VIVA LA POLA! 2023: D.R.I. (SAD), BRUJERIA (SAD) + SUPPORT

VIVA LA POLA! 2023: D.R.I. (SAD), BRUJERIA (SAD) + SUPPORT

location-iconDC KARLO ROJC, Pula

O dogodku

Kupi karte oz vstopnice za VIVA LA POLA! 2023: D.R.I. (SAD), BRUJERIA (SAD) + SUPPORT, 30.07.2023. v DC KARLO ROJC, Pula

19. VIVA LA POLA! – 2023.
premijerno na ovim prostorima:
D.R.I. (crossover thrash, hardcore, punk, SAD)
BRUJERIA (groove, death, extreme metal, grindcore, SAD/MEKSIKO)
+ COLD SNAP (metalcore, groove, nu metal, Varaždin - HRVATSKA)
+ LIQUID SUPERCHARGE (speed rock, Pula - HRVATSKA)
+ DJ program uz sve najveće klasike hardcore/metal glazbe

NEDJELJA, 30.07.2023.
DVORIŠTE KLUBA KOTAČ
(DRUŠTVENI CENTAR KARLO ROJC, PULA, HRVATSKA)
VELIKA BINA & VELIKA PRODUKCIJA
OD 19 SATI

Kroz gotovo dva desetljeća postojanja i dolaska mnogih velikana punk, hardcore, metal scene: Biohazard, Madball, Agnostic Front, Voivod, Extreme Noise Terror i dr., za svoje 19. izdanje „Viva La Pola!“ najavljuje te po prvi puta na ove prostore dovodi combo uz dvije legendarne, svjetski poznate grupe, D.R.I. & BRUJERIU. Ovo ljeto, Pula će definitivno biti izletištem, godišnjim odmorom te središtem, brojnih zaljubljenika u žestoki zvuk i pripadajuće koncertne poslastice za koje već sada znamo da će, sukladno najavama, pristizati iz svih dijelova Hrvatske te mnogih drugih zemalja. Premda se o imenima kao što su D.R.I. i BRUJERIA gotovo sve zna, prisjetiti ćemo se najznačajnijih biografskih podataka, željno iščekujući 30.7. i njihov premijerni dolazak u Pulu.

D.R.I. - DIRTY ROTTEN IMBECILES (crossover thrash, hardcore, punk, SAD)

Podosta bendova koje volimo su ostavili svojevrsni pečat na svjetskoj sceni, no samo rijetki su ostali dosljedni prvobitnim idealima, održavši se na sceni desetljećima, kao i bili konstantni pokretači te snažni utjecaj na nove generacije. Rane osamdesete su bile godine kada su punk, hardcore i metal glazba još uvijek bili uvelike podijeljeni, te su svi većinom zauzimali svoje strogo određene tabore. No, jedan bend se pojavio i prodrmao kompletnu scenu, bili su to DIRTY ROTTEN IMBECILES iz Houstona, Sjedinjenih Američkih Država.

Krenuvši beskompromisno, plasirajući vlastitu zvučnu sliku, rifove, vokalni izričaj, progovarajući o mnogim društvenim temama na svojstven, satiričan način - D.R.I. (kratica i naziv koji se najčešće koristi za bend), uz S.O.D., Suicidal Tendencies, Nuclear Assault i još nekolicinu, bili su inicijatori novoga zvuka/stila „crossover thrash-a“ koji je otvorio put stotinama novih bendova i ostvario do tada nemoguće - ujedinio punk/hardcore ekipu i metal fanove. Revolcija je bila toliko izražena, da je dugoročno utjecala te ostavila traga i na većinu moderne thrash metal scene. D.R.I. debitiraju 1983. godine kultnim „Dirty Rotten LP-om“, koji uz numere kao što su: „I Don't Need Society“, „Who Am I“, „Money Stinks“, na naslovnici donosi legendarnu fotku kostura u vojnoj odori s bajonetom u rukama, koja je bila jedna od najkorištenijih motiva na prišivcima i majicama kod fanova diljem svijeta. 1985. uslijedio je „Dealing With It“ te „Crossover“ 1987. koji bendu priskrbljuju još više fanova te nastavljaju ujedinjavati hardcore i metal publiku. 1988. D.R.I. objavljuju četvrti studijski album, „4 of a Kind“ koji donosi još jednu kultnu naslovnicu te za motiv prikazuje članove benda kao aktere na kartama za poker. U tom vremenu, D.R.I. postaje jedna od vodećih grupa na sceni i redaju se mnogi nezaboravni koncertni nastupi. Jedan od koncertnih video klasika je upravo njihov nastup iz 1987. i koncertne dvorane „Ritz“ u New York Cityu. Uz bend u punoj snazi i sjajnu izvedbu, video prikazuje publiku koja ostvaruje izrazitu povezanost s bendom te antologijske trenutke koji donose jedan od najintenzivnijih stage divinga i slem dancea ikada zabilježenih tijekom nastupa na hardcore/metal sceni.

