Kad svijeće dogore - Teatar Erato / HNK Zagreb

Kad svijeće dogore - Teatar Erato / HNK Zagreb

location-iconGradsko kazalište Požega, Požega

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za Kad svijeće dogore - Teatar Erato / HNK Zagreb, 19.05.2024. u Gradsko kazalište Požega, Požega

Produkcija: Teatar Erato i Hrvatsko narodno kazalište Zagreb
Tekst: Sándor Márai
Prevoditeljica: Veronika Kordić
Režija: Branko Ivanda

Igraju: Siniša Popović (Henrik) Goran Grgić (Konrad) i Zrinka Cvitešić / Iva Mihalić (Krisztina)
Koreografija i scenski pokret: Branko Banković
Scenografkinja: Andrea Lipej
Kostimografkinja: Slavica Šnur

O predstavi: Predstava temeljena na vječnom dragulju europske književnosti mađarskog pisca Sándora Máraia napisanim davne 1942., no koji je protokom vremena dobio na značenju i vrijednosti u adaptaciji Christophera Hamptona.

Vješto satkana mreža predivnih misli, čarobno i moćno napisana priča o ljubavi, prijateljstvu i izdaji. Ovaj sjetno oslikan sjaj jednog vremena univerzalan je i aktualan i danas, jer govori o emocijama koje ne pripadaju ni jednoj epohi. Maraieva dramatična introspekcija budi kreativnu strast i neodoljivu potrebu da se dramska lica oplode životnom uvjerljivošću, a publici udahne jedinstveni emotivni doživljaj. Ako je smrt zadana i neizbježna, onda postaju dominantna pitanja odnosa muškarca i žene, prijateljstva i izdajstva, moralnost ubojstva u namjeri i kao kruna: “Što je smisao ljudskog života, preživjeti ili doživjeti?“

Ovu višestruko nagrađivanu predstavu prema adaptaciji oscarovca Christophera Hamptona, pred publiku iznose: Siniša Popović, Goran Grgić te Zrinka Cvitešić u alternaciji s Ivom Mihalić, a režiju potpisuje Branko Ivanda. 

Siniša Popović je za ulogu Henrika u predstavi Kad svijeće dogore dobio: Nagradu Vladimir Nazor, Nagradu Fabijan Šovagović i Nagradu hrvatskog glumišta. Zrinka Cvitešić je za ulogu Krisztine dobila Nagradu hrvatskog glumišta, a Goran Grgić je, za ulogu Konrada, bio finalist nagrade Zlatni studio.

Podijeli događaj: