Antiphonus i HRBA: Usper

Antiphonus i HRBA: Usper

Crkva sv. Katarine na Gornjem Gradu, Zagreb

O događaju

Per USPinjača ad USPer!

Uspnimo se zajedno na glazbeni Parnas! Na samo par koraka od Štrosmartrea, gdje zagrebačka Uspinjača doživljava svoje posljednje blage i uporne trzaje na liniji koja spaja Donji i Gornji Grad, liniji kojom se najelegantnije može doći do koncerata Antiphonusa u crkvi svete Katarine, ili pak spustiti naopako- doduše ne baš u Podzemlje (osim nakon koncerta), nego u Muzej za umjetnost i obrt u kojeg Orfej redovito navraća. Njegovi pak pobornici, skromni službenici glazbe, i to oni od pera, oni od brzih prstiju i vještih usana, kao i oni od najljepšeg među instrumentima što nam dan svima da njime objavljujemo, govoreći ili još bolje pjevajući, čudesa i ljepote ovoga i onoga svijeta.

Poznajete li Uspere? NE? Baš zato, dođite 29.rujna u 20 sati u crkvu sv. Katarine i upoznajte dvojicu USPera..Franju i netjaka mu Gabrijela, koji vape da iz kaveza enciklopedističke natuknice uđu u Vaš život, posredstvom istih onih skromnih službenika glazbe, počevši od onih od pera, a u najavi skorašnjeg izdanja iz ruku dr. Ennia Stipčevića.
Rođeni Ištrijan proveo je život u Mlecima, učio kod Gabrielija, zajedno s Monteverdijem bio među odabranim skladateljima omnibus Requiema za papu Cosima II i ostavio iza sebe pozamašni opus, iz čije ćemo zbirke Compositioni armoniche (od zastrašujućih 300 stranica) izvesti za Vas izbor za pamćenje!
Usper je naime majstor melodijskih USPješnica koji bi, skladani par sto godina poslije, zasigurno harali valovima etera.  
Sav sjaj Serenissime, tromboni stopljeni s glasovima, na krilama od violina, opleteni nezaustavljivim kornetima i poduprti izdašnim continuom- od solističkih brojeva, sonata za blokove instrumenata do zavšne Battaglie za pjevanje i sviranje, uvjerit ćete se još jednom kako za neke epohe jednostavno - nema loše glazbe.