Distune vam predstavlja... CULT OF YOUTH (USA)

Distune vam predstavlja... CULT OF YOUTH (USA)

Klub Palach, Rijeka

O događaju

Kupi karte odn. ulaznice za Distune vam predstavlja... CULT OF YOUTH (USA), 09.03.2015. u Klub Palach, Rijeka

Distune vam predstavlja....CULT OF YOUTH (USA)

OKC Palach, Rijeka - Ponedjeljak, 09.03.2015. u 21h

CULT OF YOUTH (USA)
https://www.facebook.com/cultofyouth
http://cultofyouth.tumblr.com/

Za Cult of Youth, bilo bi pogrešno pretpostavljati o kakvom se bendu radi, kada si ne bi predočili ideju da je to jedan od onih bendova koji raste iz godine u godinu u iščekivanju objave novoga albuma, pa bi najbolje i najsvrsishodnije da se predstavi uz posljednji album ''Final Daysa'' snimljen u studenom ove godine u izdanju Sacred Bones Recordsa.

Frontman benda, Sean Ragon, na "Final Daysu", uspjeva pronaći uspješnu formula za dobivanjem željene apokaliptične atmosfere, na kojoj band naporno radi dvije godine od objave posljednjeg LP-a ''Love will Prevail'' (također objavljenog na Sacred Bones). Album ( koji se sastoji od 9 pjesama), započinje ''Todestribeom'' - pomalo mračnim, više maglovitim instrumentalom, koji u ritmu ratnih indijanskih bubnjeva, praćenih zvukom svečanog roga, na neki način poziva slušatelja da obrati pozornost na ono što slijedi. Upravo zato, slijedeća ''Dragon Rouge'', dolazi kao dašak svježine, kristalne čistoće – pažljivo građene napete atmosfere, do urušavajućeg apokaliptičnog finala.

''Empty Fraction''- jedna je od najimpresivnijih klasičnih postpunk pjesama na albumu, brza je, ritmična s hardcore vokalima (u odnosu na Seanov regularni bariton), uz primjesu " gotičkog stila "pjevanja (tu je i "etiketa" goth-punk bend – iako pjesma isuviše podsjeća na srednje 90-e i Fugazijev ''Red Medicine'').

Stoga treba posebno isaknuti Seanovu vještinu da sa određenim respektom slijedi razne respektabilne povijesne žanrove i stilove u kojima i pronalazi inspiraciju, poput originalnih apokaliptičnih bendova iz 80-ih – a to je prvenstveno mračan, eksperimentalan postpunk sa lejbla bendova Factory Recordsa, duh punkerskog DIY-a, sa folkom koji vuče korijene drevne europske glazbe koju su i Sol Invictusi između ostalih, koristili na potpuno nov način.

Cult of Youth, uspješno je nadogradio žanr, unijevši stare izvorne elemente punka, na koje novonastali neofolk bendovi često zaboravljaju. LP ''Final Days'', na neki način odaje priznanje svojim apokaliptičnim motivima Currentu 93 i sličnim dark folk izvedbama.

Cult of Youth također su zaslužni za uspostavljanje interesa šire američke publike prema progresivnom neofolku( u Europi je više cijenjen i tražen), pa se uz njih više pažnje počinje posvećivati i teksaškom Awen & Dying, čikaškom Risingu ( bivši Gabhar) i Et Nihilu ( bivši Luftwaffe), The Wreathesima iz Peasant Urfolka.

Na temelju napisanog možemo zaključiti da se radi isključivo o eksperimentalnom postpunku, koji se igra sa folkom i tu i tamo blusom( gitare) koji prožima nekoliko pjesama i na ''Final Daysu''; međutim ispravnije je reći da Cult of Youth zapravo predstavlja bruklinški neofolk sa eksperimentalnim postpunkom, čiji je novi album potvrda i preporuka za svakoga koji cijeni ovakav izražaj a nastup uživo dokazati će napisano.