15. Zagreb Jazz Festival - Lizz Wright

15. Zagreb Jazz Festival - Lizz Wright

location-iconKino SC, Zagreb

15. Zagreb Jazz Festival - Lizz Wright

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za 15. Zagreb Jazz Festival - Lizz Wright, 10.03.2024. u Kino SC, Zagreb

Jedna od najboljih svjetskih pjevačica bluesa, gospela i jazza, Lizz Wright, 10.3. dolazi na 15. Zagreb Jazz Festival!

Lizz Wright u Zagrebu nastupa neposredno prije objavljivanja svojeg osmog albuma, “Shadow”, kojim nastavlja izdavačku aktivnost za vlastitu diskografsku kuću Blues & Greens Records. Tim izdanjem rezimira dosadašnju dvadesetogodišnju diskografsku karijeru i ponovno promovira gospel,  ali i blues koji je sve prisutniji u njezinu stvaralaštvu otkako je nastanjena u Chicagu. “Uzbuđena sam što sada više pjevam blues”, izjavila je. “Pjevati blues u Chicagu je kao pronaći nektar u velikom starom drvetu. Blues je u duhu grada.”

Album je najavila singlom i spotom „Sweet Feeling“:

Svestrana pjevačica i skladateljica Lizz Wright, rođena je 1980. u gradiću Hahira u američkoj saveznoj državi Georgiji. Kao kćerka svećenika i crkvenog zborovođe, od malena je u crkvi pjevala gospel i svirala glasovir, što se osjeća u njezinim izvedbama koje odišu osjećajnošću, unutrašnjom snagom, duhovnošću i uvjerljivošću. U tom se poticajnom okružju još kao djevojčica upoznala s bluesom i jazzom, stilovima koje je odmah prihvatila i zavoljela. Kao srednjoškolka pjevala je u školskom zboru osvojivši svoju prvu nagradu - National Choral Award. Gospel je ostao njezina ljubav do današnjih dana i više ili manje prisutan je na svim njezinim koncertima i albumima, no svoj je pristup nastavila razvijati oslanjajući se i na druge stilove, od folka i popa preko R&B-ja, bluesa i jazza do latina i rocka.

Pjevanje je studirala na sveučilištu Georgia State u Atlanti, New School u New Yorku i u Vancouveru u Kanadi. Godine 2000. u Atlanti se pridružila vokalnoj skupini In the Spirit, proslavila se u dobi od 22 godine kao pjevačica na koncertnoj turneji na kojoj je pjevala u čast Billie Holiday. Godinu dana poslije objavila je prvi album, ”Salt”, koji joj je donio status zvijezde i visoko, drugo mjesto na Billboardovoj ljestvici najboljih izdanja suvremenog jazza. Na toj je listi bljesnula još nekoliko puta. Od samih početaka profilirala se i kao osebujna autorica.

Strastvena pjevačica topla, nježnog glasa, Lizz Wright je iznimno cijenjena od kolega, glazbenika. Tako su ju na suradnje pozivali ugledni glazbenici, među ostalima Toots Thielemans, Regina Carter, Joe Sample, Terri Lyne Carrington, Danilo Perez, David Sanborn, Taj Mahal i Amos Lee.

Na snimanjima njezinih albuma sudjelovali su mnogobrojni glazbenici, među njima neki od najpoznatijih poput gitarista Billa Frisella, orguljaša Sama Yahela, bubnjara Briana Bladea, klavirista Danila Pereza i Billyja Childsa, saksofonista Chrisa Pottera, pjevača Gregoryja Portera i Angelique Kidjo, trubača Tilla Brönnera i drugih. Na tim izdanjima izvodi vlastite skladbe, ali i traditionale, te skladbe suradnika ili poznatih autora raznih žanrova kao što su Sergej Rahmanjinov, Chick Corea, Mongo Santamaria, Ike Turner, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page i Robert Plant, Neil Young, Bob Marley, Jesse Harris, Diana Krall i Elvis Costello.

 

Podijeli događaj: