Tav Falco u Rijeci!

Tav Falco u Rijeci!

Botel Marina, Rijeka

O događaju

TAV FALCO (USA)
datum: petak, 15.9. 2017.
početak: 22h
mjesto: @botel Marina
cijena ulaznice: 35/50kn
pretprodaja: Entrio, Dallas music shop Rijeka

Kraj 70-ih početak je karijere četiriju osoba ključnih za budućnost garažnog rocka, a to su Lux Interior, Jeffrey Conolly, Jeffrey Lee Pierce i Tav Falco. Kao najstariji među njima, Tav Falco ima posebno mjesto. Način na koji je u garažni rock implementirao nekoliko ne baš srodnih žanrova, ali i jak umjetnički koncept govore da se radi o dovoljno talentiranoj osobi koja ima što za reći na potpuno autentičan način. Upravo ovaj pionir garage rocka stiže u zagrebačku Tvornicu kulture u nedjelju, 11. rujna.

Odrastao u ruralnom Arkansasu i inficiran delta bluesom i rock ’n’ roll glazbom, Tav Falco imao je samo jedan izbor, a to je preseliti se u Memphis i započeti rock karijeru, što je učinio u svojoj tridesetoj godini. Najprije se priključio bendu Jima Dickinsona, Mud Boy & The Neutrons, a već je na prvom nastupu skrenuo pažnju na sebe tako što je tijekom koncerta isjekao gitaru motornom pilom.

Godine 1979. osniva Panther Burns, a kroz prateći je sastav prodefiliralo više legendarnih imena poput Roberta Palmera, Rona i Dona Easleyja, Jima Dickinsona, Rossa Johnsona ili Alexa Chiltona. Bend objavljuje prvi album Behind The Magnolia Curtain 1980. godine. Radi se o nesvakidašnjem miksu raznih žanrova kao što su delta blues, rockabilly, garage punk, ali i mambo, tango, te druge plesne varijante. Karakterističan zvuk pomalo izvan tonaliteta nešto je zbog čega su se Panther Burns izdvojili iz mase drugih debitanata i stekli naklonost nezavisnih, ali i mainstream rock medija.

Nakon preseljenja u Europu koju vidi kao meku umjetnosti, Falco je pronašao sreću živeći u europskim prijestolnicama, od Londona, preko Beča, Rima i Pariza. Napravio je čak tri Panther Burns postave koje su u svakom trenu spremne s njim se pojaviti na nekoj pozornici.

Gotovo četiri desetljeća rada i dvanaest albuma obilježavaju njegovu karijeru, a svakim albumom donosi bitne novine u pogledu stila, kao i svoj prepoznatljivi umjetnički izričaj. Shadow Dancer iz 1995. jedan je od najvažnijih u karijeri i na njemu je imao suptilne izlete u vode talijanskih kancona i šlagera, ali i pregršt sjajnih obrada od kojih su se kao hitovi izdvojile Funnel of love i Sway. Panther Phobia, studijski album iz 2000. za In The Red Records istinsko je remek djelo američke roots glazbe, a Falco se uhvatio obrada country blues pjesama opskurnih i znanih izvođača, vrativši se u garažne lo-fi vode. Godine 2010. za Stag-O-Lee Records objavljuju dugo očekivani album CONJURATIONS: Séance for Deranged Lovers, a 2015.Command Performance.

Falco se bavi slikanjem, plesom, fotografijom, snimio je nekoliko filmova i u nekoliko drugih okušao se kao glumac, a objavio je i par knjiga. Ta sklonost umjetnosti pomogla mu je da s vremenom postane jedna od par kultnih figura moderne američke glazbe. Utjecaj koji je imao na gotovo sve garage/blues bendove SAD-a 90-ih godina samo je potvrda njegova dara da stvori jednako dobru rockabilly ili klasičnu garage punk pjesmu, traljavu varijantu country bluesa, kao i visoko stilizirani tango i pokoji šlager.