Tash Sultana u Tvornici Kulture

Tash Sultana u Tvornici Kulture

location-iconTvornica Kulture P232, Zagreb

O dogodku

Kupi karte oz vstopnice za Tash Sultana u Tvornici Kulture, 19.07.2023. v Tvornica Kulture P232, Zagreb

Australski Tash Sultana premijerno dolaze u Hrvatsku u srijedu 19. srpnja na open-air koncert u Tvornici Kulture u Zagrebu. Bit će to njihov jedini koncert u regiji.

Kantautori, producenti, multi-instumentalisti i poduzetnici, Tash su postali poznati po seriji viralnih videa u kojima predstavljaju svoju glazbu pokazujući vještinu sviranja raznih instrumenata i loopera. Od tada su obišli svijet uz headlinerske nastupe po velikim festivalima, rasprodane kazališne dvorane i arene, kao i koncert za 350 tisuća fanova, platinasta izdanja, milijune pregleda i slušanja na streamovima, brojne nagrade te postali jedno od najprepoznatljivijih imena australske glazbene scene zadnjeg desetljeća. Prepoznao je to i Bruce Springsteen kojem će se pridrižiti na koncertu u Monzi 25. srpnja.

Tash Sultana, koja se izjašnjava kao rodno fluidna i koristit zamjenicu „oni“, su počeli svirati gitaru sa samo tri godine, a na to su nadovezali piano, klavijature, syntheve, bass, bubnjeve i perkusije, te se usavršili u stvaranju beatova, sampliranju, beatboxingu, a učili su i svirati trubu, saksofon, flautu, mandolinu, harmoniku i frulu. Uz razvijeni jedinstveni stil sviranja, koji uključuje perkusije i gitare, te glas raspona pet oktava kreirali su i posebni looper za jedinstvene nastupe dok istovremeno katalog pjesama obara rekorde slušanosti na internetu.

Sve je počelo sa svirkama u pubovima, kao i na ulicama Melbournea, a kućna snimka singla “Jungle” iz 2016. godine lansirala ih je s ceste na svjetske pozornice. Od tada su oborili rekorde uz rasprodane arene diljem svijeta, kao i legendarni “Red Rocks Amphitheatre” čak drugi puta u samo pet minuta, nastupe na festivalima kao što su Coachella, Lollapalooza, Bonnaroo, Austin City Limits i Montreal Jazz Festival.

Nakon EP-a “Notion”, debi album “Flow State pokrenuo je lavinu nagrada, osvojio onu za najbolji Blues i Roots album ili primjerice Live Roots izvođača godine, dobio zlatnu nakladu, kao i singlovi “Mystik” i “Murder To The Mind”. Drugi album Tash Sultane, “Terra Firma” zasjeo je na prvo mjesto ARIA ljestvica, a hvaljen zbog aranžmana i tekstova još jednom je pokazao veliki talent.

Samo u 2019. godini je prodali su više od 500 tisuća ulaznica diljem svijeta. 2022. godine Tash su objavili MTV Unplugged (Live in Melbourne) album koji je najuspješnija live snimka nekog australskog izvođača i korištena je u više od 160 zemalja. Uz najavu nove glazbe za ovu godinu, velika ljetna svjetska turneja ju vodi i po Europi i UK-u, a open-air zagrebački koncert u Hala Parku bit će jedini u regiji.

Early bird ulaznice su u prodaji po cijeni od 36 eura, a ta cijena vrijedit će do 14. svibnja. Dan nakon, 15. svibnja, cijena se penje se na 39 eura, dok će na dan koncerta za ulaznicu trebati izdvojiti 42 eura. 

Deli dogodek: