Četvrta konferencija o dobroj ekonomiji

Četvrta konferencija o dobroj ekonomiji

Velika dvorana Matice hrvatskih obrtnika, Zagreb

O događaju

Autor modela kolaborativnog grada Christian Iaione gost Četvrte konferencije o dobroj ekonomiji

Dobra ekonomija obuhvaća nove ekonomske modele i prakse koje podupiru kvalitetu života u cijeloj zajednici te se zasnivaju na načelima brige za ljude, okoliš i za pravednu raspodjelu.

Četvrta konferencija o dobroj ekonomiji održat će se od 23. do 25. ožujka 2017. u velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu, Ilica 49.

Nastavljajući razgovor o nekim već započetim temama dobre ekonomije, ovogodišnja će konferencija donijeti i niz najnovijih rasprava i praksi iz polja kolaborativne ekonomije (collaborative economy), upoznati vas s konceptom "otvorene tvornice" u vlasništvu svojih radnika, predstaviti hotel i uspješno društveno poduzeće kojim upravljaju bivši imigranti i izbjeglice, pričati o inspirativnim primjerima suradničkog upravljanja javnim urbanim dobrima te govoriti o pokretu za demokratsko upravljanje, kolektivno vlasništvo i pravedniju budućnost rada temeljenu na bogatoj tradiciji zadrugarstva i novim tehnologijama 21. stoljeća (platform cooperativism).

Programska satnica: http://bit.ly/2mwqsoN

Detaljnije informacije o konferenciji možete saznati na internetskim stranicamaFacebook stranici ili na Facebook eventu

Četvrtu konferenciju o dobroj ekonomiji organizira Zelena mreža aktivističkih grupa (Reciklirano imanje Vukomerić i Zadruga za dobru ekonomiju). Cijena ulaznice za trodnevnu konferenciju iznosi 90 kuna, dvodnevnu ulaznicu platit ćete 70 kuna dok ćete dnevnu ulaznicu kupiti po cijeni od 50 kuna. U cijenu svih kategorija ulaznice uključen je ručak, kava i prijevod na hrvatski jezik.

#dobraekonomija
 podupire kvalitetu života ljudi, društva i planeta, upoznajte je!


Gosti:

Christian Iaione - pionir i glavni autor modela upravljanja gradom kao zajedničkim dobrom – City as Commons, modela čija se primjena uvodi u nizu gradova diljem Italije.

Thomas Dönnebrink - stručnjak i praktičar kolaborativne ekonomije i ekonomije dijeljenja kroz koncept Sharing Cities. Jedan od europskih predvodnika pokreta i vizionarskog koncepta dobre ekonomije – „kooperativnih platformi“ (platform cooperativism).

Albert Cañigueral - konektor međunarodne mreže OuiShare – najveće svjetske mreže za kolaborativnu ekonomiju koja okuplja ideje, ljude i organizacije oko stvaranja modela društvene organizacije temeljenih na održivosti, suradnji i solidarnosti.

Luca Federici - radnik iz tvornice RiMaflow, talijanskog primjera dobre ekonomije gdje je 50-tak radnika zajednički preuzelo upravljanje propalom tvornicom te, vodeći se konceptom "otvorene tvornice", osnovali zadrugu koja prodaje reciklirane električne dijelove, ali i provodi brojne aktivnosti razvoja lokalne zajednice.

Gabriela Sonnleitner - predstavnica Magdas hotela, inspirativnog primjera društvenog poduzeća koje, u današnjem svijetu podijeljenosti i ratova, provodi i promovira model suradnje i tolerancije kroz zapošljavanje marginaliziranih društvenih skupina. Od 28 zaposlenika hotela Magdas 20 ih je stiglo u Austriju kao izbjeglice, a danas zajedno vode ekološki osviješten hotel s nizom inovativnih dizajnerskih rješenja u kojem dočekuju putnike iz cijelog svijeta.

Nigel i Karen Lowthrop – predstavnici Hill Holt Wooda, najboljeg ekološkog društvenog poduzeća u Velikoj Britaniji. Održivo gospodarenje šumama, tesarstvo, ekološko graditeljstvo, vođenje kafića i restorana organskom hranom, edukativne aktivnosti, terapija u prirodi za osobe s mentalnim poteškoćama samo su neka od područja za koja su dobili brojne nagrade.

Radionice i otvoreni dijalozi

Uz niz ispirativnih predavanja, konferencija ove godine uvodi i neke nove formate i dovodi još više praktičnih radionica. U program konferencije su tako uključene tri rasprave: Kako koristiti grupno financiranje za društvena poduzeća – crowdfunding i zadružno financiranje, otvoreni dijalog sa stranim i domaćim društvenim poduzetnicima i rasprava o socijalnim zadrugama u Hrvatskoj.

Tijekom četvrte konferencije o dobroj ekonomiji održat će se i tri praktične radionice: Kako koristiti grupno financiranje (crowdfunding) za društvena poduzeća? – besplatna radionica koja se nastavlja na otvorenu raspravu, namijenjena osobama ili grupama koje već imaju spremnu ideju za društveno poduzetnički projekt, radionica Kitchen B, projekt kolektiva Biceps Cultivatus iz Francuske, inovativan model održive kuhinje u kojoj su, kroz pametni dizajn i uradi sam kulturu, sjedinjeni urbani vrtovi, recikliranje i kompostiranje kuhinjskih ostataka, te Biotecture, radionica izrade zelenih fasada i zidova koju će voditi Werner Wiartalla, član jednog od najpoznatijih društvenih centara u svijetu ufaFabrik iz Berlina.