba¬la Turske, kukuruzno polje, granica, postati će i evropskom metropolom, prugom, našim dvorištem, postat će Parizom, Berlinom, Hamburgom, Rimom, Istanbulom, Atenom, Alepom i Sarajevom.

Gostovanje teatarskog performansa Welcome na festivalu Ljeto u prijestolnici, Rijeka 2020 Eurospka prijestolnica kulture podržano je od strane Fond Otvoreno Društvo.
Teatarski performans Welcome je realizovan uz podršku Rockefeller Brothers Fund, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Festivala MESS i Olimpijskog bazena Sarajevo.

Režija: Nermin Hamzagić
Učestvuju: Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Boris Ler, Amar Selimović i Sanin Milavić.
Dizajner zvuka: Enes Zlatar
Dramaturgija: Asja Krsmanović
Kostim: Vanja Ciraj i Irma Smaje
Scenografija: Adisa Bašić – Selimović
Video animacija: Redžinald Šimek
Dizajn: Enes Huseinčehajić
Fotografija: Velija Hasanbegović
Producenti: Narcisa Cvitanović i Alban Ukaj

Produkcija Kontakt