Filmske večeri u Močvari: Marko Tadić

Filmske večeri u Močvari: Marko Tadić

Klub Močvara, Zagreb

O događaju

Preuzmi karte odnosno ulaznice za Filmske večeri u Močvari: Marko Tadić, 05.11.2020. u Klub Močvara, Zagreb

Filmske večeri u Močvari:
MARKO TADIĆ

Četvrtak 5.11.2020.
Upad: 0 kn (obavezna rezervacija besplatne ulaznice)

Gost: MARKO TADIĆ (Sisak/Zagreb)
Moderira: VIŠNJA VUKAŠINOVIĆ (Split/Zagreb)

Raspored:
19:30 vrata
20 h projekcija:
Događaji za zaboraviti (Marko Tadić, 2020)
Pokretni elementi (Marko Tadić, 2016)
Until a Breath of Air (Marko Tadić, 2015)

2O:20 h razgovor

Posljednje izdanje Filmskih večeri u Močvari u burnoj 2020. predstavlja umjetnika Marka Tadića i njegove radove nastale u području animacije. Okrenut procesima konstrukcije i invencije sjećanja Tadić u svojim radovima gradi svojevrsnu alternativnu povijest sačinjenu od elemenata predodređenih za zaborav.

U svom posljednjem filmu Događaji za zaboraviti (2020) snimljenom na 16-milimetarskom filmu koristi se arhivskim materijalima pronađenima na buvljaku i poemom Hansa Magnusa Enzensbergera kako bi istražio temu zaboravljenih ljudi i njihovih zaboravljenih života. U nagrađivanom filmu Pokretni elementi (2016) istražuje kreativni process i rukavce nastanka umjetničkog djela pritom odajući počast autorima i filmovima nastalima u zlatno doba Zagrebačke škole crtanog filma te se koristi vizualnim jezikom specifičnim za 60-e i 70-e godine 20. stoljeća. Animirani film Until a Breath of Air (2015) zamišljen je pak kao svojevrsna naracija nevidljive povijesti ispričana iz vizure objekata, neživih stvari koje su svjedočile divnim i strašnim trenucima povijesti.

Nakon projekcije njegovih radova, s Markom Tadićem ćemo u Močvari uživo razgovarati o nasljeđu modernizma koje napaja njegova umjetnička istraživanja, te njegovim utopističkim fiksacijama čija rezonatnost danas odzvanja jače nego ikad. Tema će nam biti i nevidljiva i zaboravljena povijest koju ovaj umjetnik svojim radovima nadahnuto prevodi u područje vidljivog, pokretnog, itekako živog.

Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar.

COVID-19 zaštitne mjere

COVID-19

Dezinficijensi su dostupni na ulazu i unutar prostora