IRK Performing Reflection

IRK Performing Reflection

location-iconKlub Močvara, Zagreb

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za IRK Performing Reflection, 19.04.2023. u Klub Močvara, Zagreb

Uz financijsku podršku inicijative EFFEA (European Festivals Fund for Emerging Artists) i u programskoj suradnji s festivalima nove glazbe, elektronike, elektroakustike, avangardnog jazza itd. Ring ring festivalom (Srbija) i 180° - Laboratory for Innovative Art (Bugarska) na MBZ-u 2023. će se održati trodnevna rezidencija sastava IRK Electroacoustic Ensemble. Koncept projekta „Performing Reflection“ kontrabasista Ivara Robana Križića obuhvatit će otvorene probe i završnu izvedbu u sklopu MBZ-a. Završni produkt – sama izvedba, bez otvorenih proba, potom će se održati i na dvama partnerskim festivalima.

Ansambl skrojen od regionalnih i međunarodnih sudionika izvodit će u Klubu Močvara improvizacije na instrumentima poput kontrabasa, trube i blok-flaute te na elektronici. Projektu će se pridružiti i njemački filozof Christian Grüny, posvećen istraživanju filozofije glazbe, fenomenologije i estetike, izvodeći improvizirane verbalne filozofske interpretacije uz muziciranje ansambla.

Težnja je ovoga projekta zamagliti granice između izvedbe, radionice i predavanja te ujedno demistificirati umjetnost improvizacije zajedno sa svim njezinim pripremnim procesima. Otvarajući svoj intimni izvođački prostor publici različitih razina predznanja i uopće lokalnoj zajednici, umjetnici će, kako sami navode, pokušati kreirati otvorenu platformu za diskusiju i nastup, to jest prostor za koprodukciju, promišljanje i bavljenje različitim teorijskim i praktičnim aspektima slobodne improvizacije. U takvom kontekstu publika je slobodna djelovati kako želi: postavljati pitanja glazbenicima, raspravljati ili, primjerice, sama muzicirati. Umjetnici usto naglašavaju više ključnih pitanja koja će se nadviti nad situacijom izvedbe, poput: „Kako se značenje pojma „improvizacija“ razlikuje među umjetničkim domenama?“ ili: „Kako improvizacijska proizvodnja značenja i znanja osigurava modele za nove oblike društvene mobilizacije koji stavljaju u prvi plan djelovanje, osobnost i različitost?“

Suradničkim se pristupom između glazbe i filozofije nadalje nastoji postići sprega između performativnog i refleksivnog stanja u kojemu će se umjetnici nalaziti. Drugim riječima, želi se omogućiti promišljanje i govor o stvaranju za vrijeme samoga stvaranja te dopustiti da refleksija povratno utječe na smjer glazbene improvizacije, ali i vrste reakcija kod publike. Naposljetku, nastojat će se promotriti različiti modusi kognitivnog funkcioniranja za vrijeme ovakvoga transdisciplinarnog umjetničkog čina.

Unatoč brojnim postavljenim pitanjima na temu improvizacije, fokus neće nužno biti na njihovu trenutnom rješavanju nego prije na poticanju zajednice da se nastavi baviti istima upravo u transdisciplinarnom kontekstu.


Ivar Roban Križić, kontrabas
Pavle Jovanović, gitara, efekti
Nikola Vuković, truba
Luka Zabric, alt saksofon
Urban Megušar, violončelo
Bojan Krhlanko, bubnjevi, perkusije, elektronika
Christine Gnigler, blokflaute
Thomas Grill, elektronika
Christian Grüny, teorija/filozofija

kolektivna improvizacija I
***
Veronika Reutz Drobnić, The Mind-meld, za ansambl i video projekciju
Zoran Šćekić, Construction 6.1, za komorni ansambl i elektroniku
***
kolektivna improvizacija II

______________________________ ______

Organizacija:

Muzički Biennale Zagreb

______________________________ ______

#musicbiennalezagreb 

Podijeli događaj: