GASLIGHT/Plinsko svjetlo

GASLIGHT/Plinsko svjetlo

location-iconCrni Mačak, Zagreb

GASLIGHT/Plinsko svjetlo

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za GASLIGHT/Plinsko svjetlo, 18.06.2024. u Crni Mačak, Zagreb

Plinsko svjetlo ili Gaslight

(1938.) britanski je dramski klasik Patricka Hamiltona podnaslovljen kao viktorijanski triler. No, sagledavamo li ga iz današnjeg ugla, on predstavlja mnogo više od samo jedne uske žanrovske odrednice. Plinsko svjetlo je i suptilno iznijansirana psihološka drama u kojoj se spajaju elementi ženske gotičke drame, melodrame i noira, a zahvaljujući tematskom fokusu na problem emocionalnog zlostavljanja sluđivanjem, upravo je ovaj dramski tekst zaslužan za psihološki termin koji je danas ušao u svakodnevnu uporabu – gaslighting. Gaslighting se odnosi na osmišljeni oblik manipulacije čiji je krajnji cilj žrtvu dovesti do faze u kojoj preispituje vlastitu percepciju stvarnosti, pri čemu se narušava njezino mentalno zdravlje, kao i autonomija u partnerskom, prijateljskom ili radnom odnosu. 


Inscenacijom Plinskog svjetla u produkciji Aplauz teatra i režiji Marka Jurage, vraćamo se povijesnim ishodištima termina gaslightinga, tražeći u pristojnoj suzdržanosti i etiketi viktorijanskog doba suvremene i nama prepoznatljive obrasce i psihološke motivacije, štoviše upozorenja i znakove koji se kriju u problematičnoj dinamici jednog bračnog para i određivanju granice između istine i zamišljaja. Što se zaista događa s plinskim svjetlom koje se pali i gasi? Igra detekcije karakteristična za triler ili noir stoga postaje i psihološka detekcija gaslightinga, a u toj detekciji sudjeluje i naša publika. 


Patrick Hamilton

Plinsko svjetlo 

Redatelj: Marko Juraga 

Prevoditeljica: Kristina Kegljen 

Dramaturginja: Dina Vukelić 

Kostimografkinja: Mirna Mihoković 


Igraju: 

Bella: Ana Vučak 

Jack: Ronald Žlabur 

Inspektor Rough: Slavko Juraga 

Nancy: Laura Čerina 


Premijera: 9. i 10. lipnja 2024.  

 

Podijeli događaj:

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili tvoje korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potraži u Korištenje kolačića (cookies).

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možeš mijenjanjem postavki u svom browseru.

  • Analitički kolačići pomažu nam unaprijediti web-stranicu prikupljanjem i analizom podataka o njezinu korištenju.

  • Marketinške kolačiće koristimo radi povećanja relevantnosti oglasa koje primaš.