III. Dani zagrebacke arhitekture

III. Dani zagrebacke arhitekture

location-iconDruštvo arhitekata Zagreb, Zagreb

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za III. Dani zagrebacke arhitekture, 20.05.2013. - 25.05.2013. u Društvo arhitekata Zagreb, Zagreb

Društvo arhitekata Zagreba priprema treće po redu Dane zagrebačke arhitekture koji će se održati od 20. – 25. svibnja 2013. godine na raznim lokacijama u Zagrebu.

Ovogodišnja tema blisko je vezana na ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju i nastoji predstaviti Zagreb kao europski grad koja ima bogatu povijest, izuzetno vrijedne urbanističke cjeline i arhitektonska ostvarenja koja mu daju identitet europske metropole. Široj kulturnoj i stručnoj javnosti predstavit će se projekti i istaknuti kulturne i prostorne vrijednosti na koje možemo biti ponosni.

U petodnevnom kolažu predavanja i prezentacija Dani zagrebačke arhitekture osvrnut će se na značajne trenutke u razvoju grada od početka njegove intenzivne urbanizacije, od industrijalizacije grada, prvih hotela, stvaranja novog ishodišta grada prelaskom željezničke pruge na današnjoj Vukovarskoj, prelaska preko Save i izgradnje novozagrebačkih naselja do suvremenih fenomena poput izgradnje 'Cityja' u Radničkog cesti.

U pregledu povijesno značajnih ostvarenja, naglasak će biti stavljen na njihovoj suvremenoj interpretaciji, u  pojedinim slučajevima na rekonstrukciji i obnovi  odnosno na njihovim funkcijama u današnjem modernom društvu. Također će se istaknuti paralele između pojedinih iskoraka u izgradnji grada danas i nekada, uvjetovanih društvenim razvojem i promjenama načina života građana.

Anegdotalnim pristupom istaknut će se i predstaviti i osobe i arhitekti značajni za razvoj grada, pa će javnost tako moći saznati npr. kako je Viktor Kovačić dobio natječaj za Tomislavov trg, zašto je arhitekt Heinzel odstupio s mjesta (grado)načelnika, te što je potaknulo Vjećeslava Holjevca da prijeđe Savu.

Posebno vrijedan aspekt Dana zagrebačke arhitekture je obilazak odabranih lokacija na području grada Zagreba, koji sudionicima omogućava izravan susret s arhitekturom te prezentaciju objekata od strane samih autora ili stručnih vodiča. Obilazak je planiran za subotu 25. svibnja 2013.

Ovogodišnji Dani zagrebačke arhitekture ujedno su i prilika za obilježavanje 135. godine rada Društva arhitekata Zagreba, te će se na središnjoj svečanosti u petak 24. svibnja 2013. u Gliptoteci predstaviti retrospektiva djelovanja Društva i dodijeliti počasna članstva posebno zaslužnim osobama i arhitektima.

Sva predavanja i događanja će biti uvrštena u Sustav stalnog stručnog usavršavanja HKA.

Program je objavljen na adresi:
http://www.d-a-z.hr/hr/aktualna-tema/dani-zagrebacke-arhitekture---program-i-bodovi,1946.html

Podijeli događaj: