BALKAN AFFAIRS

BALKAN AFFAIRS

location-iconLauba, Zagreb

O dogodku

Kupi karte oz vstopnice za BALKAN AFFAIRS, 16.04.2023. v Lauba, Zagreb

BALKAN AFFAIRS  bijenalski je projekt koji teži otvoriti prostor za razvoj mladih skladatelja iz naslovom naznačene regije, potičući ih na razmjenu ideja i međusobno razumijevanje vlastitih kulturoloških sličnosti, ali i razlika. Naime, rat koji je doveo do raspada Jugoslavije, a koji je usput temeljna preokupacija svih kompozicija, zajedno s izazovima tranzicije stvorio je nejednake uvjete za skladatelje nastanjene u različitim zemljama balkanske regije. Iako su u vrijeme kada se odvijao bili tek na početku svojih života, ovih šestero skladatelja (kao i mnogi drugi) koji dolaze sa svih strana Balkana – od Slovenije do Republike Sjeverne Makedonije – njegovim je posljedicama i danas itekako pogođeno. Usto, teško je dovoljno naglasiti koliko je nepovoljnim parametrima pridonijela i tekuća situacija s pandemijom koronavirusa te rat u Ukrajini. Ovaj projekt stoga nastoji pružiti jednake uvjete rada za svih šestero skladatelja, usput želeći potaknuti ponovno povezivanje regije kroz suvremenije, inkluzivnije očište. U tom će im nastojanju zasigurno pripomoći suradnja s europskim ansamblom svjetskoga potpisa Neue Vocalsolisten Stuttgart, ujedno i koproducentom projekta.

S obzirom na navedeno, upravo su sjećanja skladatelja – bili to samo obrisi ili koherentne priče – kao i izrazito kritička percepcija, slobodnija upravo zbog nedostatka sjećanja, svjesnoga sudjelovanja i implicitnog razumijevanja (pred)ratnih zbivanja, ključni za izgradnju njihovih glazbenih svjetova. Glasom kao simbolom osobnosti, otpora, slabosti i snage skladatelji će pokušati istražiti posljedice rata, nekada u sprezi s elektronikom (uživo) i videoprojekcijama, nekada u maniri elektroakustike, a nekada u potpunosti bez upotrebe elektronike. Uključit će se i različite tehnike izvođenja: od tradicijskoga pjevanja do hiperbolizirana disanja i krikova.

Šestero izvođača ansambla Neue Vocalsolisten Stuttgart tijekom pokusa u kojima će sudjelovati i skladatelji pokušat će se saživjeti s njihovim višestrukim pristupima i pritom uzeti u obzir njihovo individualno životno, a ne samo skladateljsko iskustvo. Napokon, razmišljanja o dualnosti ratnih uloga i zbivanja, izbjeglištvu, nasilju, profiterstvu, inflaciji, statistici, moći u vremenu globalizacije i sveukupno nemirnoj ljudskoj povijesti glas će otkriti i tekstom i svojom imanentnom izražajnošću, lišenom zakonitosti jezika.

Neue Vocalsolisten Stuttgart:
Johanna Vargas, sopran
Susanne Leitz-Lorey, sopran
Truike van der Poel, mezzosopran
Martin Nagy, tenor
Guillermo Anzorena, bariton
Andreas Fischer, bas

Hanan Hadžajlić, Requiem Ex Machina, za šest ozvučenih glasova
Jug Marković, Nula, za šest glasova
Ana Pandevska, Elektroakustička mantra From Ex YU to EU, za sopran, mezzosopran i elektroniku
Nina Perović, Penetracije III, za šest glasova i elektroniku
Petra Strahovnik, SCREAdoM, za pet glasova, zvučnu instalaciju i elektroniku
Helena Skljarov, Plava žirafa, za pet glasova, elektroniku i video

______________________________ ______

Organizacija:

Muzički Biennale Zagreb

______________________________ ______

#musicbiennalezagreb 

Deli dogodek: