zeitkratzer plays Kraftwerk & Malec

zeitkratzer plays Kraftwerk & Malec

location-iconPogon Jedinstvo, Zagreb

O dogodku

Kupi karte oz vstopnice za zeitkratzer plays Kraftwerk & Malec, 13.04.2023. v Pogon Jedinstvo, Zagreb

zeitkratzer, „ansambl solista“, samodefinira se u navedenom oksimoronu želeći naglasiti da ukupnu snagu temelji upravo na jedinstvenosti svojih članova. Kasnih ga je 1990-ih osnovao skladatelj i pijanist Reinhold Friedl i otad međunarodno djeluje kroz smjele slobodne projekte, potpuno nezavisno od glazbenih i drugih institucija. Devet članova, koje čine glazbenici te dizajneri zvuka i svjetla, dolazi iz najrazličitijih europskih gradova i izvodi djela avangardnih skladatelja 20. stoljeća, umjetnika elektroničke glazbe i brojnih aktera alternativne, underground i eksperimentalne međunarodne scene. Područja njihova interesa tako podjednako uključuju i antologijska djela nove glazbe, suradnje s filharmonijama i sl., odnosno svojevrstan „ozbiljnoglazbeni kontekst“, ali i rock, noise te improviziranu glazbu, a onda i folk ili, pak, ranu glazbu. Popis glazbenika s kojima su surađivali zaista je dug, a ovdje ćemo istaknuti samo nekoliko njih kako bismo oprimjerili svestranost ansambla: Alvin Curran (musica elettronica viva), Zbigniew Karkowksi, Keiji Haino, Lou Reed, Elliott Sharp i Laurie Anderson.

Neku vrstu suradnje zeitkratzer je ostvario i s Ivom Malecom, u smislu da ga je Reinhold Friedl posjećivao u Parizu, temeljito intervjuirao i posvećivao mu epizode radijskih emisija. U sklopu programske suradnje MBZ-a s Multimedijalnim institutom MaMa u Zagrebu zeitkratzer će izvesti hommage spomenutom glazbeniku shvaćajući ga kao umjetnika koji se već ranih 1970-ih nehotice prometnuo gotovo u pionira noise, drone ili ambijentalne elektroničke glazbe. Moglo bi se također reći da zeitkratzer vidi Maleca kao progresivnu umjetničku personu koja je u svoje doba vješto balansirala između elektroničkih i instrumentalnih modusa skladanja i izvođenja, koketirala s alternativnim i eksperimentalnijim konceptima te usput probijala okvire „čistoga“ ukusa. Naime, čisti je ukus kategorija na koju se zeitkratzer osvrće, ali se njome ne zamara – umjesto toga smatra da se nova glazba održava i napreduje zahvaljujući neprekidnoj kontaminaciji drugim glazbenim pojavama. Ansambl će izvedbom uživo predstaviti Malecove elektroničke skladbe, a u tom će procesu važnu ulogu odigrati njegova posljednja elektroakustička skladba Artemisia iz 1991. godine.

U povodu dvadesete obljetnice svojega postojanja, zeitkratzer je izdao seriju uzbudljivih albuma, na kojima je sebi svojstvenim pristupom predstavio vlastito istraživanje novih glazbenih teritorija. Prvi od tih albuma bili su posvećeni ranim izdanjima sastava Kraftwerk, odnosno fazi u kojoj je stvarao najbliže žanru krautrocka. Shodno sklonosti da se educira i razvija žanrovsko polje svojeg djelovanja, ansambl zeitkratzer u Pogonu Jedinstvo uz hommage Malecu predstavit će i svoju interpretaciju Kraftwerkova repertoara. Spajajući ove dvije toliko bliske, a istodobno toliko daleke glazbene pojave, usput će se zasigurno pobrinuti da se uši slušatelja obilato i konstruktivno kontaminiraju.

______________________________ ______

Organizacija:

Muzički Biennale Zagreb

______________________________ ______

#musicbiennalezagreb 

Deli dogodek: