Entrio

M.O.R.T & Brkovi @ Hot Spot

M.O.R.T & Brkovi @ Hot Spot

Hot Spot, Šibenik, Šibenik

O događaju

Drugi na redu u nizu IPS alternativnih koncerata. Skakati cemo uz M.O.R.T i Brkove. Startamo u 22:00, ulaznice po cijeni 80kn

M.O.R.T
http://mort-bend.com/
https://youtu.be/hrcBSv8u1D0
https://www.youtube.com/watch?v=QEGCtrX44Hk


M.O.R.T. kao garažni band postoji od 2003., osnovan od strane članova Ivana Katića zvanog John, Bože Blajića zvanog Zvrk te Jakova Maleša zvanog Kikos. Ta tri člana od samog početka čine kostur banda dok se kroz povijest sastava članova banda provuklo još nekoliko imena suradnika kao što su Filip Jerkan, Luka Botica, Luka Šipek, Josip Marković - Boza, Goran Bikić i drugi.

Prilikom snimanja za etiketu Zdenka Franjića[1] Slušaj najglasnije svog demo albuma Vrhunsko dno krajem 2012. godine bandu se pridružuje sada stalni član bubnjar Milan Mijač - Mile, sam album je objavljen u ljeto 2013. Od tada su održali brojne nastupe u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori; često samostalno ali i na festivalima od kojih se ističe pobjeda na Jelen Demofestu[2][3][4] u Banjoj Luci, pobjeda na Rock Off-u[5][6], finale HR demo kluba 2012.[7] i treće mjesto na WHF-u 2013. godine.[8]

U srpnju 2014. godine izlazi album Odjel za žešće koji je pobrao odlične kritike i epitet albuma godine na nekim glazbenim portalima. Ovaj album je snimljen nakon što je band osvojio glavnu nagradu od 5000 € na Jelen Demofestu u Banja Luci.[9] Ovaj album je primljen odlično od publike i glazbene kritike te je pogurao M.O.R.T. u značajnije sastave na prostoru RH i regije.

2015. godine sastav je nominiran za nagradu Porin u kategoriji Novi izvođač.[10][11][12]

Krajem 2015. snimaju album Tužna kocka, te već sljedeće godine predstavljaju singlove s tog izdanja. Album službeno izlazi 1. travnja 2016., znakovito na takozvani Dan laži. Ovaj album je kao i prethodni izrazito dobro prihvaćen i pohvaljen od strane glazbene kritike.[13]

Svojim djelovanjem i izrazitim trudom M.O.R.T. je na glazbenu scenu izvukao inače pritajene sinjske glazbenike od kojih valja napomenuti sastave DarkvuD[14] i Shewa[15], premda u vrlo malom prostoru što po broju stanovnika malom i što geografski tiče postoji i više od deset bandova koji traže svoj put, a kao uzor vide M.O.R.T. više kao model uspjeha a manje kao žanrovski uzor jer je većina bandova autorska i imaju svoj stil.


Brkovi
http://www.brkovi.com
https://youtu.be/LrCIqV7Qst8
https://youtu.be/zDgH0KaMchw


Brkovi su zagrebački punkrock-turbofolk sastav koji postoji od 2004. godine. Svoju glazbu nazivaju “turbopunkfolkwellness i spa”. Suštinski je riječ o punk-rocku uz hard rock, heavy metal i reggae utjecaje. Folk element u njihovoj glazbi se očituje u načinu pjevanja i gitarskim melodijama (često u tercama) koje zvuče kao hommage pastirskom rocku.

Grupa je nastala raspadom zagrebačkih bendova Antifrik i Abrakha-dub-r iz kojih je poteklo četiri od pet članova benda, svi osim pjevača – Igora Flajhara Gige. Giga je Brkove napustio krajem 2006, a sadašnji pjevač Shamso 69 priključio im se početkom 2007. U tom trenutku bend je krenuo praktički ispočetka, zadrżavši iz starog repertoara tek par pjesama.

Prvi studijski album “Punkfolkwellness”, Brkovi snimaju tek 2009. Izdaju ga u vlastitoj nakladi, no unatoč mršavoj prodaji CD izdanja, koje se ionako prodavalo samo na koncertima, pjesme s njega postale su hit na društvenim mrežama. Bend se zbog toga odlučuje da sve svoje sljedeće albume stavi na besplatan download na svoju internet stranicu.

Već 2010, Brkovi snimaju drugi album “Društvo brkatih mladića”. Nakon izdavanja tog albuma, Brkovi počinju redovito svirati po Hrvatskoj i susjednim zemljama. Krajem godine grupu privremeno napušta bubnjar Šarac, a mijenjaju ga ispočetka bivši bubnjar Kawasaki 3p-a, Zoid, a onda i bivši bubnjar Jure Stublića, Jelen koji 2012. snima s Brkovima treći studijski album “Balkanski esperanto”. Iz tog perioda, ostaje u sjećanju koncert odrżan 22.10.2011. u zagrebačkom klubu Boogaloo koji je na opće iznenadjenje potpuno rasprodan. U grupu se u međuvremenu vraća Šarac.

Koliko je jak bio utjecaj Brkova nakon samo četiri godine aktivnog boravka na sceni postaje jasno 2013. kad Brkovi izdaju kompilaciju “Brkati gosti”, na kojoj bendovi iz regije obrađuju njihove pjesme.

Sljedeći album, četvrti po redu- “Pizda materina”, Brkovi snimaju već sljedeće godine. Album postiže veliki uspjeh, a server na kojem se nalazio u prvih par dana od objavljivanja albuma rušio se nekoliko puta. Zagrebački klub Tvornica dva je mjeseca kasnije na koncertnoj promociji bio rasprodan. Slično je bilo na skoro svim koncertima te godine. Taj je uspjeh bio vjetar u leđa Brkovima koji odlučuju da sljedeći zagrebački koncert bude u maloj dvorani Doma sportova, koju u povijesti nije napunilo puno domaćih izvođača, a Brkovi bi bili prvi nezavisni bend bez izdavača kojem je to pošlo za rukom. Uz suradnju s koncertnim promotorom Los Angeles Agency, Brkovi su uspjeli rasprodati i taj koncert. Oko 4 tisuće ljudi došlo je na koncert grupe čiji se spotovi nisu vrtjeli na televiziji, a pjesme se nisu puštale na radiju.

U ljeto 2015. gitarist Prasac lomi prst, pa u grupu privremeno dolazi Emir Hot, bosanskohercegovački gitarist s londonskom adresom. S Emirom u postaviBrkovi snimaju novi album – “Torzo Dade Topića”, a koncertna promocija tog albuma počela je u Beogradu gdje su Brkovi napunili Halu sportova, da bi se nastavila 7 dana kasnije u Zagrebu u dvije zaredom napunjene Tvornice kulture. Nakon uspješnog oporavka u grupu se u međuvremenu vraća Prasac, pa Brkovi nastavljaju s radom u originalnoj postavi.

Brkovi su odsvirali gomilu koncerata u bivšim jugoslovenskim republikama, a nastupali su i u inozemstvu(Bugarska, Švicarska, Austrija, Njemačka). Bend će uskoro po prvi put nastupiti u Irskoj. Trenutno rade na novim pjesmama, te planiraju turneju po Njemačkoj i zemljama bivše Jugoslavije.