Upravo slem je „vrsta plesa“ koju je D.R.I. maksimalno popularizirao te je za svoj prepoznatljivi simbol postavio stiliziranog slemera u znak zabrane, koji je istovremeno postao zaštitni znak kompletne hardcore/thrash metal scene, što je ostalo prisutnim sve do današnjih dana, a popularni slemer i u 2023. krasi majice i prišivke fanova na svim kontinentima. 1989. nakon „4 of a Kind“, D.R.I. objavljuje još niz odličnih albuma, među kojima i „Thrash Zone“ (1989.) koji također slovi za klasik. U novijem vremenu, D.R.I. još jednom pokazuje neopisivu snagu, kada gitarista Spike, tijekom dvijetisućitih u borbi s teškom bolešću izlazi kao pobjednik. Niz godina se radilo na tome da D.R.I. dođu i nastupe u Puli, i nemoguće je riječima opisati koliko je ushićenje što se u tome konačno i uspjelo. Ikone scene Kurt Brecht i Spike Cassidy, koji su u bendu od samoga početka (1982. godine) & legendarni D.R.I. ovog ljeta u Puli! D.R.I. trenutno rasturaju diljem SAD-a, a turneja povodom koje stižu u Pulu nosi naziv - „41st Anniversary Tour“, i skreće pozornost na same početke benda.

BRUJERIA (groove, death extreme metal, grindcore, SAD/MEKSIKO)

Mnogi fanovi se prisjećaju te 1993. godine kada je izlazak jednoga albuma preokrenuo kompletnu scenu naglavačke, bio je to album „Matando Gueros“, u to vrijeme većini gotovo nepoznatog benda Brujeria. No, prvim stavljanjem albuma u CD player i njegovim preslušavanjem, bilo je jasno kako je riječ o unikatnom, remek djelu ekstremne glazbe, još unikatnijeg benda, a kada su Brujeria jednom iskoračili na scenu, put je bio nezaustavljiv. Vezano uz biografske podatke, Brujeria je nastala 1989. u Los Angelesu – Kaliforniji, a u svojem sastavu ima nekoliko članova hispanjolskog i latino-američkog podrijetla. Naziv benda u prijevodu znači „vještičarenje“ a uz tekstove na španjolskom i teme poput okultizma, krijumčarenja narkotika, politike, imigracije i dr., uz glazbu i unikatan vokalni stil koji njeguje njihov frontmen Juan Brujo, Brujeriu svrstavamo u kategoriju jednoga od najoriginalnijih bendova metal scene svih vremena. Brujeria je u svom izričaju toliko izravna, da nerijetko temama, stvarima o kojima progovara, doslovno šokira, no istovremeno - iskrenošću i izravnošću oduševljava fanove, što rezultira vjernom bazom poklonika koji bend prate već desetljećima. Jedna od najvećih zanimljivosti vezanih uz bend je upravo ta što točan identitet članova benda nikada nije otkriven, no uz stalnu postavu ipak je procurilo kako su nerijetko pridruženi članovi benda bili glazbenici iz bendova kao što su: Faith No More, Napalm Death, Fear Factory, Carcass, Cradle Of Filth, Dimmu Borgir i dr. Svi koji su Brujeriu barem jednom pogledali uživo, slažu se u jednome, kako su ti nastupi nešto što se jednostavno mora doživjeti, a kada ih se doživi, ostaju u trajnom sjećanju kao neopisiva sinergija originalnosti, nevjerojatne energije te ekspresije uživo, zaljubljenika u žestoku glazbu. Kroz nekoliko desetljeća i konstantan rad, između ostalog, uz spomenuti debi album, još nekoliko uradaka slove za klasike scene - „Raza Odiada“ (1995.) i „Brujerizmo“ (2000.) koji su objavljeni za čuvenu diskografsku kuću „Roadrunner Records“. Ovog ljeta, Brujeria stiže u Europu kako bi odradila ekskluzivne nastupe u sklopu „Matando Gueros 30th Anniversary Tour-a“ koji će biti upravo u znaku kultnog debi albuma „Matando Gueros“. Ponosni, što će po prvi puta posjetiti i ove prostore, pozivamo vas da ne propustite jedinstvenu prigodu da ovaj kultni bend zajedno sa svima nama doživite upravo u Puli! „Cristo de la roca, vendiendo pura coca, se hizo rico, con la ayuda de nios...“

