Bluz po domačem

Bluz po domačem

location-iconKlub Sax!, Zagreb

Bluz po domačem

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za Bluz po domačem, 23.05.2024. - 24.05.2024. u Klub Sax!, Zagreb

‘’Bluz po domačem’’, svjetovni blues album Čede Antolića, jednog od naših najznačajnijih autora i izvođača duhovne glazbe u Hrvatskoj, snimljen u suradnji s njegovim sinom Matijom Antolićem.

‘Bluz po domačem’ ove godine obilježava sedam godina od objave i koncertne promocije održane 25.5. 2017. u dvorani Vatroslava Lisinskog, a Čedi će u čast u četvrtak, 23.5. u klubu Sax pjevati i svirati upravo njegov sin Matija i kćer Petra Antolić s brojnim gostujućim glazbenicima. Od objave izdanja, dosta se toga promijenilo.

Nažalost, Čedo Antolić više nije s nama, ali ostavio nam je glazbu i zadužio sve nas da je slušamo, volimo i prenosimo dalje, a upravo to čine njegova kćer Petra i sin Matija.

 Matija Antolić većinski je autor aranžmana 16 pjesama na izdanju, a snimljen je s nizom suradnika, među kojima su ansambl Lado, Edo Jimmy Matešić, Krešo Oremuš te još dvadesetak suradnika,  te u svojoj srži donosi  i dalje minimalističke i iskrene, ali prije svega pjesme originalnog pristupa bluesu s naglaskom na zagorski izričaj, autohtonost i narječje, prepune istinskih emocija sa slikama rodnoga kraja (Gornja i Donja Stubica).

Upravo će nam Matija s okupljenim bendom ponovno oživjeti pjesme s albuma, ovog puta 23.5.2024. u klubu Sax. 'Potočnica', 'Jezuš', 'Tak mora biti, kaj ne?', 'Sunčeko' i ostale pjesme Čedina djetinjstva, odrastanja i kraja, na pozornici će iznijeti brojna glazbena imena, a neki od njih su  - Robert Vnuk (gitara), Jimmy Eduard Matešić (gitara), Kristijan Zorjan (bubnjevi), Goran Delač (bas gitara), Krešo Linke (udaraljke), Dora Bunić (vokal), Kristina Majer (vokal), Marija Medvedec (vokal), Tamara Perc (vokal) i naravno Matija Antolić - klavir, glas, usna harmonika.

Uz pjesme s albuma 'Bluz po domačem' Matiji i bendu kao gošće pridružit će se i njegova sestra Petra Antolić te vrlo poznata pjevačica i glumica Ivana Starčević.

Petra Antolić je autorica i vanserijska vokalistica koja će na koncertu ujedno predstaviti i neke svoje autorske pjesme i svoj samostalni projekt – Srce valova izdanje objavljeno za diskografsku kuću Dallas Records, a pjesme 'Ti', 'Gdje najviše smo ljudi', 'Daleko', 'U iščekivanju' i 'Prijatelj je uvijek tu', samo su neke sa ovog odličnog novog albuma.

 Ulaznice po cijeni od 13 eura u prodaji su putem sustava Entrio.hr i na blagajni kluba Sax u radno vrijeme kluba od 19 sati, u sklopu bilo kojeg programa, karte će se moći kupiti i na dan koncerta i na ulazu u klub, a cijena na dan koncerta je 15 eura.

-----

Slušaj ‘Bluz po domačem’ na svim streaming servisima!

‘’Svojevrsni predstavnici specifičnog zagorskog, odnosno međimurskog bluesa, nisu uspjeli u svojoj karijeri stvoriti djelo kakvo je uspjelo Čedi i Matiji Antoliću. Pritom treba istaknuti i to da svih 16 pjesama na albumu zvuče bolje od ikoje pjesme koje se izvode na Festivalu kajkavskih popevki zadnjih desetak godina. Blues album godine, ako ne i najbolji hrvatski blues album u 21. stoljeću.'' Dubravko Jagatić, Nacional

''Opisujući svijet kojeg je upamtio još kao dijete i čije je zakonitosti i motive učio “iz prve ruke”, Čedo Antolić je s nevjerojatnom lakoćom nanizao slike gotovo dokumentarističke preciznosti, glazbene vinjete koje na koncu tvore skladan mozaik kao pozivnicu u taj svijet koji nam nije toliko daleko ni vremenski ni geografski. Svijet pjesama skupljenih na “Bluz po domačem” svijet je minuloga vremena, ali i današnjeg svagdana, baš kao što glazba koja ga dočarava uspijeva prerasti vrijeme i zanemariti vremenske okvire. Nije to blues ruralne Amerike, ali ova glazba Antolićevih crpi nadahnuće baš iz tih vrutaka koji su, uostalom, oblikovali suvremenu, popularnu glazbu. Otac i sin Antolić glazbu su koju vole uzeli kao polazište za nešto što se može uklopiti u bilo kakav festival kajkavske popevke, ali i daleko širi glazbeno-žanrovski kontekst.'', Toni Matošin, bitno.net

Podijeli događaj: