Collettivo_21

Collettivo_21

location-iconPogon Jedinstvo, Zagreb

O dogodku

Kupi karte oz vstopnice za Collettivo_21, 20.04.2023. v Pogon Jedinstvo, Zagreb

Collettivo_21 ansambl je suvremene glazbe iz Piacenze u Italiji, osnovan 2015. godine. Sudjelovao je na velikim festivalima suvremene glazbe i praizveo djela brojnih autora kao što su Frederic Rzewski, Giorgio Colombo Taccani, Luca Guidarini, Luca Ricci, Claudio Panariello, Alessandro Bono i Sara Stevanović. Na MBZ-u 2023. predstavit će djela nekoliko suvremenih skladatelja uz zajedničku elektroničku kompoziciju u tri dijela naslova MicroTape – svojevrstan intermezzo ili provodnu nit između nekoliko djela drugih skladatelja. U programu će se naći dvije praizvedbe, zatim jedna praizvedba nove verzije postojeće skladbe te jedna revidirana varijanta također već izvođene skladbe.

Među autorima našao se i Frano Đurović, skladatelj s najvećim opusom umjetničke elektroničke glazbe u Hrvatskoj, koji je na pretprošlom MBZ-u predstavio svoj balet Heroj je umoran, nastao u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivan pl. Zajc Rijeka. Uz njega svakako treba istaknuti i mladu srpsku skladateljicu Saru Stevanović, koja je stekla stupanj bakalaureata na Sveučilištu Ludvig Maksimilijan u Münchenu u sklopu studija muzikologije i jezika te na Konzervatoriju „Giuseppe Verdi“ u Ravenni u sklopu studija kompozicije. Sudjelovala je na više seminara velikih skladatelja poput Tristana Muraila i ostvarila suradnju s različitim ansamblima diljem Europe, kao što su K!ART Ensemble, ESMUC Orchestra, Divertimento Ensemble i dr. Opus Sare Stevanović već se na prvi pogled ističe osebujnim naslovima kompozicija, kojima skladateljica pridaje posebnu pozornost usput hraneći svoj spisateljski talent i ljubav prema čitanju – posebice filozofskoj literaturi posvećenoj promišljanju memorije. Piše djela za orkestar i manje ansamble u kojima proteže granice instrumenata, vremena i zvučnoga prostora izvedbe kako bi proučila fenomene memorije i temporalnosti te prikazala doživljaje vlastitih sjećanja od najranijega djetinjstva nadalje.

Neki izvođači ansambla Collettivo_21 ujedno su i skladatelji djela koja se nalaze na njegovu repertoaru. Tako je Luca Guidarini, skladatelj, muzikolog i izvođač na elektronici, kreirao djelo Holobiont za ansambl i elektroniku (koje će se na MBZ-u izvesti u revidiranoj varijanti) na tragu svojih preokupacija odnosima između tehnologije, čovjeka-glazbenika te izvedbe kao zasebne kategorije.

S čak dva djela na repertoaru predstavit će se i Giulia Lorusso, skladateljica i pijanistica koja je nakon studija na milanskom konzervatoriju, između ostaloga, pohađala i IRCAM-ov Cursus program. Slično kao Guidarini, Lorusso zanimaju odnosi između izvođača i njegova instrumenta te tijela i zvuka. Tehnologiju u svojim kompozicijama stoga pokušava implementirati imajući na umu navedene perspektive.

Izvedba, koja će se odviti u Pogonu Jedinstvo, kombinirat će djela za ansambl i elektroniku, čistu elektroniku te solo instrument, ovo posljednje upravo u slučaju izvedbi skladbi Giulije Lorusso na električnoj gitari.

Collettivo_21:                                   
Lorenzo Di Marco, flauta                           
Lorenzo Moretto, saksofon                           
Alessandro Mazzacane, violončelo                       
Giulia Pastorino, električna gitara
Daniele Nava, klavir
Alberto Anhaus, udaraljke
Luca Guidarini, elektronika
        
Francesco Filidei, Funerali dell’anarchico Serrantini, za šest izvođača
Collettivo_21, MicroTape #1, elektronika
Claudio Panariello, Private Journal of Dreams, za ansambl
Collettivo_21, MicroTape #2, elektronika
Sara Stevanović, The Poetic Carcass of an Almost but not Quite Shaped World, za ansambl i elektroniku
Collettivo_21, MicroTape #3, elektronika
Maurizio Azzan, Extended II*, za violončelo, ansambl i live elektroniku
Giulia Lorusso, Unspoken, za električnu gitaru solo
Frano Đurović, Tko mi ga umiva, sretna ne bila, za ansambl i elektroniku
Giulia Lorusso,  À fleur de peau, za električnu gitaru solo
Luca Guidarini, Holobiont, za ansambl i elektroniku

______________________________ ______

Organizacija:

Muzički Biennale Zagreb

______________________________ ______

#musicbiennalezagreb 

Deli dogodek: