Çhâñt Élečtrónïqùe u Močvari

Çhâñt Élečtrónïqùe u Močvari

location-iconKlub Močvara, Zagreb

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za Çhâñt Élečtrónïqùe u Močvari, 27.07.2021. u Klub Močvara, Zagreb

Vrelo zvuka predstavlja:
Çhâñt Élečtrónïqùe (Hrvatska/Irska/Argentina/Francuska/Portugal)
Utorak, 27.7., 20:00, upad 50 kn
Pretprodajna mjesta: entrio.hr/outlets

Zbog epidemioloških mjera vodimo pisanu evidenciju posjetitelja pa vas molimo da dođete prije početka koncerta kako bi izbjegli gužvu na ulazu i kako ne bi zakasnili na početak koncerta.
Močvarna terasa otvorena je svakim danom od 17 do 24 h.

▬▬▬
Pandemija koronavirusa nam je 'oduzela' gostovanja stranih glazbenika, ali Vrelo zvuka i Močvara su odlučili ispraviti tu nepravdu. U sljedećih nekoliko mjeseci organizirat ćemo nekoliko stranih gostovanja, a prvi u nizu je sjajan kolektiv Çhâñt Élečtrónïqùe.

Doduše, Çhâñt Élečtrónïqùe nije u potpunosti 'strani' projekt jer su njegovi članovi dobro nam poznati Dunja Bahtijarević i Nenad Kovačić. No, osim njih dvoje, ovaj kolektiv čine glazbenice i glazbenici iz Irske, Argentine, Francuske i Portugala, a sve ih je ujedinila ljubav prema tradicijskoj, ali i modernoj glazbi. Naime, ovih osam glazbenika se upoznalo na raznim radionicama tradicijske glazbe, a nakon što su shvatili da ih sve veže ideja dodavanja nečeg 'novog' nečem 'starome', odlučili su ideju prenijeti u djelo. Prije dvije godine okupili su se u Portugalu i tamo udarili kamenj temeljac za svoj prvi album nazvan "Çhâñt Élečtrónïqùe vol. 1" kojeg je objavila izdavačka kuća Rika Muzika.

Glazba koju Çhâñt Élečtrónïqùe izvodi povezuje vokalne tradicije Argentine, Portugala, Hrvatske i Bosne i Hercegovine te glazbenu produkciju koju potpisuju francuski, irski i hrvatski producenti. Projekt se može opisati kao kontemplacija starih tradicija polifonije povezana sa modernom elektronskom glazbom u neočekivano iskustvo koje će oduševiti svakog slušatelja. Album je odmah po izlasku zaintrigirao svjetsku world music javnost, pjesme s njega su emitirane na brojnim svjetskim radijskim stanicama uključujući i BBC, gdje ih je 'vrtio' i legendarni DJ Gilles Peterson, a recenzije i drugi tekstovi o çhâñt élečtrónïqùe objavljeni su, između ostalog, u Songlinesu i Quietusu.

Nakon što je album dobio zasluženu pažnju, kolektiv Çhâñt Élečtrónïqùe odlučio se pokazati i na koncertnim pozornicama. Vrelo zvuka i Močvara imaju čast što će ovu sjajnu grupu glazbenika ugostiti na njihovoj prvoj turneji, a umjesto naših riječi hvale, pročitajte što su o Çhâñt Élečtrónïqùe napisali domaći i strani recenzenti:

Mark Sampson, Songlines:
"The electronics are synth- and computer-based patterns and textures that flit across speakers like asteroids, sometimes mere showers and sometimes disconcerting storms that shatter the hypnotic calm created by the echoed polyphonic voices. It's like listening to traditional choral music on the dark side of the moon."

Hrvoje Horvat, Večernji list:
"Impresivne glasovne mogućnosti vode vas na začudan put podcrtan minimalističkom, efektnom elektroničkom podlogom, više ritmičkom nego harmonijskom. Upravo u tom srazu božanstvenih vokala i neočekivanih, pažljivo postavljenih elektroničkih intervencija premještaju prostor definirane prošlosti u moguću, još neostvarenu budućnost. Visoka estetska svijest o tome što žele postići, kao i uznemirujuće podloge koje još više ističu vrhunsko pjevanje, doprinose da dobivamo artikuliranu i zaokruženu seriju napjeva koji vas uvlače u imaginativni svijet autorske ekipe albuma."

Dubravko Jagatić, Nacional:
"...Çhâñt Élečtrónïqùe eksperimentira sa specifičnim arhaičnim etno napjevima lokalnih zajednica ispunjenim elektronikom i produkcijski kreativnim zahvatima koji zvuče fantastično. Na momente se prepoznaju melodije Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Portugala, Argentine, Francuske, Irske… Doista neobična mješavina koja je mogla završiti kaotično, ali zahvaljujući vrlo pažljivo razrađenim aranžmanima u kojima je naglasak stavljen na vokalnu izvedbu, Çhâñt Élečtrónïqùe bez sumnje zaslužuje ogromnu pažnju, a po svemu sudeći, zbog svoje kreativne hrabrosti i uspjelog eksperimenta, na globalnoj glazbenoj sceni će je i dobiti."

▬▬▬
Vrelo zvuka je Močvarin projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

Podijeli događaj: