Entrio

GUITAR SHORTY (U.S.A.) with Moreblus band

GUITAR SHORTY (U.S.A.) with Moreblus band

Hard Place, Zagreb

O događaju

Osmo izdanje Zagreb International Blues Festivala ponovo dovodi jednu "blues poslasticu" u Zagreb. U subotu 27.05. u klubu Hard Place nastupa istinska blues legenda GUITAR SHORTY. Ako Vas zanima čovjek od kojeg je Jimi hendrix učio svirati, koji je svirao sa Willie Dixonom, Otis Rushom, guitar Slimom, Ray Charlesom i mnogim drugima onda ne propustite jedinstvenu priliku gledati ga u sklopu 8th Zagreb International Blues Festivala!


GUITAR SHORTY je rođen davne 1939-te u Houstonu u Texasu. Počeo je svirati kao klinac i već sa 17 godina je započeo profesionalnu karijeru. Kako je bio mlađi od svih u tadašnjem orkestru, a i niži zaradio je svoj legendarni nadimak, a na jednom nastupu zapazio ga je legendarni Willie Dixon i pozvao ga da snima za njega. Na drugoj gitari je bio Otis Rush i snimili su prvi singl „Irma Lee“ 1957.

Nakon suradnje i mentorstva Willie Dixona, Shortyja je angažirao Ray Charles za svoj band. Na turneji je dobio ponudu još jedne legende, Guitar Slima, da sa svojim bandom svira kao predgrupa na njegovoj turneji. Nakon uspješne turneje sa Guitar Slimom slijedi poziv Sam Cooka da svira u njegovom bandu, a ta turneja ga je dovela do Los Angelesa gdje je snimio svoja tri nova singla.

Nakon toga Shorty se seli u Seattle gdje prijateljuje sa Marshom Hendrix, a njen polubrat Jimi uči svirati gitaru od njega, bježi iz vojske da bi došao na njegove koncerte, tako da pravi blues znalci i danas prepoznaju Shortyjevu svirku u hitovima poput „Purple Haze“ ili „Hej Joe“. Jimi je jednom prilikom priznao Shortyju da je počeo paliti svoju gitaru na bini jer nije mogao raditi premet unatrag kao Shorty.

Nakon povratka u L.A. Shorty je svirao sa mnogobrojinim blues imenima od B.B.Kinga do T-Bone Walkera, snimio svoj prvi LP, odradio Englesku turneju, mnogobrojne klubove, svirao na TV showu gitaru dubeći na glavi, doživio tešku prometnu nesreću, glumio sebe u filmu „Far Out Man“, dobio nagradu „Blues Music Award for Contemporary Foreign Blues Album Of The Year“ i nastavio svoju bogatu blues karijeru snimajući albume, gostujući na najvećim festivalima i svirajući turneje širom svijeta.

Osmo izdanje Zagreb International Blues Festivala dovodi Guitar Shortyja po prvi puta u Hrvatsku – u petak 26.05. nastupa na ZIBF u gostima u Puli, a u subotu 27.05. kao glavna zvijezda u zagrebačkom klubu Hard Place. Uz guitar Shortyja stiže nam i legendarni talijanski gitarist Moreblus koji obilježava 25 godina uspješne karijere.

Early bird ulaznice za zagrebački koncert Guitar Shortyja potražite u Hard Place-u i u sustavu Entria po cijeni od 50 kuna do 01.05., nakon toga cijena će biti 60 kuna, a na ulazu u klub 80 kn.