COLD SNAP (metalcore, groove, nu metal, Varaždin - HRVATSKA)

Uz nastupe kultnih D.R.I. i BRUJERIA, domaće boje će na najbolji način braniti COLD SNAP iz Varaždina, jedan od ponajboljih hrvatskih metal bendova, koji ove godine slavi 20 godina postojanja, što je sjajan razlog za posjet Puli i 19.-tom „Viva La Pola!“. Cold Snap je osnovan 2003. godine a s prvim uratkom, EP-em „Mea Culpa“ se predstavlju 2005. kada ujedno po prvi puta nastupaju i na prestižnom „Metalcampu“. Prvi dugosvirajući album „Empty Promises“ objavljuju 2008. a iste godine osvajaju nagradu „Zlatna koogla“ za najboljeg novog izvođača godine. Za potrebe snimanja idućeg albuma „Perfection“ (2010.) započinju suradnju s poznatim producentom Tue Madsenom koji je radio s Sick Of It All, Meshuggah i dr. S istog albuma objavljena su četiri video uratka, između ostalog i za obradu Manu Chaoa - „Bongo Bong“. Za promociju istog albuma, Cold Snap odrađuje dvije europske turneje, jednu samostalnu i jednu s kultnim sastavom Pro-Pain. 2013. objavljuju svoj treći album „World War 3“, a uz ponovnu asistenciju Tue Madsena, četiri video uratka, slijede dvije turneje, jedna s mađarskim Ektomorfom. Krajem 2017. osvajaju potpisivanje ugovora na online natječaju izdavačke kuće „Arising Empire/Nuclear Blast“, za koju 2018. objavljuju četvrti album „All Our Sins“ a bend se podosta približava death metalu u odnosu na bazični groove/nu metal zvuk koji ih je pratio od početka karijere. Ponovno slijedi nekoliko uspješnih europskih turneja, s ukrajinskim Jinjer i američkim Monstrosity. 2020. započinju pripremati novi materijal kojime se okreću modernijem metalcore zvuku. Isti materijal najavljuje dvostruki spot u obliku kratkog igranog filma za stvari „Black Diamond“ i „Serenity“, u kojemu glavne uloge igraju vokal benda Jan Kerekeš i hrvatska glumica Iskra Jirsak. Ove godine, Cold Snap slavi dvadeset godina rada, što ih svrstava u jedan od najdugovječnijih domaćih metal sastava svih vremena, a uz nastupe na nekoliko velikih inozemnih festivala, na radost svih nas „slijeću“ i u Pulu, 30.7.

+ LIQUID SUPERCHARGE (speed rock, Pula - HRVATSKA)

Pulska scena je oduvijek bila čvrst temelj i rasadnik novih snaga od kojih su jedni od najistaknutijih u ovom vremenu upravo Liquid Supercharge, peteročlani speed rock bend. Bend su osnovali članovi što bivših, što sadašnjih bendova: Fried Brain, Immobile, Fonjatura, Kani Bastardi, Red Tape a postavu čine: Matija – vokal, Marsel – gitara, Rike – gitara, Gabi – bass i Vini – bubanj. Bend 2022. objavljuje prvi materijal u obliku EP-a „Left for Dead, Full Speed Ahead“ koji na bandcampu i youtube-u donosi pet stvari. Bend je vrlo brzo skrenuo pozornost, ponajviše originalnošću i zvukom koji nije standardan za naše prostore. Liquid Supercharge trenutno rade na novom materijalu, rasturaju uokolo uživo, a zajedno ćemo s njima rokati na 19. „Viva La Pola!“.

+ DJ program

Uz koncertni, 19. „Viva La Pola!“ donosi i DJ program koji će u vremenu prije, između i nakon koncertnih nastupa, donijeti najveće hitove iz svijeta hardcore/metal glazbe. Vrata se otvaraju prije 19 sati, što je poziv svima da dođu na vrijeme, izbjegnu gužvu te poprate kompletan program ovogodišnjeg izdanja.

Deli dogodek: