Entrio

Tadić & Teofilovići

Tadić & Teofilovići

Park Orsula, Dubrovnik

O događaju
Blizanci Teofilovići, Ratko i Radiša, rođeni su u Čačku, gdje se od 1983. godine bave muzikom, kao članovi gradskog zbora.
Tradicionalno muzičko i poetsko nasljeđe interpretiraju autentičnim, do tada nezabilježenim a capella dvoglasom, koji postaje njihov zaštitni znak i koji ih s razlogom svrstava u jedinstvenu muzičku pojavu na Balkanu.

Najplodnija i najznačajnija suradnja Teofilovića uspostavljena je s čuvenim gitaristom iz Los Angelesa, Miroslavom Tadićem. Zajedno snimaju album Vidarica, koji sadrži četrnaest obrada narodnih pjesama s područja uže Srbije i Kosova, Bosne, Dalmacije i Makedonije.

Suradnja s Miroslavom Tadićem se nakon snimanja albuma nastavila kroz zajedničku koncertnu aktivnost. Teofilovići su održali veliki broj koncerata u gotovo svim velikim gradovima Europe, u Japanu, Americi... a nastupali su i u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana svijeta, kao i na prestižnim sveučilištima u SAD-u.

"Glasovi stoljeća", "umjetničke ikone", "umjetnički vrhunac čitavog festivala" samo su neki od naslova i impresija međunarodnih novinara i organizatora njihovih koncerata. Jednostavno, njihovi živi nastupi, u kojima se najintenzivnije mogu osjetiti melodijska vrludanja, lelujanja glasa i snaga zanosa, nude jedinstveno muzičko iskustvo koje se ne zaboravlja.

Miroslav Tadić, gitarist, skladatelj i improvizator završio je formalno glazbeno obrazovanje u SAD-u nakon što je studirao u Italiji i rodnoj bivšoj Jugoslaviji. Izvodio je i snimao razne glazbene stilove: od glazbe baroka i klasičnog razdoblja do bluesa, jazza, rocka i world musica. Ugledni „Guitar Player Magazine“ još je 1997. Tadića uvrstio među 30 najboljih svjetskih gitarista, a impresivan je popis s kojim je glazbenicima Tadić surađivao: Placido Domingo, The Los Angeles Opera, Londonski filharmonijski orkestrar, Maria João i mnogi, mnogi drugi. Tadić je od 1985. i profesor gitare na prestižnom „California Institute of the Arts“ u Los Angelesu.Na našim prostorima najpoznatiji je po suradnji s Vlatkom Stefanovskim.

U posljednjih nekoliko godina Tadić se bavi razvojem improvizacije koju kombinira i kojoj suprotstavlja glazbeni materijal izvučen iz mnogih različitih izvora uključujući barok, elemente europske klasične i Sjeverno-indijske klasične glazbe, Flamenco, istočne europske pučke tradicije, blues, jazz i rock. Poznat je po svom pionirskom radu u primjeni elemenata klasične i flamenco tehnike u sviranju električne gitare.

Na Orsuli su zadnji put bili 13.07.2013