Entrio

Festival letećih gitara - Dan 2. - Americana

Festival letećih gitara - Dan 2. - Americana

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, Varaždin

O događaju

Festival letećih gitara (Flying Guitars Festival) u 2017. godini nastavlja svoju programsku nakanu da ilustrira žanrovsko i stilsko bogatstvo vrhunskog gitarističkog svijeta, na tragu prvog, lanjskog festivala. I ove je godine to svojevrsni uvod u veliku i fantastičnu gitarsku epopeju s namjerom da kulminira kao potpora glavnom događaju, osnivanju Kuće slavnih, institucije: Flight of Fame - Guitarist Hall of Fame and Museum.

Program je već tradicionalno smješten u prostore Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, a drugi dan festivala, subota 14. listopada, je s američkim ugođajem i aromama. Poslijepodne počinje s dvije radionice koje vode dvojica Amerikanaca: Yogi Lonich, hrvatskih korijena, rođen i odrastao u Kaliforniji, i Zack Dust, varaždinac kojega vole i s one stranu oceana. Ova dvojica vrlo posebnih autora i izvođača, uz dostojna pojačanja, ispunjavaju i večernji koncertni program kada s početkom u 20 sati nastupa prigodni bend Yogi Lonich & Friends, a u 21,30 sati Zack Dust i Jura Geci. Prije koncertnih nastupa održati će se premjera dokumentarnog filma Črni kastavec našeg hvaljenog producenta Igora Modrića.

Gitarist u fokusu je Gerald Lawrence Ricks, s nadimkom Jerry, po kojemu ga većina zna, a i po predmetku Philadelphia. Bio je veliki blues gitarist i pjevač, a važan je i po tome što mu svoju slavu doživotno duguju mnogi jučerašnji i današnji velikani gitare.

Posebno valja istaknuti kako subota donosi i iznimno ekskluzivan događaj ovogodišnjeg Flying Gutars Festivala, a radi se o „Ekskluzivnih 24 sata Boba Dylana“  koji će se odvijati u Galerijskom centru Varaždin. Posjetitelji će se u iznimno kratkom vremenu održavanja izložbe ‒ svega jedan dan ‒ moći suočiti s predmetima Boba Dylana koji zrače njegovu intimu, dio u koji javnost može zaviriti tek u iznimnim prilikama. Prisjetit ćemo se i koncerata koje je imao u Hrvatskoj, prvi upravo u Varaždinu 2008. godine, drugi u Zagrebu 2013.

Kompletan program za sva tri dana festivala možete preuzeti ovdje.