Entrio

Wrekmeister Harmonies u Rijeci!

Wrekmeister Harmonies u Rijeci!

Omladinski kulturni centar Palach, Rijeka

O događaju

Distune vam predstavlja....

WREKMEISTER HARMONIES (USA)
četvrtak, 3.5.2018.
20h, OKC Palach

Nazvan prema istoimenom filmu Bele Tara, ovaj je projekt pod vizionarskom palicom J.R. Robinsona od ranih početaka zamišljen i fokusiran na izvođenje dužih kompozicija na javnim mjestima poput muzejskih prostora, mauzoleja pa čak i Golden Gatea. Kako je oduvijek bio zadivljen idejom prijelaza i transformacije preko granica nečijeg iskupljenja, kroz svoje video i glazbene uratke, Robinson istražuje najmračnije ljudske podražaje i društvene odgovore na njih. U glazbenom smislu najinteresantniji je zapravo treći po redu album pod nazivom ''Night of your Ascension'' iz 2015. na čijem je cijelogodišnjem projektu radilo 30-ak glazbenika iz raznih žanrova, što je naposljetku urodilo vrhunskim albumom. Između ostalih treba posebno izdvojiti gostovanje Marrise Nadler (Blodiest), Davida Yowa (Jesus Lizard) i Chipa Kinga (The Body).

Nakon uspješne trilogije (''You're Allways Mesnt So Much To Me'' , ''Then it all came Down'' i već spomenutog ''Night of Your Ascension''), JR je odlučio napraviti svojevrstan zaokret u smislu stvaranja benda kao glazbene okosnice, odnosno fokusiranja na manji broj ljudi koji je opet iznjedrio ono najbolje što Robinson može ponuditi svojoj publici. Radi se o vrlo zahtjevnom albumu (''Light Falls'', 2016.) na više načina, nabijenog emocijama što se najbolje vidi i kroz suradnju JR sa Esther Show (koja se pojavljuje i u ulozi vokala ali i pijanistice i violinistice) sa ostalim glazbenicima; na trenutke intenzivno glasan i neugodan, zatim tih i sjetan, taj mrzovoljni folk/country dramaturški čin, nepredvidljiv je i konstantno očarava.

Robinsonova percepcija života ( koja se očituje kroz njegovo stvaralaštvo), ustvari je dug i postupan proces propadanja, u kojem svjetlost lako nestaje u tami dok nesvjesne guta zlo modernog društva. Njegova se glazba ne odražava samo na općeprihvaćenu filozofiju života već i na emocionalne reakcije čije je slijeđenje posljedica.