KAZALIŠNA PREDSTAVA

KAZALIŠNA PREDSTAVA "DOWN, BY LAW"

location-iconGradsko kazalište lutaka, Split

KAZALIŠNA PREDSTAVA

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za KAZALIŠNA PREDSTAVA "DOWN, BY LAW", 04.01.2024. u Gradsko kazalište lutaka, Split

„Down, by Law” je višestruko nagrađivana predstava redateljice Mile Čuljak, nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i Umjetničke organizacije Koautorska inicijativa OOUR. Prvi put je izvedena u HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci u svibnju 2018. godine i ovo je prvo gostovanje predstave u Splitu!!!

Autobiografska monodrama "Down, by Law" pisana je kao impresija razdoblja od rođenja dječaka Borisa sa dijagnozom sindroma Down do trenutka kada je tekst napisan. Borba sa željama, očekivanjima, trajanjima, operacijama i bolestima usađena u višak 21. kromosoma gradila je i posebno roditeljstvo koje je autorica upisivala u novi kod – izvedbeni kod zajedništva. Autorica monodrame, Mila Čuljak, koja je Borisova majka, stremila je ojačanju svakodnevice koja je donijela silinu emotivnog, organizacijskog, njegovateljskog i društvenog balansiranja. U želji da ova priča, kao i Boris, doprinese shvaćanju i podršci zajednice osobama s Down sindromom (ali i općenito zajednici djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom), tražila je tijelo koje će ju ispisati, isplesti i isplesati. 

Riječka je publika predstavu proglasila najboljom u programu Hrvatske drame u sezoni 2017./2018., a Jeleni Lopatić pripala je tada nagrada publike za najbolju dramsku žensku ulogu. Prerađena u audio dramu u režiji Hane Veček, "Down, by Law" je ušla u uži izbor za najbolju europsku dramu 2022. godine koju dodjeljuje BBC!

Više informacija o predstavi, nagradama, press clipping i ostalo dostupno je putem poveznica: https://hnk-zajc.hr/predstava/down-by-law/  i  https://hnk-zajc.hr/drama-down-by-law-mile-culjak-u-uzem-izboru-za-nagradu-bbc-ja-za-najbolju-audio-dramu/

Predstava traje oko 55 minuta i izvodi se bez pauze. Nakon predstave biti će organizirano neformalno druženje sa redateljicom Milom Čuljak i glumicom Jelenom Lopatić, prvakinjom drame HNK Ivan pl. Zajc Rijeka.

Organizatori gostovanja predstave su Udruga za sindrom Down 21 Split u suradnji s Pravobraniteljem za osobe s invaliditetom, Područni ured Split i uz podršku Grada Splita.

Organizacija gostovanja predstave "Down, by Law" je humanitarnog karaktera i sav prihod od prodaje ulaznica biti će namijenjen za rad i djelovanje Udruge za sindrom Down 21 Split, čiji je glavni cilj unapređenje kvalitete života djece i odraslih sa sindromom Down.

 

 

 

Podijeli događaj:

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili tvoje korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potraži u Korištenje kolačića (cookies).

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možeš mijenjanjem postavki u svom browseru.

  • Analitički kolačići pomažu nam unaprijediti web-stranicu prikupljanjem i analizom podataka o njezinu korištenju.

  • Marketinške kolačiće koristimo radi povećanja relevantnosti oglasa koje primaš.