1. Multidisciplinarna konferencija "Znanost psihodelika u primjeni"

location-icon,

1. Multidisciplinarna konferencija

O događaju

Prijava odnosno registracija za 1. Multidisciplinarna konferencija "Znanost psihodelika u primjeni", 11.11.2023.

O konferenciji

Konferencija je organizirana s ciljem podizanja svijesti o istraživanjima psihodelika i mogućoj primjeni psihodelika u medicinske i terapijske svrhe te percepciji psihodelika na ovim prostorima. Paralelno, ovom konferencijom želimo započeti dijalog između stručnjaka različitih područja i šire javnosti o temi koja je često predmet tabua, mitova i stigme. 

Konferencija o psihodelicima u Hrvatskoj predstavlja važan korak u edukaciji i informiranju o ovom kontroverznom, ali i obećavajućem, području. Nadamo se da će ova konferencija potaknuti daljnja istraživanja i razmatranja o primjeni psihodelika u terapijske svrhe u Hrvatskoj i šire.

Zašto ova konferencija?

Nekoliko je razloga za organiziranje prve, a nadamo se ne i posljednje, ovakve konferencije na ovim prostorima. S jedne strane, sve više znanstvenih istraživanja nedvosmisleno pokazuje da psihodelici, poput LSD-a, psilocibina i MDMA-a, imaju značajan potencijal za iskorištavanje u tretmanu različitih mentalnih poremećaja poput depresije, anksioznosti, PTSP-a i ovisnosti. Istovremeno, ruše različite mitove i neznanstvene tvrdnje o djelovanju ovih supstanci. Međutim, zbog stigmatizacije i kriminalizacije psihodelika, ova područja istraživanja dugo su bila marginalizirana.

Navedeno se odražava i na hrvatsku javnost te znanstvenu zajednicu, gdje i dalje vladaju mitovi, a tema se rijetko spominje i istražuje. Konferencija ima za cilj podizanje svijesti o aktualnim nalazima istraživanja i terapijskim praksama te poticanje dijaloga i daljnjih znanstvenih i kliničkih studija.

Kome je konferencija namijenjena?

Konferencija o psihodelicima u Hrvatskoj namijenjena je svim zainteresiranim sudionicima koji žele saznati više o psihodelicima, njihovom potencijalu u medicinske svrhe, znanstvenim istraživanjima i osobnom razvoju te onima koji se i sami bave istraživanjima psihodelika. Ovo uključuje znanstvenike, liječnike, terapeute, psihologe, aktiviste, ali i širu javnost koja želi naučiti više o psihodelicima.

Konferencija će pružiti priliku za povezivanjem s drugim stručnjacima i entuzijastima u ovom području, razmjenu ideja i iskustava te stjecanje novih spoznaja o psihodelicima. Također, bit će korisna za one koji se bave psihoterapijom ili drugim oblicima terapije, a koji žele naučiti više o novim metodama liječenja.

Program konferencije

Planirana su izlaganja od znanstvenika, stručnjaka i kliničara kako bi sudionici dobili što veći opseg znanja i aktualnih informacija. Osim toga, sudionici će moći pratiti i okrugli stol na temu stanja stavova i istraživanja psihodelika na ovim prostorima.

Cijeli program možete pronaći na: https://nepopularna.org/program-konferencije/

O organizatoru

Nepopularna psihologija neprofitna je organizacija čiji je cilj popularizacija psihologije i srodnih znanosti u skladu s načelima i integritetom struke. Tim Nepopularne psihologije čine psiholozi koji se zadnjih 5 godina bave prenošenjem nalaza znanstvenih članaka u svrhu objašnjavanja raznih fenomena iz domene psihologije, organiziranjem javnih predavanja, radionica i sličnih aktivnosti u lokalnoj i široj zajednici.

https://nepopularna.org/o-nama/

Podijeli događaj: